Lletres

CENTENARI BROSSA

L’any 2019 serà l’Any Brossa: una oportunitat per revisitar la figura del poeta i artista d’avantguarda, la influència del qual es manté ben viva en la generació d’artistes que el van conèixer i entre els joves artistes experimentals

wAquest dis­sabte 19 de gener es com­plei­xen 100 anys del nai­xe­ment de Joan Brossa i és la data esco­llida perquè arren­qui l’any dedi­cat al cen­te­nari del poeta. Al llarg del 2019, i fins al 30 de desem­bre, coin­ci­dint amb el dia que va morir l’any 1988, se cele­bra­ran tota una sèrie d’acti­vi­tats, reci­tals, xer­ra­des, expo­si­ci­ons, edi­ci­ons de lli­bres i espec­ta­cles tea­trals i per­for­ma­tius al vol­tant de la figura del poeta i del seu lle­gat.

L’Any Brossa estarà comis­sa­riat per Manuel Guer­rero, i Judith Barnés coor­di­narà les acti­vi­tats des de la Fun­dació Joan Brossa. El cen­te­nari els agafa amb els motors en marxa. Fa només dos anys de la gran expo­sició sobre Joan Brossa orga­nit­zada pel MACBA, Poe­sia Brossa, de la qual s’acaba de publi­car el catàleg, i a la tar­dor es va posar en marxa l’Esce­nari Joan Brossa al con­junt arqui­tectònic La Seca, a Bar­ce­lona, en con­vivència amb la seu de la fun­dació dedi­cada al poeta.

Aquests dos pre­ce­dents, el de l’expo­sició al MACBA i el de la cre­ació del nou esce­nari, tenen molt a veure amb dos dels objec­tius que s’ha mar­cat acon­se­guir l’Any Brossa. D’una banda, la inter­na­ci­o­na­lit­zació del poeta i, de l’altra, la con­so­li­dació de l’Esce­nari Joan Brossa com un dels epi­cen­tres cul­tu­rals de la ciu­tat. Quant a la inter­na­ci­o­na­lit­zació, l’expo­sició del MACBA, rea­lit­zada el 2017 a par­tir de la recepció del dipòsit del fons de la Fun­dació Joan Brossa i amb l’objec­tiu d’ofe­rir una revisió glo­bal del tre­ball de l’artista a través dels lli­bres, les recer­ques plàsti­ques, el tea­tre, el cinema, la música i les arts d’acció i per­for­ma­ti­ves, ini­ciarà aquest 2019 la seva iti­nerància inter­na­ci­o­nal i es podrà veure en diver­sos països del món. Els pri­mers seran els de l’Amèrica Lla­tina. En aquests moments s’estan tan­cant dates i ciu­tats en col·labo­ració amb l’Ins­ti­tut Ramon Llull.

tres poe­tes amb casa

El segon objec­tiu serà con­so­li­dar la nova seu de la fun­dació, inau­gu­rada l’octu­bre pas­sat, al barri del Born. Es tracta d’un edi­fici cedit per l’Ajun­ta­ment i que està con­nec­tat inte­ri­or­ment amb el que ara és l’Esce­nari Joan Brossa. En el futur, aquests dos espais s’uni­ran. De moment, l’Any Brossa ser­virà també per donar a conèixer aquesta seu i con­ver­tir-la en un dels seus epi­cen­tres. Allà se cele­bra­ran les prin­ci­pals acti­vi­tats. Amb aquest espai propi, Joan Brossa es con­ver­teix en el ter­cer poeta amb casa a Bar­ce­lona, com la tenen Jacint Ver­da­guer, al car­rer Vila­jo­ana, i Joan Mara­gall, a la plaça Molina.

La com­me­mo­ració del cen­te­nari arrenca allà aquest dis­sabte 19 de gener, a les 17 h, amb l’acció poètica Cent poe­mes per a Joan Brossa, que con­sis­tirà en la lec­tura de cent poe­mes a càrrec de dife­rents per­so­nes que prèvia­ment hau­ran esco­llit el que lle­gi­ran. Serà un acte lliure i obert a tot­hom.

L’espai acull actu­al­ment una expo­sició dedi­cada al psi­quia­tra i huma­nista Joan Obi­ols, Art i follia, que es man­tindrà fins al mes d’abril, i a par­tir del 16 maig, coin­ci­dint amb el fes­ti­val Bar­ce­lona Poe­sia, s’hi inau­gu­rarà l’expo­sició Joan Brossa i la poe­sia expe­ri­men­tal, comis­sa­ri­ada per Edu­ard Esco­fet. Es trac­tarà d’una mos­tra de l’obra visual i expe­ri­men­tal de Brossa en el con­text de la poe­sia inter­na­ci­o­nal.

A par­tir de la tar­dor, l’espai aco­llirà un nou fes­ti­val d’art i poe­sia d’acció, durant el qual se cele­bra­ran diver­ses acti­vi­tats i ins­tal·laci­ons per­for­ma­ti­ves.

“El seu art va ser a l’avant­guarda política i social, i va obrir una línia que molts altres han seguit”, explica Vicenç Altaió, pre­si­dent de la Fun­dació Joan Brossa. Per això, per posar en con­text Brossa amb dife­rents gene­ra­ci­ons artísti­ques que l’han acom­pa­nyat o l’han succeït, el cicle de con­ver­ses Ens va fer Brossa posarà en con­tacte per­so­nat­ges que van conèixer Brossa i van com­par­tir idees i pro­jec­tes amb ell amb nous cre­a­dors actu­als. Per exem­ple, en la pri­mera sessió, el 28 de gener, hi par­ti­ci­pa­ran el músic Josep Maria Mes­tres Qua­dreny i Laia Tor­rents. En una altra sessió, el 25 de febrer, dia­lo­ga­ran Arnau Puig –un dels cofun­da­dors del grup artístic Dau al Set jun­ta­ment amb Joan Brossa–, amb Jordi Mar­ru­gat. Més enda­vant, hi par­ti­ci­pa­ran els cine­as­tes Pere Por­ta­be­lla i Íngrid Guar­di­ola i els poe­tes Vicenç Altaió i Edu­ard Esco­fet i Glòria Bor­dons i Josep Pedrals.

el cine de brossa

L’avant­guarda i l’expe­ri­men­tació van por­tar Joan Brossa a tre­ba­llar en mol­tes for­mes d’art. I un dels seus interes­sos va ser el cinema. La Fil­mo­teca de Cata­lu­nya també par­ti­ci­parà en l’Any Brossa amb un cicle ano­me­nat Ins­tantànies bros­si­a­nes, amb l’exhi­bició al llarg de l’any de pel·lícules que agra­da­ven a Brossa. Quant al tea­tre, es con­cen­tra­ran algu­nes pro­pos­tes a l’Esce­nari Brossa, amb lec­tu­res dra­ma­tit­za­des i diver­ses mos­tres del tea­tre d’acció actual. La Fun­dació Antoni Tàpies mos­trarà els pro­jec­tes tea­trals en què va par­ti­ci­par Tàpies, molts dels quals amb Joan Brossa, i el pro­jecte musi­cal edu­ca­tiu Cantània estarà dedi­cat aquest any a la figura de l’home­nat­jat. Fora de Bar­ce­lona, la Fun­dació Vila­dot d’Agra­munt expo­sarà la relació artística d’aquesta gene­ració de poe­tes visu­als, amb una recu­pe­ració de l’expo­sició que van fer con­jun­ta­ment a la Petite Galle­rie de Lleida l’any 1971.

lli­bres

L’any inclourà també diver­ses publi­ca­ci­ons. A més del catàleg de l’expo­sició Poe­sia visual, Visor publi­carà una nova anto­lo­gia de poe­mes visu­als, i els dar­rers sis volums de la poe­sia escènica de Brossa i com­ple­tarà així la col·lecció del seu tea­tre. Car­les Rabassa publi­carà amb Angle Edi­to­rial Joan Brossa, ara i aquí, i Arnau Puig, amb Coma­ne­gra, el lli­bre Brossa: escar­ni­dor i bur­leta, records d’una amis­tat estel·lar.

DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor