Articles

COM ES FA UN DJ?

Sentit del ritme, psicologia, carisma i cert talent innat per deixar un segell particular en una pista de ball. Així ha de ser un discjòquei professional, que també necessita hores de vol per poder fer ballar durant quatre hores milers de persones en una sala. Fa trenta anys que a l’escola barcelonina Microfusa, referència a Europa, ensenyen a joves la tècnica per saber punxar house, tecno, reggaeton o qualsevol estil musical. L’objectiu, aprendre, disfrutar i perseguir un somni

EXPERIÈNCIA
“Fer ballar 4.000 persones durant quatre hores i no cagar-la és molt diferent de punxar a casa per als amics”
CREACIÓ
“Hi ha discjòqueis que donen valor afegit a una cançó i la converteixen en art. Li donen ànima. Sorprenen i innoven”
SER PROFESSIONAL
“Als joves amb pardalets al cap, als que venen i es pensen que seran David Guetta, ja els diem al principi que hi ha en joc moltíssims factors. Això sí, no tallem les ales a ningú”

Aixe­cant braços i mans, amb acti­tud de màxima reverència... tot enmig d’un moment de gran èxtasi musi­cal. La mul­ti­tud s’entrega als seus sen­tits. En una dis­co­teca o en un macro­re­cinte obert. El resul­tat esdevé una boge­ria col·lec­tiva, conduïda per algú que posa música. Sap donar als cos­sos el que volen sen­tir i assa­bo­rir. Són els discjòqueis, els amos de la pista i de la nit. Rebuts i admi­rats com autènti­ques estre­lles de rock, sobre­tot en indrets de culte per a la música electrònica, com l’illa d’Eivissa. La lle­gendària dis­co­teca Pachá s’ha gas­tat els dar­rers estius uns 15 mili­ons d’euros per con­trac­tar els millors. El mateix que Amne­sia, Pri­vi­lege, Ushuaïa…

El francès David Guetta, ídol mun­dial, pot cobrar 160.000 euros per una sessió, que sol durar un mínim de dues hores. El DJ, fins i tot té algú que li fa el warm up –com els telo­ners als con­certs–, que li escalfa la pista abans de la seva majes­tu­osa irrupció a la sala. El pro­duc­tor musi­cal Cal­vin Har­ris, el més ben pagat el 2017, pot gua­nyar 300.000 dòlars… Com es pot arri­bar a aquest nivell? Sens dubte, pri­mer t’has de con­ver­tir en DJ ama­teur i després en pro­fes­si­o­nal. “Qual­se­vol per­sona es pot con­ver­tir en un discjòquei men­tre tin­gui sen­tit del ritme”, afirma David Gausa, DJ pro­fes­si­o­nal durant molts anys, que ha viat­jat arreu del món i que ha pun­xat en dis­co­te­ques mítiques com l’Atlàntida de Sit­ges, Fibra Òptica a Bar­ce­lona i Amne­sia a Eivissa, a part d’estar molts anys a Flash FM i tenir el seu propi segell dis­cogràfic. Ara fa clas­ses a Micro­fusa, una escola de referència per a discjòqueis a Cata­lu­nya i a Europa, on també s’ense­nya a ser pro­duc­tor musi­cal i tècnic de so.

“Qui no tin­gui sen­tit del ritme no podrà ser mai DJ. Això és l’única cosa que no podem ense­nyar, diu Gausa, que explica els pas­sos ini­ci­als que ha de seguir qual­se­vol jove: “Li expli­quem com des­xi­frar una cançó, els com­pas­sos que té, les estruc­tu­res... i després els apa­rells amb què tre­ba­llarà per bar­re­jar. Avui dia, per sort o per desgràcia, amb un con­tro­la­dor i un portàtil ja es pot tre­ba­llar.” Un con­tro­la­dor és una uni­tat de hardware amb tot inte­grat, que s’empra amb les dues mans i que con­trola el pro­grama que hi ha a l’ordi­na­dor. A la pan­ta­lla l’alumne té els dos plats, el mes­cla­dor… És una eina per a un DJ ama­teur, que no té res a veure amb una cabina pro­fes­si­o­nal, on hi ha els antics plats gira­dis­cos, ara ano­me­nats CDJ, amb un mixer. Tot i que els DJ van ara amb una memòria USB, no amb CD, el nom s’ha que­dat.

“Per què venen aquí molts alum­nes que s’han com­prat un con­tro­la­dor? Perquè s’ado­nen que sense una base sòlida no poden apren­dre… Això no ha can­viat. Ser DJ és un ofici. Ara es pre­men botons i abans es feia amb els vinils, però l’estruc­tura de com­pas­sos és la mateixa. El movi­ment d’apu­jar i abai­xar el volum, l’equa­lit­za­dor…”, explica Gausa, que ense­nya ini­ci­al­ment a bar­re­jar una cançó amb una altra. L’alumne té dues pis­tes. Busca la cançó i prem el play, seguint els com­pas­sos. Ha de bus­car el tempo, la velo­ci­tat de la cançó… Els beats per minut poden ser dife­rents. Ha d’igua­lar la velo­ci­tat i bus­car el moment de fer la bar­reja, apu­jar el volum, equa­lit­zar cor­rec­ta­ment i quan la bar­reja està ben feta abai­xar la cançó ini­cial. “És el prin­ci­pal i el que costa més, la tècnica de pun­xar”, asse­gura Gausa, que tre­ba­lla aquests con­cep­tes en el pri­mer tri­mes­tre del curs. En el ter­cer és quan arriba el més difícil: pro­duir. Els alum­nes creen una com­po­sició a través de diver­sos sons. “El que fem és molt bàsic i per­met intro­duir-se en el món de la pro­ducció musi­cal i crear música pròpia. Abans al grup hi havia el voca­lista, el baix, el bate­ria, el gui­tarra… Ara tu poses les capes dels ins­tru­ments que vols”, asse­nyala. “Ningú en tres mesos pot ser un gran pro­duc­tor. Hi ha d’haver talent. S’ha de tenir una espurna, aurèola... alguna cosa innata, que no tenen altres. Per què Messi juga com juga?”, sen­ten­cia.

També hi ha altres con­cep­tes que s’ense­nyen com fer un mash up, un collage musi­cal, aga­fant cançons dife­rents. Altres for­mats més cone­guts com el de fer un remix poden arri­bar a tenir un èxit grandiós. “Hi ha discjòqueis que donen un valor afe­git a una cançó i la con­ver­tei­xen en art. Li donen ànima. Sor­pre­nen i inno­ven”, diu Edu­ard Gra­munt, direc­tor de l’escola. “A l’hora de pro­duir sí que hi ha d’haver cert talent. Un alumne pot sor­tir en tres mesos d’aquesta escola sabent fent coses…, però pro­duir és un altre nivell. El bon pro­duc­tor és qui té gràcia per expres­sar el que no saben expres­sar els altres”, opina Gausa.

“Ser discjòquei no és posar un tema dar­rere l’altre. Són mol­tes coses més. Un DJ sap lle­gir la pista i sap quin tema ha de posar en cada moment. El DJ s’ha de fer l’amo de la pista, no al revés. Si dis­mi­nu­eix l’ànim de la gent, l’ha de tor­nar a aixe­car. O al con­trari, els ha de fer des­can­sar. Posar un èxit dar­rere l’altre ho sap fer tot­hom. El pro­blema és estar qua­tre o cinc hores pun­xant, can­vi­ant dife­rents gèneres i que al final de la nit hagis creat alguna cosa, una història… Si no pre­me­ries el play de l’Spo­tify i no faria falta ningú. Al final no només és tècnica. També és psi­co­lo­gia. S’ha de trans­me­tre alguna cosa i tenir carisma. Pots sor­tir d’aquesta escola sabent fer una sessió, però després t’has de posar davant del públic en una dis­co­teca i fer ballar 4.000 per­so­nes durant qua­tre hores i no cagar-la. És molt dife­rent que pun­xar a casa per als amics. Al final també són hores de vol”, explica Gausa.

Els cur­sos per a discjòquei a Micro­fusa són de tres mesos o un any, depe­nent de la pro­fun­di­tat. Dels 220 alum­nes que durant l’any estu­dien en aquesta escola, mig cen­te­nar, d’entre 16 i 24 anys, ho fan per ser DJ. A l’estiu, fins i tot hi ha nens d’entre 12 i 15 anys que fan un curs d’intro­ducció d’una set­mana. Els estils de música són sem­pre oberts: “House, dance, reg­ga­e­ton… La part més impor­tant és la tècnica, no el tipus de música. S’han d’obrir les pos­si­bi­li­tats per pro­gres­sar ade­qua­da­ment”, explica el direc­tor, que rep cada any molts alum­nes de lla­ti­noamèrica. “El reg­ga­e­ton és una rea­li­tat, no ho podem ama­gar. A la gent jove li agrada, però tre­ba­llem amb molts estils: música alter­na­tiva i d’altra més comer­cial”, diu Gra­munt. “Als més jove­nets els agrada l’EDM o big room, una música més canyera, com la que es fa al fes­ti­val de Bèlgica de Tomor­row­land. És dance però amb molta força. També els agrada el reg­ga­e­ton i el trap. Més lenta. Els rit­mes més antics com house, tecno i tec­no­house agra­den a la gent que ja té certa edat. Això és com el pala­dar. Quan es fan grans, el gust es va edu­cant”, diu.

Pel que fa al tema econòmic, la rea­li­tat és que no hi ha classe mit­jana. O s’està en l’elit o res. Un estu­di­ant tindrà sort si li paguen 100 euros en una sala. “Hi ha una gran diferència entre l’alumne de 16 i el de 25. El jove ve amb par­da­lets al cap. La gent que té una edat sap que com tot a la vida s’ho ha de cur­rar. Als que venen i es pen­sen que seran David Guetta, ja els diem al prin­cipi que si volen ser una estre­lla no ho acon­se­gui­ran fent un curs aquí, que inter­ve­nen molts fac­tors. Això sí, no tallem les ales a ningú”, comenta. “David Guetta té un equip de mol­tes per­so­nes tre­ba­llant per a ell. Hi ha un tema també d’inversió. Són empre­ses. Hi ha altres discjòqueis famo­sos que han arri­bat a dalt perquè tenien un pare amb molts diners”, afirma. Mal­grat la com­petència i el camí incert, més d’un manté el somni intacte. “Sem­pre he tin­gut aquest hobby. M’agra­da­ria dedi­car-m’hi. El meu somni és gua­nyar prou per poder viat­jar per tot el món”, asse­gura Gerard Gar­cia, alumne de Micro­fusa de només 17 anys. La seva com­pa­nya de classe de 16, Irene Plana, també està moti­vada, però vol com­pa­gi­nar els seus som­nis pro­fes­si­o­nals. “Sem­pre m’ha agra­dat molt la música. M’agrada can­tar reg­ga­e­ton i pop, i pun­xar EDM i house. M’agra­da­ria dedi­car-m’hi, però també vull ser arqui­tecta.” L’escola dis­posa d’una borsa de tre­ball oca­si­o­nal. No és fàcil, i menys en un món com­pli­cat com el de la nit. “El millor que podem fer és ori­en­tar-los, però sense treure’ls la il·lusió”, afirma Gra­munt.

PRO­DUCCIÓ MUSI­CAL

La segona gran àrea d’ense­nya­ment de Micro­fusa és la pro­ducció musi­cal. A l’escola es forma amb un curs de dos anys joves que hau­ran de diri­gir un artista o una banda, deci­dint els aspec­tes musi­cals finals sobre una com­po­sició ja feta, a més de deci­dir la part tècnica, amb les qua­li­tats sono­res finals del pro­ducte. “La música no només està feta per les notes, sinó també pels sons, i és impor­tant com acaba sonant allò d’un deter­mi­nat grup o artista. Ha de sonar amb un estil propi”, pun­tu­a­litza el direc­tor. A aquest curs se solen ins­criure alum­nes de més de 18 anys, amb el bat­xi­lle­rat fet, i que després poden fer el ter­cer any a Angla­terra. “Ense­nyem llen­guatge musi­cal. No hi ha la part mecànica d’ense­nyar a tocar un ins­tru­ment, però qui tre­ba­lla amb un ordi­na­dor ha de saber i enten­dre d’har­mo­nia, de figu­res musi­cals, de ritme, de melo­dia, de coherència de les notes...”, afe­geix. L’alumne podrà fer música per a vide­o­jocs, anun­cis… amb certs límits. D’altra banda, hi ha la part de tècnica de pro­ducció de música con­ven­ci­o­nal, que té més a veure amb la gra­vació, i s’han de tenir conei­xe­ments tècnics de micròfons, tau­les de bar­reja i de pro­ces­sat del senyal (modi­fi­car greus, aguts, volum, etc.).

TÈCNIC DE SO

Amb certa sor­tida labo­ral i en un camp que esdevé clau per al pro­duc­tor musi­cal hi ha la figura del tècnic de so. De fet “és el braç dret del pro­duc­tor musi­cal”. És la ter­cera gran àrea de Micro­fusa. L’escola educa futurs espe­ci­a­lis­tes en les tec­no­lo­gies d’àudio en l’àmbit d’enre­gis­tra­ment o directe. Aquí l’alumne ha de conèixer la física del so, l’acústica i maquinària, saber uti­lit­zar micròfons, tau­les de bar­reja, pro­ces­sa­dors i sis­te­mes d’ampli­fi­cació del so i alta­veus. “Els pares sem­pre pre­gun­ten sobre les sor­ti­des labo­rals i n’hi ha més de les que sem­bla. En un con­cert en directe hi ha més esca­la­fons, i és més fàcil acce­dir-hi. A més, és una indústria con­so­li­dada. En estu­dis d’enre­gis­tra­ment és més difícil. Des de l’apa­rició de la música electrònica els estu­dis s’han reduït, però el món audi­o­vi­sual –cine, TV, ràdio– neces­sita gent”, con­clou Gra­munt, que en la seva joven­tut va ser tècnic de so d’Els Pets i a TV3.

Els DJ més ben pagats el 2017

1 Calvin Harris 48,5 M€

2 Tiësto 39,0 M€

3 Chainsmokers 38,0 M€

4 Skrillers 30,0 M€

5 Steve Aoki 29,5 M€

6 Diplo 28,5 M€

7 David Guetta 25,0 M€

8 Marshmello 21,0 M€

9 Martin Garrix 19,5 M€

10 Zedd 19,0 M€

FONT: REVISTA FORBES

Microfusa: 30 anys d’història formant DJ, productors musicals i tècnics de so

Microfusa ha complert enguany trenta anys d’existència i s’ha consolidat com una referència en el seu camp a Europa. Ignasi Benavent va fundar aquest projecte l’any 1987, quan va començar a oferir uns tallers en estudis de gravació que llavors no desenvolupaven cap activitat educativa. L’any següent, l’escola va arrencar ensenyant tecnologia del so i oferint treballar la tècnica de composició de música electrònica per a discjòqueis, quan pocs anys abans, a principi dels vuitanta, havien sorgit els primers dispositius MIDI, que amb instruments estàndards ja permetien interrelacionar diverses màquines. Era la base per compondre música electrònica amb l’ordinador.

“Molts DJ s’han format pel seu compte. En aquell moment, ja vaig pensar que era bo que algú t’ensenyés els fonaments. Hi havia certa demanda artística i al principi dels vuitanta ja s’experimentava amb la música de ball”, recorda Gramunt. Aviat es va obrir una altra escola a Madrid, el 2005, i la demanda a les àrees de tecnologia de la producció del so van créixer. Avui dia, per Microfusa ja han passat més de 4.000 alumnes. “Tenim grans estudis i un bon programa. Hem crescut molt, sobretot en cursos de producció musical”, explica Gramunt, que també té molts alumnes internacionals, que venen durant mesos o per fer cursos de dos anys. De fet, alguns dels cursos es fan en anglès. Enguany hi ha gairebé 30 alumnes de fora.

Els alumnes també aprenen tècniques de producció, que tenen a veure amb la part de composició i han de saber utilitzar el software, en què hi ha diversos programes (Avid Protools, Apple Logic X, Ableton Live, Steinberg Cubase…) per després poder fer composicions. Són estacions de treball del so, que també s’utilitzen en postproducció de pel·lícules, per exemple. Quant a la titulació, es pot fer un tercer any de producció musical a Anglaterra. Bachelor és una excel·lent oportunitat per obtenir un grau universitari. També hi ha l’opció de fer en un quart any un curs homologat per la Generalitat: el títol superior de música especialitat en sonologia, de 240 ECTS, amb col·laboració amb l’escola superior de música Jam Session.

Pinto, exporter del Barça, amb un Grammy

w Un dels famosos que va passar per Microfusa i que ha triomfat amb la música ha estat l’exporter del FC Barcelona José Manuel Pinto. Pinto Wahin (nom artístic) va ser estudiant de producció musical i tècnic de so, i va guanyar posteriorment un Grammy com a enginyer de so de Niña Pastori. El músic Chemi López, amb diversos treballs publicats com a guitarrista i tècnic de so, també va cursar els mateixos estudis. López ha treballat amb Bunbury i Nena Daconte, entre d’altres, i té una discogràfica dedicada al flamenc. Un altre cas d’èxit és el d’Ana López Menadas, que també té una discogràfica i que recentment ha estat premiada per la revista Time Out.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.