De Mataró a Nova York
La Fundació Carmen & Lluís Bassat travessarà l’oceà Atlàntic durant el mes de març amb una mostra col·lectiva de set artistes de la capital del Maresme que han creat peces expressament per ser exposades a l’Instituto Cervantes de la ciutat dels gratacels
Rosa Codina-Esteve, Jordi Prat Pons, Josep Serra, Perecoll, Josep Maria Codina, Marc Prat i Ramon Manent. Són set artistes, sis homes i una dona, els escollits per a la nova aventura promoguda des de la Fundació Carmen & Lluís Bassat i produïda pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró amb seu a la Nau Gaudí de la ciutat maresmenca. Del 7 al 31 de març, la seva obra s’exposarà a l’Instituto Cervantes de Nova York en una mostra col·lectiva mai vista fins ara i per a la qual se’ls han encarregat peces noves, un màxim de dues per participant. En concret, seran onze obres amb el mateix format (100x81 cm), una mesura imposada per les condicions del trasllat i que no ha suposat cap impediment per als autors per crear amb total llibertat. Emmarcats en l’ampli món de l’abstracte, a excepció del fotògraf Ramon Manent, que hi portarà dues imatges de la Nau Gaudí, totes les peces seran cedides a la institució un cop es tanqui l’exposició, amb la voluntat que puguin ser exhibides en les altres seus del centre repartides pels Estats Units.
Els artistes es van mostrar agraïts i il·lusionats durant la presentació d’una proposta que els permet exportar a un escenari per molts d’ells desconegut i gairebé inabastable. L’instigador del projecte, Lluís Bassat, va rememorar els tres anys de feina que ha comportat poder tancar l’acord i que han requerit, com és habitual en ell, grans dosis de persuasió. “Exposar a Nova York és molt difícil, però nosaltres ho hem aconseguit amb una proposta magnífica fruit de la complicitat i de la bona predisposició de tots els artistes”, va assegurar. Per la seva part, l’alcalde de Mataró, David Bote, va lloar la iniciativa, que s’emmarca en el pla estratègic Mataró 20/22, que té com a objectiu prioritari posar en valor la ciutat al món. “Reivindiquem aquesta exposició com un primer pas que esperem que no sigui l’últim”, va assegurar. Està previst, pendent d’una darrera confirmació, que a l’exposició s’hi puguin afegir peces de Joaquim Torres-García (Montevideo 1874-1949) cedides per a l’ocasió per la seva filla. Al reconegut artista, de pare mataroní, l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró li dedica una biennal de pintura.