Lletres

ELS LLIBRES DEL 2019

L’any 2019 ens porta el retorn de Rafel Nadal amb una novel·la històrica, la segona part de la trilogia d’Eva Baltasar, el retorn de Marc Pastor –un dels gurus de la novel·la negra– i una bona dosi de clàssics i traduccions de la literatura europea i universal

HISTÒRICA
Rafel Nadal ha guanyat el Ramon Llull amb una novel·la que recrea un episodi real protagonitzat per mariners italians que va tenir lloc a Caldes de Malavella l’any 1943

Des que es va ence­tar l’any, van començar a aparèixer els noms i els títols de les nove­tats edi­to­ri­als que s’ani­ran obrint camí durant els pro­pers mesos, fins a Sant Jordi. Hi des­ta­quen Rafel Nadal, gua­nya­dor del premi Ramon Llull, que publi­carà amb Columna El fill de l’italià, una novel·la que recull uns fets històrics reals però poc cone­guts: l’odis­sea d’un grup de mari­ners ita­li­ans que es van refu­giar a Cal­des de Mala­ve­lla l’any 1943. Durant la pre­sen­tació de la con­cessió dels pre­mis, Nadal va expli­car que la novel·la es va ges­tar a par­tir del comen­tari d’un lec­tor que va assis­tir a la pre­sen­tació de La male­dicció dels Pal­mi­sano, que es va apro­par i li va expli­car la història, que ell des­co­nei­xia. A par­tir d’aquí, la va començar a inves­ti­gar, a tro­bar per­so­nat­ges dels fets, fins que va arri­bar al pro­ta­go­nista, de qui s’ha fet amic.

Club Edi­tor també ha anun­ciat les seves apos­tes per al 2019. L’edi­to­rial que diri­geix Maria Bohi­gas cele­bra sei­xanta anys de lite­ra­tura inde­pen­dent, i per com­me­mo­rar-ho pre­senta un pro­grama divers for­mat per obres d’escrip­to­res cata­la­nes con­tem­porànies, com Marta Marín-Dòmine i Eva Bal­ta­sar, autora de l’exitós Per­ma­gel i que al juny tor­narà a l’atac amb Mamut, la segona novel·la del que serà una tri­lo­gia. També veu­ran la llum ree­di­ci­ons de clàssics moderns cata­lans –de Víctor Català, Mercè Rodo­reda, Aurora Ber­trana i Joan Sales– i tra­duc­ci­ons d’autors estran­gers, com Char­lotte Delbo, Alice Munro i Franz Kafka. A més, coin­ci­dint amb el 150è ani­ver­sari del nai­xe­ment de Víctor Català, por­ta­ran l’obra de l’escrip­tora al ter­reny musi­cal en un espec­ta­cle a l’Apolo, la data del qual està pen­dent de con­fir­mar.

Mamut, la segona novel·la de la tri­lo­gia d’Eva Bal­ta­sar es publi­carà al juny, i al setem­bre veu­ran la llum tres ree­di­ci­ons de clàssics moderns cata­lans que com­me­mo­ra­ran els vui­tanta anys de l’esclat de la Segona Guerra Mun­dial: Quanta, quanta guerra..., de Mercè Rodo­reda; Entre dos silen­cis, d’Aurora Ber­trana, i El vent de la nit, de Joan Sales. L’octu­bre serà un mes de con­tes, amb La balança del temps, de Lutz Sei­ler, i Bra­sers, d’Eileen Chang. Les dues dar­re­res edi­ci­ons de l’any arri­ba­ran a les lli­bre­ries al novem­bre: El Cas­tell, de Franz Kafka i Eugeni One­guin, d’Ale­xan­der Puixkin.

D’altra banda, des­taca també el retorn de David Cirici amb la novel·la L’olor del desig (Grup 62), una història d’amor pro­hi­bit entre una pro­fes­sora i un alumne cec, amic de Picasso.

més milena bus­quets

Ams­ter­dam també ha apro­fi­tat el mes de gener per anun­ciar els seus pròxims llançaments. D’una banda, seguirà apos­tant per nous talents amb L’esti­lita, el debut d’Uri Cos­tak, una història sobre la neces­si­tat de parar en temps d’imme­di­a­tesa. D’altra banda, Milena Bus­quets tor­narà a les lli­bre­ries –després de l’èxit de També això pas­sarà– amb Homes ele­gants, un recull de peti­tes joies en forma d’arti­cles per aju­dar-nos a enten­dre el seu uni­vers cre­a­tiu. I un altre esde­ve­ni­ment lite­rari és el retorn de Marc Pas­tor a la novel·la negra, amb Els àngels em miren, que situa una inves­ti­gació poli­cial per un doble crim a la Bar­ce­lona actual.

Pel que fa a tra­duc­ci­ons, el segell publi­carà L’ombra del dubte, de Dirk Kurb­juweit, una història sobre les con­seqüències de sen­tir-se amenaçat per una falsa acu­sació. També El tatu­a­dor d’Auschwitz, de Heat­her Mor­ris, una història d’amor enmig l’holo­caust a par­tir d’un epi­sodi real. Ams­ter­dam tor­narà a ofe­rir aquest any als lec­tors la tra­ducció de Sergi Pàmies de Claus i Lucas, d’Agota Kris­tof. I final­ment, el segell pre­pa­rarà la gran diada del lli­bre amb La revolta de Santa Jor­dina, un lli­bre escrit per David Fernàndez i il·lus­trat per Lyona, amb l’objec­tiu, expli­quen des de l’edi­to­rial, de tren­car molts tòpics.

Edi­ci­ons del Peris­copi, per la seva banda, ha començat l’any publi­cant La soci­e­tat dels somi­a­dors invo­lun­ta­ris, de Jose Edu­ardo Agua­lusa, i aquest mes de febrer llançarà Serem Atlàntida, de Joan Bene­siu. Tan­carà el tri­mes­tre amb el ter­cer volum de la tri­lo­gia de Holt de Kent Haruf, Bene­dicció.

romeva i cota­relo

Pel que fa a la no-ficció, Ara Lli­bres ha ence­tat l’any amb Raül Romeva, que ha escrit Espe­rança i lli­ber­tat, i el politòleg Ramón Cota­relo, amb Dis­curs a la nació cata­lana. La rei­vin­di­cació femi­nista també serà pre­sent a través d’Est­her Vivas, que publi­carà un assaig sobre com ha de ser la mater­ni­tat en el segle XXI. Lolita Bosch i Oriol Malet for­men un altre tàndem per posar llum sobre per­so­nat­ges de la història uni­ver­sal que són clau per enten­dre el món on vivim. El segell publi­carà també una tra­ducció, la del peri­o­dista Jan Stock­lassa, que treu a la llum els arxius, fins ara ocults, de Stieg Lars­son al vol­tant de l’assas­si­nat del pri­mer minis­tre suec Olof Palme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor