Lletres

Un any de sororitat

El mot es refereix a la solidaritat que s’estableix entre dones per motius socials i ètics

El 31 de desem­bre, Carme For­ca­dell expres­sava en un tuit des de la presó: “Per un nou any de lli­ber­tat i de soro­ri­tat. Pen­sem com pen­sem, totes som dones i hem de llui­tar pels nos­tres drets con­jun­ta­ment.” Ara bé, què vol dir soro­ri­tat? Jus­ta­ment, aquesta paraula va ser esco­llida fa poques set­ma­nes neo­lo­gisme del 2018 i serà inclosa en el dic­ci­o­nari nor­ma­tiu. I què sig­ni­fica soro­ri­tat? El mot es refe­reix a la relació de soli­da­ri­tat que s’esta­bleix entre les dones basada en motius soci­als, ètics i emo­ci­o­nals. En l’àmbit de l’antro­po­lo­gia i la soci­o­lo­gia, espe­ci­al­ment d’ide­o­lo­gia femi­nista, aquest mot ja s’uti­litza des de fa uns quants anys, però va ser a par­tir de l’any 2017, i sobre­tot durant el 2018, quan aquesta paraula es va esten­dre en l’ús social.

El terme està for­mat a par­tir del mot llatí sorororis (‘ger­mana’) i el sufix –itat amb el sen­tit de ‘qua­li­tat de’. Segons el Term­cat, en altres llengües tro­bem for­mes paral·leles, com ara soro­ri­dad en cas­tellà, soro­rité en francès, soro­rità en italià i sis­ter­hood en anglès.

El mot va ser defi­nit per l’antropòloga repre­sen­tant del femi­nisme lla­ti­no­a­me­ricà Mar­cela Lagarde, que el va glos­sar des d’un punt de vista ètic, polític i pràctic del femi­nisme con­tem­po­rani. I també va ser rei­vin­di­cat per Miguel de Una­muno a La tía Tula, quan escri­via que si exis­tia fra­ter­nal i fra­ter­ni­dad de fra­ter (‘germà’) havia d’exis­tir també soro­ral i soro­ri­dad de soror (‘ger­mana’), de la mateixa manera que no sig­ni­fi­quen el mateix pater­ni­tat i mater­ni­tat.

En la tria del neo­lo­gisme, que orga­nit­zen l’Obser­va­tori de Neo­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra i l’IEC, hi van par­ti­ci­par més de 5.500 per­so­nes. En segon lloc, va que­dar el mot èpic -a i, en ter­cer, demofòbia. Els altres can­di­dats van ser sos­tre de vidre, migrant, microplàstic, crip­to­mo­ne­ada, seriòfil, nar­copís i pisc rusc.

El 2018 es va cele­brar la cin­quena edició d’aquesta ini­ci­a­tiva: en la pri­mera, el 2014, el neo­lo­gisme de l’any va ser el mot este­lada; el del 2015, dron; el del 2016, vegà -ana, i el del 2017, cas­so­lada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor