ELS LLIBRES DEL 2019
L’any 2019 ens porta el retorn de Rafel Nadal amb una novel·la històrica, la segona part de la trilogia d’Eva Baltasar, el retorn de Marc Pastor –un dels gurus de la novel·la negra– i una bona dosi de clàssics i traduccions de la literatura europea i universal
Des que es va encetar l’any, van començar a aparèixer els noms i els títols de les novetats editorials que s’aniran obrint camí durant els propers mesos, fins a Sant Jordi. Hi destaquen Rafel Nadal, guanyador del premi Ramon Llull, que publicarà amb Columna El fill de l’italià, una novel·la que recull uns fets històrics reals però poc coneguts: l’odissea d’un grup de mariners italians que es van refugiar a Caldes de Malavella l’any 1943. Durant la presentació de la concessió dels premis, Nadal va explicar que la novel·la es va gestar a partir del comentari d’un lector que va assistir a la presentació de La maledicció dels Palmisano, que es va apropar i li va explicar la història, que ell desconeixia. A partir d’aquí, la va començar a investigar, a trobar personatges dels fets, fins que va arribar al protagonista, de qui s’ha fet amic.
Club Editor també ha anunciat les seves apostes per al 2019. L’editorial que dirigeix Maria Bohigas celebra seixanta anys de literatura independent, i per commemorar-ho presenta un programa divers format per obres d’escriptores catalanes contemporànies, com Marta Marín-Dòmine i Eva Baltasar, autora de l’exitós Permagel i que al juny tornarà a l’atac amb Mamut, la segona novel·la del que serà una trilogia. També veuran la llum reedicions de clàssics moderns catalans –de Víctor Català, Mercè Rodoreda, Aurora Bertrana i Joan Sales– i traduccions d’autors estrangers, com Charlotte Delbo, Alice Munro i Franz Kafka. A més, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Víctor Català, portaran l’obra de l’escriptora al terreny musical en un espectacle a l’Apolo, la data del qual està pendent de confirmar.
Mamut, la segona novel·la de la trilogia d’Eva Baltasar es publicarà al juny, i al setembre veuran la llum tres reedicions de clàssics moderns catalans que commemoraran els vuitanta anys de l’esclat de la Segona Guerra Mundial: Quanta, quanta guerra..., de Mercè Rodoreda; Entre dos silencis, d’Aurora Bertrana, i El vent de la nit, de Joan Sales. L’octubre serà un mes de contes, amb La balança del temps, de Lutz Seiler, i Brasers, d’Eileen Chang. Les dues darreres edicions de l’any arribaran a les llibreries al novembre: El Castell, de Franz Kafka i Eugeni Oneguin, d’Alexander Puixkin.
D’altra banda, destaca també el retorn de David Cirici amb la novel·la L’olor del desig (Grup 62), una història d’amor prohibit entre una professora i un alumne cec, amic de Picasso.
més milena busquets
Amsterdam també ha aprofitat el mes de gener per anunciar els seus pròxims llançaments. D’una banda, seguirà apostant per nous talents amb L’estilita, el debut d’Uri Costak, una història sobre la necessitat de parar en temps d’immediatesa. D’altra banda, Milena Busquets tornarà a les llibreries –després de l’èxit de També això passarà– amb Homes elegants, un recull de petites joies en forma d’articles per ajudar-nos a entendre el seu univers creatiu. I un altre esdeveniment literari és el retorn de Marc Pastor a la novel·la negra, amb Els àngels em miren, que situa una investigació policial per un doble crim a la Barcelona actual.
Pel que fa a traduccions, el segell publicarà L’ombra del dubte, de Dirk Kurbjuweit, una història sobre les conseqüències de sentir-se amenaçat per una falsa acusació. També El tatuador d’Auschwitz, de Heather Morris, una història d’amor enmig l’holocaust a partir d’un episodi real. Amsterdam tornarà a oferir aquest any als lectors la traducció de Sergi Pàmies de Claus i Lucas, d’Agota Kristof. I finalment, el segell prepararà la gran diada del llibre amb La revolta de Santa Jordina, un llibre escrit per David Fernàndez i il·lustrat per Lyona, amb l’objectiu, expliquen des de l’editorial, de trencar molts tòpics.
Edicions del Periscopi, per la seva banda, ha començat l’any publicant La societat dels somiadors involuntaris, de Jose Eduardo Agualusa, i aquest mes de febrer llançarà Serem Atlàntida, de Joan Benesiu. Tancarà el trimestre amb el tercer volum de la trilogia de Holt de Kent Haruf, Benedicció.
romeva i cotarelo
Pel que fa a la no-ficció, Ara Llibres ha encetat l’any amb Raül Romeva, que ha escrit Esperança i llibertat, i el politòleg Ramón Cotarelo, amb Discurs a la nació catalana. La reivindicació feminista també serà present a través d’Esther Vivas, que publicarà un assaig sobre com ha de ser la maternitat en el segle XXI. Lolita Bosch i Oriol Malet formen un altre tàndem per posar llum sobre personatges de la història universal que són clau per entendre el món on vivim. El segell publicarà també una traducció, la del periodista Jan Stocklassa, que treu a la llum els arxius, fins ara ocults, de Stieg Larsson al voltant de l’assassinat del primer ministre suec Olof Palme.