Teatre

Intel·ligència més enllà del gènere

Shakes­pe­are va voler que les dones mos­tres­sin una intel·ligència molt més fina que els homes “pallus­sos cul­ti­vats” d’Afanys d’amor per­duts. Alfredo San­zol pre­fe­reix que la joven­tut tri­omfi sobre l’experiència i el conei­xe­ment a La ten­dresa. Per la seva banda, les vuit auto­res de Clàssics des­ge­ne­rats mos­tren un paper molt més actiu per als rols feme­nins, tant si són intel·ligents, cru­els, equi­vo­cats com si es rebel·len con­tra les for­mes de mani­fes­tació indi­vi­dual. Per aca­bar, Mayorga atorga a l’alumne que ningú valora el com­promís perillós i obs­cur de l’art. La sor­presa sem­pre arriba d’on un menys s’espera, més enllà del gènere del pro­ta­go­nista.

‘Afanys d’amor per­duts’

La cla­ri­ana que els de Parking Shakes­pe­are ja van esce­ni­fi­car al bosc del Parc de l’Estació del Nord el 2012, es repro­du­eix ara, més depu­rada, a la Sala Petita del TNC. En les dues pro­pos­tes hi ha una evi­dent dimensió del joc, però en aquesta la il·lumi­nació, el so i l’espai fan que es pugui tre­ba­llar molt millor el matís i sor­pren­dre Cupido bai­xant del sos­tre i ferint amb un eli­xir dife­rent del de la fletxa que creua els cors. Pere Pla­ne­lla, que cele­bra 50 anys de pro­fessió amb aquesta direcció, deci­deix cele­brar-ho amb l’ampli som­riure de la intel·ligència. Ho fa amb una com­pa­nyia que s’ho passa bé pre­sen­tant cada rol, jugant al tea­tre de la manera més directa. Aquest cop no hi ha un audi­o­vi­sual que actu­a­litzi la trama. Tot és clar i net, com l’esce­nari on la seva com­pa­nyia ima­gi­nava palaus, bos­cos i cemen­ti­ris.

L’adap­tació juga a situar l’acció a prin­ci­pis del segle XX, en un moment con­vuls soci­al­ment, de grans tro­ba­lles tec­nològiques (el gramòfon, la càmera de fotos, el cinema, el patí semielèctric). És un moment en què la dona pren consciència del seu paper en la soci­e­tat i reclama equi­pa­rar-se amb l’home (el dret a vot). És anacrònic que els per­so­nat­ges siguin de la cort, una aris­tocràcia diver­ti­da­ment encar­to­nada (amb Car­les Martínez fent d’un patètic noble espa­nyol, don Adri­ano de Armado, que honora el rei i les seves lleis). Pla­ne­lla s’atre­veix a uti­lit­zar la con­venció tea­tral i atorga el paper del patge de don Adri­ano a l’actriu Que­ralt Casa­sayas. És un gest que demos­tra la volun­tat de donar més paper a les actrius. Els per­so­nat­ges de la prin­cesa fran­cesa (hegemònica Sara Espígul) i les seves acom­pa­nyants (Mima Riera juga a favor de la prin­cesa) són, de fet, les que dis­pa­ren cada escena, les que demos­tren la intel·ligència davant el poder i la cul­tura més aviat inútil del seguici reial de Navarra. El poble és l’altre deto­nant. Laura Pau i Oriol Genís reben les con­seqüències d’una llei impo­sada i pro­ven de fin­tar-la. Són diver­tits però un pèl des­di­bui­xats. Tot i així, mos­tren amb fran­quesa sense flo­ri­tu­res quina és la seva volun­tat.

‘Clàssics des­ge­ne­rats’

Cop de rea­li­tat a l’Espai Lliure. Coin­ci­dint amb el cicle Dones Lliure, el Patro­nat ha triat nova direcció. I tot i les pres­si­ons i espe­cu­la­ci­ons, ha tor­nat a ser un home. Per això, des de diven­dres 18 de gener (segon i ante­penúltim dia dels Clàssics des­ge­ne­rats) la cita “El direc­tor del Tea­tre Lliure torna a ser un home” rebia els espec­ta­dors. S’ha de ser molt valenta per plas­mar, en poc més de deu minuts, una mirada feme­nina a par­tir dels clàssics. El repte majúscul el van assu­mir les vuit auto­res i direc­to­res, con­vençudes que era una opor­tu­ni­tat. Pot­ser hau­ria donat més recor­re­gut pro­po­sar ali­an­ces per escriure a qua­tre mans el text i dis­po­sar de més temps per pre­sen­tar un tre­ball con­sen­suat. Perquè les vuit esce­nes, sepa­ra­des, tenen més un to de micro­te­a­tre que no pas de pro­jecte uni­tari. És evi­dent que cada autora i direc­tora ha tin­gut uns recur­sos molt limi­tats i que ha vol­gut par­lar, des de la dona, d’altres coses. Lamen­ta­ble­ment, aquest cicle és notícia (i un ele­ment cor­rec­tor). Un cop creat, cal par­lar més enllà d’aquest pro­blema latent, ense­nyar la mirada hegemònica a la pla­tea (la feme­nina) i mino­ritària a l’escena sobre els temes que interes­sen les dra­ma­tur­gues.

Carol López passa pel tràngol de la meno­pausa en to còmic a par­tir d’una mena de musa o mite (Faust, que ha de valo­rar si con­ce­dir-li un deter­mi­nat favor). Carla Tor­res, en vers, ima­gina la Lolita que es deixa ena­mo­rar i es pre­gunta si esta­ria dis­po­sada que la seva filla repetís el seu com­por­ta­ment. En aquesta farsa, es per­cep el cinisme de la sexu­a­li­tat con­su­mista. Denise Dun­can signa un Otel·lo en què Desdèmona deci­deix ven­jar-se. Pro­ba­ble­ment la sim­ple lec­tura asèptica de l’autòpsia d’una noia morta a mans del seu com­pany hau­ria estat més con­tun­dent. Clàudia Cedó indaga, en un late show ben còmic, les raons per les quals Mary She­lley va escriure Frankens­tein, en com es pot iden­ti­fi­car tant amb el doc­tor com amb el mons­tre, tant amb qui genera vida com amb qui després la rebutja. Marta Buc­haca parla sobre el món pro­fes­si­o­nal de la publi­ci­tat mas­clista en una àcida escena, Deli­cada. Hi apa­reix la rei­vin­di­cació feme­nina des de l’evidència: menys prin­ce­ses i més com­pre­ses. Mari­lia Sam­per vol que Lady Mac­beth mori a escena. Amb la dig­ni­tat que es mereix el per­so­natge que activa la des­trucció de Mac­beth. Carla Rovira tras­llada Cli­tem­nes­tra i Elec­tra al faris­tol del segle XXI. Qüesti­ona si és cor­recte apli­car la des­tral amb els que abu­sen i maten les seves pare­lles. Per aca­bar, Lali Álva­rez només ima­gina una revo­lució i una vaga gene­ral com a Lisístrata si és col·lec­tiva, i con­vida que totes les espec­ta­do­res dei­xin d’anar al tea­tre “fins que no sigui un espai de justícia i igual­tat”. Sens dubte, remou­ria els ciments del tea­tre.

‘La ten­dresa’

Alfredo San­zol ha escrit una comèdia, amb evi­dents essències shakes­pe­a­ri­a­nes, que plan­teja un joc escènic ben sen­zill, sense gaire pre­tensió psi­cològica, però amb una gus­tosa posada en escena. La peripècia que plan­teja és tan vella com la guerra de sexes (homes que no volen saber res de les dones i dones que volen viure lluny dels homes). I, evi­dent­ment, aquest anta­go­nisme fa que topin els uns amb els altres, amb tots els equívocs del mos­trari. El destí els juga una mala pas­sada i els plans engi­nyo­sos de la reina i mare fan fallida un cop i un altre. La peça té llarga vida al Poli­o­rama, i la tindrà també més enllà de la car­te­llera de Bar­ce­lona. Té el gust de l’èxit aca­bat d’estre­nar, perquè és engi­nyosa, té la impres­cin­di­ble com­pli­ci­tat amb el públic i els actors hi des­ple­guen una nota­ble paleta de colors inter­pre­ta­tius. També és bonic veure com casen intèrprets de tres moments dife­rents: T de Tea­tre (Marta Pérez i Jordi Rico), expri­mera Kom­pa­nyia Lliure (Laura Aubert, Javier Beltrán) i els joveníssims Eli­sa­bet Casa­no­vas i Fer­ran Vila­jo­sana.San­zol és un autor intuïtiu, que es deixa sor­pren­dre dels per­so­nat­ges men­tre escriu peti­tes esce­nes (Deli­ca­des). L’expe­ri­ment amb Tea­tro de la Ciu­dad d’atre­vir-se a escriure a la manera dels tràgics grecs (Edipo, rey)o, ara, en clau shakes­pe­ri­ana, ha supo­sat un com­plex repte que han sabut resol­dre des­ar­mant cada fórmula, des de l’expe­ri­men­tació escènica. D’entrada, la comèdia sem­bla prima i pre­vi­si­ble (que ho és) però aguanta el ritme i la tensió gràcies a un ajus­tat recep­tari de sub­ti­li­tats. Pot­ser algú dirà que San­zol s’ha dei­xat anar per la comèdia del traç gros. De cap manera. La trama es de per­so­nat­ges diver­ti­da­ment patètics, però la fus­te­ria tea­tral és curada amb els ribots més selec­tes. I sí, sona molt pro­pera, quan les dones rei­vin­di­quen no haver de depen­dre dels mas­cles per a ser lliu­res. La lli­ber­tat està en deci­dir amb qui i com com­par­tir la vida.

‘El chico de la última fila’

Juan Mayoga és un autor cor­dial, molt edu­cat que, en canvi, pro­jecta unes inqui­e­tants ombres a l’esce­nari. Com ja va inco­mo­dar amb Hamelín i va glaçar la ria­lla de Últi­mas pala­bras de Copito de nieve, ho torna a fer amb aquest noi, apa­rent­ment absent, però que observa llar­ga­ment, en silenci, d’una certa manera malal­tissa, quasi obses­siva, fins al punt de fer por. Andrés Lima és el seu direc­tor exe­cu­tor infal·lible. El deto­nant és una redacció, aga­fada al vol, que pro­posa el pro­fes­sor de lite­ra­tura. El jove, de 17 anys, troba la manera d’acon­se­guir tot allò que vol. I d’ima­gi­nar-s’ho i donar-li una pàtina de veri­tat. Perquè les esce­nes del que passa a casa del seu com­pany de classe (amb un pare patètica­ment ava­riciós i orgullós del seu fill i una mare intri­gant­ment absent) només es conei­xen a par­tir de la seva redacció. La lite­ra­tura, com tot l’art, dona pre­ci­o­ses opor­tu­ni­tats de conèixer nous mons, de conèixer punts de vista antagònics. Mayorga es pre­gunta si tanta lli­ber­tat cre­a­tiva no pot ama­gar com­por­ta­ments de futurs psicòpates, davant d’un pro­fes­sor que pre­fe­reix no inter­ro­gar més i que opta per la seva vida rutinària, mig frus­trada al cos­tat de la seva fidel com­pa­nya, que, ara sí, l’escol­tarà més. Farà l’esforç.

afanys d’amor perduts Direcció: Pere Planella Lloc i dia: Sala Petita del TNC, 17 de gener (fins al 24 de febrer)
clàssics desgenerats Autoria: Carol López, Carla Torres, Denise Duncan, Clàudia Cedó, Marta Buchaca, Marilia Samper, Carla Rovira i Lali Álvarez Lloc i dia: Espai Lliure, 19 de gener
LA TENDRESA Autoria i direcció: alfredo Sanzol Lloc i dia: Poliorama, 21 de gener (fins al 24 de febrer, de moment)
EL CHICO DE LA ÚLTIMA FILA Autoria: Juan Mayorga Lloc i dia: Sala Beckett, 22 de gener (fins al 3 de març)
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.