Arts visuals

Paisatges, a tocar del paisatge

L a natura, el pai­satge, la interacció entre nosal­tres (els humans) i el ter­ri­tori, són una moti­vació pre­fe­rent per a molts artis­tes. Molts estem pre­o­cu­pats per la terra que acull el nos­tre destí i ells es mos­tren sen­si­bles davant les temàtiques i con­flic­tes del medi ambi­ent, sigui natu­ral, rural, urbà o d’espais en tran­sició. Ara mateix, dues expo­si­ci­ons rela­ci­o­na­des amb el pai­satge, la terra i l’aigua es pre­sen­ten a Pal­ma­dotze, una reco­ne­guda gale­ria d’art con­tem­po­rani situ­ada en una masia celler, enmig de vinyes del Penedès.

Clau­dia Ters­tap­pen és una artista d’ori­gen ale­many que actu­al­ment tre­ba­lla entre Bar­ce­lona i Mel­bourne. A l’expo­sició Forma i memòria pre­senta foto­gra­fies de pai­satge i escul­tu­res ceràmiques. En totes posa de relleu el valor simbòlic i sagrat que ins­pi­ren els llocs sin­gu­lars de la natura, així com les for­mes orgàniques d’objec­tes ins­pi­rats en estruc­tu­res natu­rals. Quan obser­vem les pedres, les valls dels rius, les sel­ves i les mun­ta­nyes, podem veure-hi la història de la terra, el pas del temps, les con­di­ci­ons mete­o­rològiques que han sofert, les interac­ci­ons entre els ele­ments de la natura. No tan sols l’acció de l’home modi­fica la natu­ra­lesa amb con­seqüències mate­ri­als, també la seva mirada revela secrets i dona sig­ni­fi­cats que la trans­for­men com a idea.

Alfonso Bor­ragán és un autor de San­tan­der, for­mat a Bar­ce­lona i a Lon­dres. No man’s land, més que el títol d’una expo­sició, és el nom d’un com­plex pro­jecte de recerca i cre­a­ci­ons a l’entorn de l’aigua. Un pro­jecte col·lec­tiu, perquè compta amb les per­so­nes que ope­ren en jocs i ritu­als d’ori­gen ances­tral al vol­tant del riu o de l’aigua i que posen de mani­fest la manera com aques­tes rela­ci­ons can­vien amb el temps i les cir­cumstàncies. Bor­ragán pre­senta foto­gra­fies, arxius sonors i vídeos d’acci­ons, jocs, con­fron­ta­ci­ons físiques entre les per­so­nes i els rep­tes de con­viure amb les aigües. Interac­tua i crea ins­tal·laci­ons amb dipòsits d’aigua, aigua en movi­ment, pro­ces­sos d’anàlisi i trans­for­mació de l’aigua: de depu­ració o d’eva­po­ració. Explora la gra­vi­desa en acci­ons con­sis­tents a sub­mer­gir-se i a moure’s sota l’aigua, i filma el movi­ment dels sedi­ments o els efec­tes de les aigües tèrbo­les.

En tre­balls ante­ri­ors, va expe­ri­men­tar al vol­tant de la cre­ació de càmeres fotogràfiques i amb tècni­ques “pri­mi­ti­ves” de cap­tació d’imat­ges. A l’expo­sició pre­senta unes peti­tes escul­tu­res de fang del mateix riu, de for­mes còniques, que són, de fet, càmeres fos­ques este­no­pei­ques. Bui­des i amb uns petits ori­fi­cis a les pun­tes, li van per­me­tre cap­tar imat­ges de l’aigua i el riu. Després les va tapar per pre­ser­var, dins la fos­cor inte­rior, les foto­gra­fies en nega­tiu. Imat­ges volàtils que des­a­pa­rei­xe­rien, si s’obris­sin les capses, tan de pressa com peti­tes gotes d’aigua en un dia de sol.

Clau­dia Ters­tap­pen, Wil­sons Pro­mon­tori, 2018; A. Bor­ragán, Mag­da­lena river. Dis­ti­lla­tion, 2015. Gale­ria Pal­ma­dotze. Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos www.​palmadotze.​com

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor