CENTENARI BROSSA
L’any 2019 serà l’Any Brossa: una oportunitat per revisitar la figura del poeta i artista d’avantguarda, la influència del qual es manté ben viva en la generació d’artistes que el van conèixer i entre els joves artistes experimentals
wAquest dissabte 19 de gener es compleixen 100 anys del naixement de Joan Brossa i és la data escollida perquè arrenqui l’any dedicat al centenari del poeta. Al llarg del 2019, i fins al 30 de desembre, coincidint amb el dia que va morir l’any 1988, se celebraran tota una sèrie d’activitats, recitals, xerrades, exposicions, edicions de llibres i espectacles teatrals i performatius al voltant de la figura del poeta i del seu llegat.
L’Any Brossa estarà comissariat per Manuel Guerrero, i Judith Barnés coordinarà les activitats des de la Fundació Joan Brossa. El centenari els agafa amb els motors en marxa. Fa només dos anys de la gran exposició sobre Joan Brossa organitzada pel MACBA, Poesia Brossa, de la qual s’acaba de publicar el catàleg, i a la tardor es va posar en marxa l’Escenari Joan Brossa al conjunt arquitectònic La Seca, a Barcelona, en convivència amb la seu de la fundació dedicada al poeta.
Aquests dos precedents, el de l’exposició al MACBA i el de la creació del nou escenari, tenen molt a veure amb dos dels objectius que s’ha marcat aconseguir l’Any Brossa. D’una banda, la internacionalització del poeta i, de l’altra, la consolidació de l’Escenari Joan Brossa com un dels epicentres culturals de la ciutat. Quant a la internacionalització, l’exposició del MACBA, realitzada el 2017 a partir de la recepció del dipòsit del fons de la Fundació Joan Brossa i amb l’objectiu d’oferir una revisió global del treball de l’artista a través dels llibres, les recerques plàstiques, el teatre, el cinema, la música i les arts d’acció i performatives, iniciarà aquest 2019 la seva itinerància internacional i es podrà veure en diversos països del món. Els primers seran els de l’Amèrica Llatina. En aquests moments s’estan tancant dates i ciutats en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
tres poetes amb casa
El segon objectiu serà consolidar la nova seu de la fundació, inaugurada l’octubre passat, al barri del Born. Es tracta d’un edifici cedit per l’Ajuntament i que està connectat interiorment amb el que ara és l’Escenari Joan Brossa. En el futur, aquests dos espais s’uniran. De moment, l’Any Brossa servirà també per donar a conèixer aquesta seu i convertir-la en un dels seus epicentres. Allà se celebraran les principals activitats. Amb aquest espai propi, Joan Brossa es converteix en el tercer poeta amb casa a Barcelona, com la tenen Jacint Verdaguer, al carrer Vilajoana, i Joan Maragall, a la plaça Molina.
La commemoració del centenari arrenca allà aquest dissabte 19 de gener, a les 17 h, amb l’acció poètica Cent poemes per a Joan Brossa, que consistirà en la lectura de cent poemes a càrrec de diferents persones que prèviament hauran escollit el que llegiran. Serà un acte lliure i obert a tothom.
L’espai acull actualment una exposició dedicada al psiquiatra i humanista Joan Obiols, Art i follia, que es mantindrà fins al mes d’abril, i a partir del 16 maig, coincidint amb el festival Barcelona Poesia, s’hi inaugurarà l’exposició Joan Brossa i la poesia experimental, comissariada per Eduard Escofet. Es tractarà d’una mostra de l’obra visual i experimental de Brossa en el context de la poesia internacional.
A partir de la tardor, l’espai acollirà un nou festival d’art i poesia d’acció, durant el qual se celebraran diverses activitats i instal·lacions performatives.
“El seu art va ser a l’avantguarda política i social, i va obrir una línia que molts altres han seguit”, explica Vicenç Altaió, president de la Fundació Joan Brossa. Per això, per posar en context Brossa amb diferents generacions artístiques que l’han acompanyat o l’han succeït, el cicle de converses Ens va fer Brossa posarà en contacte personatges que van conèixer Brossa i van compartir idees i projectes amb ell amb nous creadors actuals. Per exemple, en la primera sessió, el 28 de gener, hi participaran el músic Josep Maria Mestres Quadreny i Laia Torrents. En una altra sessió, el 25 de febrer, dialogaran Arnau Puig –un dels cofundadors del grup artístic Dau al Set juntament amb Joan Brossa–, amb Jordi Marrugat. Més endavant, hi participaran els cineastes Pere Portabella i Íngrid Guardiola i els poetes Vicenç Altaió i Eduard Escofet i Glòria Bordons i Josep Pedrals.
el cine de brossa
L’avantguarda i l’experimentació van portar Joan Brossa a treballar en moltes formes d’art. I un dels seus interessos va ser el cinema. La Filmoteca de Catalunya també participarà en l’Any Brossa amb un cicle anomenat Instantànies brossianes, amb l’exhibició al llarg de l’any de pel·lícules que agradaven a Brossa. Quant al teatre, es concentraran algunes propostes a l’Escenari Brossa, amb lectures dramatitzades i diverses mostres del teatre d’acció actual. La Fundació Antoni Tàpies mostrarà els projectes teatrals en què va participar Tàpies, molts dels quals amb Joan Brossa, i el projecte musical educatiu Cantània estarà dedicat aquest any a la figura de l’homenatjat. Fora de Barcelona, la Fundació Viladot d’Agramunt exposarà la relació artística d’aquesta generació de poetes visuals, amb una recuperació de l’exposició que van fer conjuntament a la Petite Gallerie de Lleida l’any 1971.
llibres
L’any inclourà també diverses publicacions. A més del catàleg de l’exposició Poesia visual, Visor publicarà una nova antologia de poemes visuals, i els darrers sis volums de la poesia escènica de Brossa i completarà així la col·lecció del seu teatre. Carles Rabassa publicarà amb Angle Editorial Joan Brossa, ara i aquí, i Arnau Puig, amb Comanegra, el llibre Brossa: escarnidor i burleta, records d’una amistat estel·lar.
DAVID MARÍN
dmarin@lrp.cat