Articles

DE YOUTUBE AL CINEMA

La broma d’un popular ‘youtuber’ al Festival de Sitges, on va presentar una pel·lícula inexistent, posa de relleu el fenomen dels ‘youtubers’ i els nous codis d’aquests creadors

NOVA PLATAFORMA Youtube Music rivalitza amb altres plataformes com Spotify
YOUTUBE PREMIUM Competirà amb plataformes com Netflix i HBO amb continguts originals
WISMICHU Es defineix a ell mateix com a “50% emprenedor i 50% bala perduda”
PUBLICITAT La majoria dels ingressos dels ‘youtubers’ provenen de fonts externes
ESCÀNDOL La pel·lícula era la mateixa escena repetida en bucle
INTENCIÓ El dia de la projecció, Wismichu va piular: “Vosaltres sou la meva pel·lícula”

Vivim una era revo­lu­cionària pel que fa als pro­duc­tes audi­o­vi­su­als i de comu­ni­cació. Les pla­ta­for­mes de stre­a­ming –Net­flix, Fil­min i HBO, entre d’altres– comen­cen a supo­sar una forta com­petència per al cinema. L’accés a sèries o pel·lícules inter­na­ci­o­nals cada vegada és més fàcil, i el cinema no hollywo­odià comença a fer-se un forat força impor­tant dins la car­te­llera. Fins i tot, podríem estar a les por­tes d’una gala dels Oscars en què podríem veure algun pro­ducte de Net­flix –em refe­reixo a Roma, l’obra d’Alfonso Cuarón que ha dei­xat sense parau­les el públic i el jurat de la gran majo­ria de fes­ti­vals que ha tre­pit­jat.

És evi­dent que la tec­no­lo­gia ens ha donat mol­tes coses i que el cinema ha sabut beure de tot això. Vam començar aquesta revo­lució amb les imat­ges en movi­ment, pas­sant pel color i fins a arri­bar al 3D. Avui dia, tenim pel·lícules de mol­tes més dimen­si­ons i amb uns efec­tes espe­ci­als i sonors que fa pocs anys no hauríem espe­rat, però que la tec­no­lo­gia que s’ha anat desen­vo­lu­pant ens ha permès acon­se­guir.

L’era millen­nial tam­poc ha estat ali­ena a tota aquesta revo­lució digi­tal. Segu­ra­ment els millen­ni­als o gene­ració Y han estat els pri­mers en la línia gene­ra­ci­o­nal a tenir un fàcil accés a cer­tes tec­no­lo­gies, i això ha fet que fins i tot els més joves s’hagin atre­vit a crear con­tin­gut audi­o­vi­sual. Els millen­ni­als –aquells que van néixer durant els anys vui­tanta i noranta– i els cen­ten­ni­als o la gene­ració Z –els nas­cuts durant el nou mil·lenni i fins a l’actu­a­li­tat– han tin­gut no només les faci­li­tats per dis­po­sar dels avenços de la tec­no­lo­gia, sinó també de nous conei­xe­ments i de les com­petències necessàries per fer-les ser­vir i, encara més impor­tant, de les xar­xes soci­als, que han estat una eina clau en la glo­ba­lit­zació d’aquests nous pro­duc­tes audi­o­vi­su­als.

YOU­TUBE, UN NOU MITjÀ

Segu­ra­ment, però, una de les pla­ta­for­mes més lla­mi­ne­res per a aques­tes noves gene­ra­ci­ons ha estat You­tube. La pla­ta­forma de vídeos ha desen­vo­lu­pat una manera molt sim­ple d’enre­gis­trar, pujar, com­par­tir i repro­duir vídeos que aques­tes gene­ra­ci­ons ha sabut cop­sar de seguida. Hi han vist un mitjà per expres­sar les seves inqui­e­tuds, el seu dia a dia i les seves idees. I tot gratuïtament. Tot i que els millen­ni­als i els cen­ten­ni­als són el gran grup influ­en­cer del moment, les gene­ra­ci­ons ante­ri­ors també s’han atre­vit a treure el nas per aques­tes pla­ta­for­mes i a usar-les com una nova manera de donar-se a conèixer i pro­mo­ci­o­nar-se.

Aquest any, però, tot aquest món ha fet un pas més. El fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema Fantàstic de Sit­ges s’ha con­ver­tit en un dels pio­ners mun­di­als a l’hora d’actuar d’apa­ra­dor per a pro­jec­ci­ons d’obres cine­ma­togràfiques d’alguns d’aquests you­tu­bers, que han deci­dit por­tar els seus vídeos a un ves­sant més artístic i de ficció. El you­tu­ber espa­nyol Wis­michu va aixe­car una forta polèmica després de pro­jec­tar el que s’havia venut com un docu­men­tal ano­me­nat Boca­di­llo. I El Rubius va pre­sen­tar els pri­mers epi­so­dis de la seva sèrie Vir­tual Hero envol­tat dels seus fans i en un audi­tori ple de gom a gom.

Vir­tual Hero és una sèrie d’ani­mació amb un dibuix molt pro­per a l’anime, en què el you­tu­ber es dibuixa a si mateix com un heroi de vide­o­jocs. La sèrie està ide­ada per ell i basada en un còmic que va crear l’any 2015. La car­rera de Rubén Doblas Gun­der­sen, nom real d’El Rubius, va començar amb vídeos en què comen­tava estratègies de joc i vide­o­jocs, jun­ta­ment amb altres enre­gis­tra­ments amb un con­tin­gut més humorístic. La gran quan­ti­tat de segui­dors que va anar gua­nyant –actu­al­ment n’acu­mula més de 32 mili­ons– el van por­tar a cri­dar l’atenció de pla­ta­for­mes com Movis­tar+, que va deci­dir estu­diar i final­ment tirar enda­vant la pro­ducció d’un pro­jecte que els va pro­po­sar. D’altra banda, Ismael Prego Botana, més cone­gut com a Wis­michu, ve d’uns ini­cis simi­lars als d’El Rubius, però el seu impacte a Sit­ges va ser molt dife­rent.

ESTAFA O ‘PER­FOR­MANCE’?

El mes d’octu­bre, el Fes­ti­val de Sit­ges va ser tes­ti­moni d’un gran escàndol pro­ta­go­nit­zat per aquest you­tu­ber espa­nyol. Wis­michu –que acu­mula prop de 8 mili­ons de segui­dors a la pla­ta­forma de vídeos– va començar la seva car­rera com a inl­fu­en­cer audi­o­vi­sual igual que El Rubius, amb comen­ta­ris i estratègies per a vide­o­jocs, jun­ta­ment també amb vídeos d’humor. Enguany, va pre­sen­tar el seu pri­mer pro­ducte comer­cial al fes­ti­val català i, tot i que no va entrar a con­curs, sí que es va pas­sar com a acti­vi­tat paral·lela durant el cer­ta­men. El que havia de ser un docu­men­tal d’apro­xi­ma­da­ment una hora, no dei­xava de ser una escena repe­tida en bucle i amb un con­tin­gut nar­ra­tiu força sim­ple.

Les crítiques no van tri­gar a aparèixer, i el públic que va assis­tir a l’estrena va cata­lo­gar el pro­ducte de “presa de pèl”. El fes­ti­val es va veure obli­gat a defen­sar-se, i les crítiques no dei­xa­ven de ploure tant per al you­tu­ber, com per a l’orga­nit­zació de l’acte. Pocs dies després de la gat­zara, Wis­michu es va defen­sar a través d’un vídeo que va pen­jar al seu canal de You­tube el 17 d’octu­bre, que ja acu­mula prop de 3 mili­ons de visu­a­lit­za­ci­ons. En aquest vídeo podem veure l’autor expli­cant que la pel·lícula “no pre­te­nia ser una obra, sinó un mis­satge”, i que tot ple­gat forma part d’un docu­men­tal que està rea­lit­zant el direc­tor. El que volia i vol demos­trar és com d’influ­en­ci­ats podem arri­bar estar per un nom amb mili­ons de segui­dors, com ens podem dei­xar enga­nyar, de vega­des, pel renom i la fama, i com sovint ens dei­xem por­tar. Wis­michu va fer que amb la seva falsa pel·lícula tota la crítica que sol ron­dar al vol­tant dels you­tu­bers es mul­ti­pliqués, però alhora va posar sobre la taula un debat social. El vídeo en què explica els seu motius ha arre­ple­gat milers de comen­ta­ris de segui­dors i molt pocs van a favor seu. Tan­ma­teix, tot i que pot sem­blar ago­sa­rat, abans de jut­jar-lo hau­rem d’espe­rar a veure què surt de tot ple­gat. El fet és que el que va pas­sar a Sit­ges va que­dar enre­gis­trat, i això for­marà part del docu­men­tal que ell va asse­gu­rar que sor­girà de tot ple­gat. Wis­michu va cap­gi­rar les tor­nes i va girar la càmera cap als seus espec­ta­dors, i ara falta veure cap a on ens ha de por­tar tot això.

IRENE SOLA­NICH

irene@​solanich.​cat

1.000
milions.
La popular plataforma de vídeos reprodueix cada dia més de mil milions d’hores de producció audiovisual a tot el planeta.
70%
de percentatge.
Les visualitzacions de Youtube que es duen a terme a través de telèfons mòbils arriben a aquesta xifra.
3
milions de reproduccions.
Wismichu va donar explicacions sobre la polèmica creada a partir de la falsa pel·lícula en un vídeo que acumula prop de 3 milions de reproduccions
90
euros.
Segons el youtuber Wismichu, l’any 2017 Youtube va passar de pagar 1.000 euros a pagar-ne només 90 per cada 2 milions de reproduccions.

El nou ‘prime time’ de l’audiència jove

IRENE SOLANICH

El fenomen ha esclatat i és una autèntica revolució. En moltes llars catalanes és difícil veure els adolescents i els joves amb el comandament a distància del televisor. Més aviat, els trobarem enganxats a la tauleta o a l’ordinador seguint els seus youtubers preferits: joves com ells, provinents en molts casos del món dels videojocs, i que de comentar partides han passat a convertir-se en celebrities que parlen dels temes més diversos. Alguns, fins i tot, experimenten directament amb les ficcions i les performances.

El de ‘youtuber’ ja s’ha convertit en un rol professional

IRENE SOLANICH
ADULTS JOVES
La majoria d’usuaris de Youtube tenen entre 18 i 34 anys

Som consumidors compulsius de productes audiovisuals. Netflix, HBO o Filmin no donen l’abast i requereixen un ritme de producció molt elevat. Youtube Premium, la plataforma en streaming de Youtube, ja ha sabut veure en els youtubers els creadors que necessita per tenir els seus propis continguts. A uns ritmes de producció molt elevats, veurem fins on arriben les destreses digitals d’aquests professionals. Hi haurem d’estar atents, perquè l’evolució arriba i va més ràpid que tot el que podem arribar consumir. La dels anys 2000 va ser la dècada que va veure néixer aquesta professió de youtubers i influencers i, de moment, no ha deixat de créixer. Nascuda com una manera de compartir una afició personal, la figura del youtuber ha crescut fins a convertir-se en un rol professional, un emprenedor o un negoci. El youtuber ja ha aconseguit sortir de la pantalla de l’ordinador i conquistar les editorials, i ara podríem ser testimonis de la seva arribada a la gran pantalla.

Les primeres pel·lícules realitzades per ‘youtubers’

IRENE SOLANICH

Aquest any han saltat Wismichu i El Rubius, que han volgut professionalitzar els seus vídeos i portar-los més enllà de la plataforma de Youtube, cap a nous públics i noves mirades. Ara bé, no són els primers. Sara G i Chico Morera ja havien presentat amb anterioritat un film al festival Nocturna de Madrid anomenat Natalie net (2015) i, posteriorment, un altre film, Blood room (2016), també amb projecció al festival de Sitges. De moment, experiències de poc pressupost i suports materials, però que s’ajuden de l’ús d’altres codis. Pel fet de no tenir cap productora al darrere, aquests dos cineastes van assumir els diferents rols que requerien, des d’efectes i producció fins a actuació. Una cosa semblant va passar amb Míster Jägger, que a través dels seus vídeos de Youtube va crear més de 40 personatges, als quals podem veure tots junts a la pel·lícula Jägger Royale (2017). Ell mateix els va crear i ell mateix els va interpretar.

Altres experiències són les del youtuber català Jaume Rojo, més conegut pel nom artístic de Rush Smith. Ell es defineix com “un creador audiovisual multiplataforma orientat a l’storytelling”. L’any 2016 va fer públic el seu primer curtmetratge, La vieja, que acumula més de 3 milions de visualitzacions. Aquell va ser un primer pas que li va permetre fer el salt i començar a treballar amb projectes molt més vinculats a la ficció audiovisual i cada cop més ambiciosos.

Xoc (o joc) de generacions al voltant de Youtube

IRENE SOLANICH
YOUTUBE REACT
Els vídeos mostren com gent de diferents edats reacciona davant de vídeos, jocs i modes

L’any 2007, en ple auge de la plataforma de Youtube, els germans Fine van crear una empresa per distribuir la gran majoria dels seus vídeos a través de la plataforma d’internet. Dos anys després, es van fer mundialment famosos, i van crear un canal de més d’un contingut diari amb el nom FBE Community.

Els vídeos que els han fet més populars són els anomenats REACT. Aquests vídeos mostren com diverses generacions reaccionen a jocs, menjar, música i modes. Tot i que els vídeos en què es mostren reaccions s’han fet molt populars i ara ja hi ha més d’un canal que els ofereix, els d’FBE van ser els primers i continuen sent els més populars pels continguts variats i per la capacitat de creació i d’adaptació a les tendències més actuals. La primera sèrie que va llançar la plataforma va ser kids react, l’octubre del 2010 (amb una mitjana de 8 milions de visualitzacions per vídeo). L’èxit de la sèrie va permetre que es creessin cinc categories més, a banda de kids react (en què els receptors són la generació Z o centennials): teens react (generació Z i Y), adults react (generació X i baby boomers), elders react (generació silenciada), college kids react (estudiants universitaris) i youtubers react.

La globalització i la ràpida evolució de la tecnologia han fet que diverses generacions s’hagin hagut d’acostumar més ràpidament al ritme del món. També ha fet, com ja passava abans, que les generacions més joves ignorin molts dels inicis de diferents aparells. Alhora, però, ens ha permès tenir un fàcil accés a moltes coses. Ara ja no és difícil poder consumir cinema coreà, menjar productes japonesos o jugar a un joc americà. El món ha obert les fronteres del consum i això ha creat xocs culturals i generacionals que es poden veure reflectits en aquests vídeos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.