Lletres

Un altre cop a l’uci?

“No és fàcil tirar endavant un negoci com una editorial en català”

Aquest any, Club Edi­tor està cele­brant els sei­xanta anys d’existència. Maria Bohi­gas ha reprès la línia de lite­ra­tura de qua­li­tat del seu fun­da­dor, Joan Sales, i ho està cele­brant. No és fàcil tirar enda­vant un negoci com el d’una edi­to­rial en català –l’índex de lec­tura és lamen­ta­ble– i ho està acon­se­guint. No és l’única.

Si hi ha una bona notícia en el món lite­rari, a banda de l’auge de les bibli­o­te­ques, és la gra­dual con­so­li­dació d’edi­to­ri­als inde­pen­dents que, com brots pri­ma­ve­rals, van sor­gir en plena crisi i que ara han des­men­tit els mals ave­ranys que vati­ci­na­ven que dura­rien menys que una flor d’estiu. Penso, entre d’altres, en Peris­copi, en L’Altra, en Raig Verd i en Males Her­bes, nom que ja és tota una volun­tat de resistència; si mai heu tin­gut un hort, ja sabeu de què us parlo. Els edi­tors més novells s’han pogut emmi­ra­llar en models com el des­a­pa­re­gut Jaume Vall­corba, de Qua­derns Crema; l’aca­bat de jubi­lar Josep Cot, d’Edi­ci­ons 1984, i la tenaç i molt admi­rada pels col·legues (encara que sem­pre a l’ombra) Isa­bel Martí, de La Cam­pana. Per tant, el que ha pas­sat, en certa manera, és lògic.

Els del gremi de la lite­ra­tura ten­dim a fabu­lar, voldríem creure en mira­cles, però no. Aques­tes edi­to­ri­als que estan aju­dant a créixer la lite­ra­tura cata­lana amb tra­duc­ci­ons que ens man­ca­ven i ado­bant els autors d’aquí –val a dir que amb poca pela, però amb molta dedi­cació– no ho han acon­se­guit per ciència infusa, sinó que la bona nova res­pon a una evo­lució. S’ha pas­sat dels anys de la resistència post­fran­quista als de la pro­fes­si­o­na­lit­zació i la nor­ma­lit­zació comer­cial, i ara arri­bem a la pos­si­bi­li­tat de l’excel·lència. Esta­ria molt bé que, pel camí, no se’ns moris­sin els lec­tors o no aca­bes­sin tots única­ment amor­rats a Net­flix i simi­lars, que els agafés una fal·lera per la lec­tura, vaja, un impuls que no pot ser subs­tituït per cap altra moda­li­tat d’oci. Un altre fac­tor que ha con­tribuït a la millora de les edi­to­ri­als, ara també parlo de les gros­ses, ha estat que s’han pogut bene­fi­ciar de for­na­des de pro­fes­si­o­nals que es tro­ben entre els 30 i 40 anys i que han rebut una bona for­mació uni­ver­sitària. Hi ha tot un ven­tall de cor­rec­tors, tra­duc­tors, edi­tors de taula, redac­tors d’infor­mes, caps de premsa... que són molt cons­ci­ents de la seva feina i que la fan bé. Gràcies a ells podem pre­su­mir d’una lite­ra­tura de molta qua­li­tat, perquè els lli­bres els fem els escrip­tors, però no només els escrip­tors. I aquest “no només” cal remar­car-lo.

La mala notícia és que ja cal que apro­fi­tem aquest temps de bonança perquè la cosa s’aca­barà. Ho vati­ci­nava Maria Bohi­gas en la roda de premsa d’ober­tura de la tem­po­rada. La pre­ca­ri­e­tat als depar­ta­ments d’huma­ni­tats de les nos­tres uni­ver­si­tats impe­dirà que aquesta sang nova i tan ben pre­pa­rada con­tinuï fluint. Tam­poc hi aju­darà gens que la Gene­ra­li­tat des­tini tan poc pres­su­post a la cul­tura, com si no fos fona­men­tal. Ja fa massa anys que no s’està fent la feina de for­miga que cal fer per con­tri­buir a la cre­ació de nous lec­tors, per afa­vo­rir la presència dels autors en la vida pública, per fomen­tar els mit­jans cul­tu­rals (l’excepció seria l’Ins­ti­tut Ramon Llull, no em vull estar de subrat­llar-ho).

Ens ha cos­tat molts esforços que aquest malalt ter­mi­nal que era la nos­tra lite­ra­tura –sobre­tot la nar­ra­tiva, perquè els poe­tes no són d’“eixe món”– revifi i doni fruits tan salu­da­bles com els que està donant dar­re­ra­ment. Ens ha cos­tat molt tenir els grans escrip­tors del moment tan ben traduïts, que hi hagi noves veus tan fres­ques que ens tras­bal­sin, que no es recorri única­ment als mediàtics, que són faves comp­ta­des, que els lec­tors exi­gents cre­guin en segells en català i no lle­gei­xin única­ment la groga d’Ana­grama. Ens ha cos­tat tant que és indig­nant que, per culpa de la dei­xa­desa a què estem sot­me­sos, tor­nem a aca­bar a l’UCI d’aquí a uns anys. Som a temps d’evi­tar-ho?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor