Lletres

MANUEL GUERRERO

COMISSARI ANY JOAN BROSSA

“Encara és una referència per a autors de noves generacions”

El filòleg, traductor i assagista Manuel Guerrero (Mataró, 1964) serà el comissari de l’Any Brossa, des del 19 de gener fins al 30 de desembre del 2019. Ha estat subdirector de l’Arts Santa Mònica i ha comissariat exposicions de Brossa, Tàpies i Palau i Fabre, a banda de ser el guionista de Joan Brossa per Joan Brossa (1994), una llarga entrevista documental protagonitzada pel poeta i realitzada per Toni Rovira i Manuel Huerga per a TV3.

Altres anys dedicats a poetes tenen un caràcter de reivindicació, de recuperació, però Brossa ja és un referent ben present en les lletres catalanes.
Sí. L’Any Brossa no es planteja com un punt i a part. És només la continuació d’aquest treball de revisió i relectura de la seva obra, que és tan extensa, rica i complexa que no ens l’acabarem en un any.
La transgressió de Brossa segueix present en la vida cultural catalana?
El debat entre la tradició i la transgressió ja era molt present en la seva època i va ser una discussió interessant i rica que ell va viure plenament. Actualment, hi segueix havent una part de la creació poètica vinculada a l’experimentació i que està en la línia de l’obertura de la poesia que defensava Joan Brossa. Per ell, el més important era obrir nous camins, però sense tancar-ne cap dels anteriors. El seu és un llegat molt obert. Permet avançar per diferents camins. De la mateixa manera que al seu moment Brossa va ser un poeta important per a la generació dels anys setanta, hi ha tot un seguit d’autors de les noves generacions que el tenen com un dels seus poetes de referència. El que és important és que va produir una irradiació molt àmplia, perquè la seva obra abasta poesia, teatre, art, disseny, cinema... i és un dels creadors catalans cabdals del segle XX.
Si internament Joan Brossa és prou reconegut i a la seva influència prou actual, el repte és portar el seu nom fora del país?
Sí. Internacionalitzar la figura i l’obra de Joan Brossa és un altre dels objectius de l’Any Brossa. Ell és un autor prou conegut entre nosaltres. Caldria que fos més llegit, és clar, perquè és més conegut per la seva obra visual, els seus objectes, que per la seva obra literària o pel seu teatre, i això és una de les feines a fer, donar a conèixer la complexitat i la riquesa de la seva obra. Tanmateix, és cert que una de les tasques de l’Any Brossa és que, a més de reeditar obra i que es pugui trobar més àmpliament, també es pugui conèixer a fora. L’exposició del MACBA de fa dos anys sobre l’obra de Joan Brossa és un bon instrument. Durant l’Any Brossa començarà la seva itinerància internacional, primer a l’Amèrica Llatina. És una molt bona eina per donar a conèixer Brossa fora de les fronteres del nostre àmbit lingüístic.
Un altre repte és la consolidació de l’Espai Joan Brossa, que s’acaba de posar en marxa.
Sí. La intenció és que aquest any també serveixi per consolidar aquest espai. Tot just acaba de començar a funcionar, i esperem que totes les institucions puguin col·laborar per convertir-lo un dels més importants del nostre país. De la mateixa manera que Joan Miró i Antoni Tàpies tenen un espai patrimonial de referència, a partir d’ara Brossa també el té i ha de ser un lloc viu, amb exposicions, edicions, estudis, accions poètiques i arts performatives: justament amb la mateixa diversitat i complexitat artística que va tenir Joan Brossa.

DAVID MARÍN

dmarin@lrp.cat

REFERÈNCIA

“Brossa va produir una irradiació molt àmplia fins a les noves generacions, amb una obra que abasta poesia, teatre, art, disseny i cinema”

INTERNACIONALITZAR

“És un autor prou conegut entre nosaltres, però un dels reptes de l’Any Brossa serà fer-lo conèixer a l’exterior”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor