Teatre

fantasia, l’ombra del nosaltres

Les cançons d’Els Amics de les Arts permeten dissenyar un món quotidià, imperfecte
Un dinosaure pot empatitzar amb la humanitat del segle XXI?

La fan­ta­sia és el motor de la cre­a­ti­vi­tat. Des de la ima­gi­nació, es poden viure mons paral·lels i es pot mirar en pers­pec­tiva el propi. Així és com Ionesco va engi­nyar el tea­tre de l’absurd. O com Tea­tro Praga dona veu a un dino­saure. En el fons, pensa simi­lar que el Vas­si­liev de L’últim acte. En un ordre molt més vital (d’assaig i error) els d’Epidèmia Tea­tre fabu­len també a par­tir de les cançons de desa­mor d’Els Amics de les Arts. Sen­tir plaer és viure; patir el dolor (sigui real o oníric), també.

Com­pa­nyia: Epidèmia Tea­tre

Lloc i dia: Tea­tre Gaudí. Bar­ce­lona, 10 de febrer (fins al 31 de març).

Bed & bre­ak­fast

L’entu­si­asme i les cançons d’Els Amics de les Arts són bons reclams per a aquesta pro­ducció. Epidèmia Tea­tre és una for­mació molt jove, intuïtiva, que entén el tea­tre com un espai de joc. Ho fa cre­uant els uni­ver­sos d’aquest grup de música català amb el seu món, de la saleta d’estar i els bars de Gràcia. Aque­lles pro­ta­go­nis­tes de les cançons, de micro­re­lats, esde­ve­nen per­so­nat­ges de l’escena, que van patint les ziga-zagues argu­men­tals de la dis­co­gra­fia d’Els Amics de les Arts. No és un expe­ri­ment nou, però sí que és per a amants del sudoku: hi va haver un cas molt simi­lar amb la pro­posta impul­sada per Enric Cam­bray, Els gua­pos són els raros, a patir de les cançons de Manel. El repte més com­pli­cat de Bed & bre­ak­fast és que, tot i tenir una banda en directe, no apa­rei­xen en la trama. Aquest recurs sim­pli­fica molt la jus­ti­fi­cació de deter­mi­na­des cançons. Ho van fer amb Abba (Mamma mia) o, a casa, Dagoll Dagom amb els prin­ci­pals temes de rock català (Cop de rock).

La dra­matúrgia de Laia Fort s’empelta del for­mat que Ricard Reguant va fer a Boig per tu, a par­tir de l’uni­vers de Sau. Quan la cançó apa­reix trans­for­mada en per­so­nat­ges, apa­rei­xen uns pro­funds buits entre vers i vers. Sona molt forçat, evi­dent­ment, par­lar de la mateixa manera que es canta, però bé que La La Land va saber jugar amb aquesta arti­fi­ci­o­si­tat diver­ti­da­ment. Tot i la nota­ble feina de la banda de músics, hi ha uns buits que enca­llen l’escena. Hi ha algu­nes bones idees, com inter­ca­lar dues cançons (amb un exer­cici de fre­go­lisme dels músics excel·lent): això trena dues històries i absor­beix les pau­ses. Evi­dent­ment, però, seria impos­si­ble si es rea­litzés durant tot el mun­tatge. Per a la salut dels músics i per a la com­prensió dels espec­ta­dors. El tre­ball dels actors és desi­gual. Pot­ser també perquè hi ha per­so­nat­ges amb més plecs de com­ple­xi­tat psi­cològica que d’altres. Pro­ba­ble­ment, la segu­re­tat de l’esce­nari davant del públic donarà més recur­sos als intèrprets per no haver d’exa­ge­rar ges­ti­cu­la­ci­ons i per mode­lar una psi­co­lo­gia més densa. La història, en rea­li­tat, és un joc de tres nois que com­par­tei­xen pis. Una pre­ca­ri­e­tat amb què s’empa­titza fàcil­ment. La tesi és més tèrbola, perquè debat sobre les rela­ci­ons ober­tes. Una fili­grana dra­matúrgica que no sem­pre qua­lla bé a l’escena.

Auto­ria: Eugène Ionesco

Lloc i dia: Tea­tre Akadèmia. Bar­ce­lona, 13 de febrer.

Deliri a dos

El tea­tre de l’absurd va fer un dels pri­mers tren­ca­ments for­mals amb la trama. Ionesco reac­ci­o­nava així a una soci­e­tat en xoc per la cru­el­tat de la Segona Guerra Mun­dial i l’exter­mini nazi. Aquells per­so­nat­ges per­duts, que s’aga­fen a les con­ven­ci­ons soci­als més hipòcri­tes i que s’ama­guen per por de ser vícti­mes tor­nen en aquest Deliri a dos. Una pare­lla que ho tem tot i que es dis­treu, men­tre res­so­nen les bom­bes fora, dis­cu­tint sobre si les tor­tu­gues i els car­gols són una mateixa espècie. En rea­li­tat, ells els enve­gen, perquè vol­drien sor­tir del seu cau i, només en cas d’amenaça, cloure’s dins la closca (o amor­tits dins del matalàs enrot­llat). Montse Puga i Òscar Intente són els dos per­so­nat­ges que mal­den per viure sota una manta, però que són incapaços de sor­tir ni de cor­re­gir una vida que cada cop és menys humana. L’entrega dels actors és tan lúdica com inqüesti­o­na­ble, però hi falta un punt de vista a la posada en escena, una apor­tació con­tem­porània que redu­eixi la distància del text amb els espec­ta­dors d’avui i d’aquí.

Avui, el tea­tre post­dramàtic ja ha des­truït fins i tot la con­cepció de per­so­nat­ges. L’actor en qual­se­vol moment es des­em­pa­llega de la màscara del seu pro­ta­go­nista i inter­pel·la el públic. O els seus com­panys d’escena. O a ell mateix. L’absurd, com a revo­lució, ha que­dat mig segle enrere. Pro­ba­ble­ment, es pot fer un Ionesco (i és bo que se’n facin), però ten­sant-lo amb res­sorts con­tem­po­ra­nis. Que mos­trin un absurd molt més des­es­pe­rat. Aquest món arra­sat per l’home s’ha anat tenyint en mun­tat­ges com Els dies feliços de Beckett, i Fando y Lis d’Arra­bal. Recent­ment, a l’Akadèmia també es va poder veure Yes, pot­ser, d’Albert Tola, i a la Fira de Tàrrega, The Tzpar (L’espera), de Lali Álva­rez. Són mons en què hi ha una trama d’intuïcions i uns per­so­nat­ges. Com aquell des­car­nat Blas­ted de Kane.

L’humor, deia Ionesco, era neces­sari per superar qua­dres ben tràgics. També ho és per glaçar el som­riure de l’espec­ta­dor i sac­se­jar-lo. A Deliri a dos, amb un espai con­cep­tual preciós, el dar­rer llum il·lumina l’esquena d’un nadó (a ulls dels per­so­nat­ges) a la fines­tra, recol­zat a l’escala. Es troba al lloc més vul­ne­ra­ble, però també en l’únic racó des d’on es pot conèixer la rea­li­tat del que passa, de por­tes enfora. El ninot, però, es queda mirant a l’inte­rior de la cam­bra. Incapaç d’enten­dre ni d’assu­mir el risc d’estar-se en aquell lloc de guaita.

Com­pa­nyia: Tea­tre Praga

Lloc i dia: Sala Hiros­hima. Bar­ce­lona, 15 de febrer.

Before

Tea­tre post­dramàtic (nova­ment) amb una clau còmica i una mirada lúcida a la nostàlgia. Un dino­saure entra a l’esce­nari i la per­sona que l’entre­vista, en comp­tes de sen­tir-se amenaçada o de voler fer-li una anàlisi d’ADN (les dues reac­ci­ons primàries de tot ésser humà, a jut­jar per les pel·lícules de Hollywood), li pre­gunta si hi ha res que li faci mal, que li molesti. Aquest tira­no­saure infla­ble, amb una veu ronca, com d’ultra­tomba, li indica que sí, però que pot con­ti­nuar l’entre­vista... Que el viatge que pro­posa retro­ce­deix en el temps. En el fons, es tracta de bus­car els moments de feli­ci­tat de tota una era. Els dino­sau­res tenen tot el qua­ter­nari. L’existència dels humans, amb prou fei­nes, suma una època que no supera els 200.000 anys (i encara posant bir­ret de doc­tor hono­ris causa a algun pri­mat).

El dino­saure, com aque­lla Tor­tuga de Darwin de Juan Mayorga que inter­pre­tava Car­men Machi (Romea, 2008), passa per capítols de la història que, en rea­li­tat, es trun­quen per la violència i que flo­rei­xen pacífics en un temps de bonança, però que han emer­git d’una violència ante­rior. És allò que tro­bar-se un semàfor en verd només vol dir que s’arri­barà abans al pro­per semàfor en ver­mell. En el seu retrocés, el dino­saure passa de ser bèstia a ser com un humà que estima en la seva civi­lit­zació. Que viu l’amor i el desa­mor. El petó i la cru­el­tat.

Tea­tro Praga (‘plaga’ en por­tuguès) par­teix sem­pre de zero en cada mun­tatge. Com la com­pa­nyia cata­lana Obskené (Fuen­te­o­ve­juna, Mani­festa, Ciu­tat de vidre o De care­nes al cel), furga en dife­rents llen­guat­ges per tro­bar noves veus contínua­ment. Praga ha reblat el clau amb una posada en escena que des­col·loca. Perquè a les dues presències físiques dels pro­ta­go­nis­tes no se’ls atri­bu­eix veu. És un ter­cer qui dia­loga amb ell mateix. Es dis­so­cia el per­so­natge del dis­curs, tot i que es manté la relació. El pro­jecte Conde de Tor­re­fiel (amb les seves veus en off o els tex­tos pro­jec­tats a la paret) sovint tren­quen aquest binomi (Esce­nas para una con­ver­sación..., La chica de la agen­cia de via­jes...). El dino­saure des­cansa com­par­tint els ossos del seu com­pany. Torna la física, doncs, que l’humà va des­merèixer quan el podia ana­lit­zar en viu, a prin­cipi de l’escena. La pre­gunta que cal fer-se després de veure el mun­tatge és a par­tir de quan la natu­ra­lesa inter­pre­tarà l’ésser humà com un dino­saure depre­da­dor (ja hi refle­xi­o­na­ven els d’Agru­pación Sr. Ser­rano a Katas­trophe)? Quan entendrà l’ésser humà que sal­tar-se un semàfor en ver­mell només l’apropa nova­ment a un altre semàfor en ver­mell? El joc gam­berro de Tea­tro Praga marca una fita per seguir la con­versa de ter­tulià de cir­cumstàncies al bar veí.

Direcció: Car­les Alfaro

Lloc i dia: Tea­tre Goya. Bar­ce­lona, 18 de febrer (fins al 24 de març).

l’Últim acte

Txèkhov, com Shakes­pe­are, és un mar on molts direc­tors volen anar a pes­car. De vega­des no en tenen prou d’aixe­car un dels seus tex­tos clàssics. De vega­des, opten per fer-ne una dra­matúrgia esti­rant frag­ments més enllà del seu tea­tre. Aquest és el cas de L’últim acte, que es pot veure al Goya. L’intent de Car­les Alfaro és llo­a­ble, perquè intenta repes­car per­les com aquell Sobre els danys del tabac i les ostres. O el diver­tit L’os. La peripècia d’un actor vene­rat a la capi­tal, a qui home­nat­gen al seu poble pro­vincià, també beu d’aque­lla sor­ne­gue­ria txke­ho­vi­ana, (aquells per­so­nat­ges dramàtics que ell volia retra­tar amb comi­ci­tat). Tan­ma­teix, el resul­tat queda massa empas­tat. Fa la sen­sació que hau­ria gua­nyat molta més solvència si l’obra s’hagués cons­truït, també tenint en compte el repar­ti­ment, a la sala d’assaig, ja que es veu­ria molt més natu­ral i els actors no esta­rien tan enco­ti­llats. Les tres ànimes en cap moment recor­den Les tres ger­ma­nes. I Fran­cesc Ore­lla fa retru­nyir molt més l’audiència en el monòleg de L’ene­mic del poble (sí, d’Ibsen, és cert) que no pas amb aquesta lamen­tació d’actor que veu com la fama s’escola entre els dits i no li queda ni un bri d’amis­tat o d’amor. En aquest sen­tit, el tre­ball d’Ángel Pav­lovsky (en què també intervé la pia­nista Bárbara Gra­na­dos) Qué fue de Pav­lovsky és molt més reve­la­dor i punyent que aquest dis­sor­tat actor Vas­si­liev. L’obra té ins­tants diver­tits i d’altres de pre­ci­o­sos, amb la volun­tat de tot el repar­ti­ment (que com­ple­ten Nina i Cris­tina Pla­zas) de ser­vir la rèplica, o la música o el gest per a lluïment de l’altre. En aquest sen­tit, quan se’ls veu juga­ners, més espon­ta­nis, és quan la peça té aque­lla veri­tat txek­ho­vi­ana. Quan Ore­lla és com aquell mal­ca­rat amic d’Art. Seguirà crei­xent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor