Lletres

Perduts per la costa dels anys vuitanta

Dos dels contes més destacats dels recull tenen un invariable to adirty realism’. Recorden Raymond Carver, T. Woolf i Richard Ford

Sebastià Ben­na­sar (Palma, 1976) és una de les grans rea­li­tats de la nar­ra­tiva cata­lana actual. Sepul­tat en l’ano­ni­mat d’una època en què el política­ment cor­recte mar­gina el talent, la seva obra ha que­dat eclip­sada. Gai­rebé tres dese­nes de lli­bres, però, l’han con­so­li­dat. Pocs mesos després de la publi­cació de la novel·la Hotel Metro­pole, ens arriba el recull de con­tes Macondo Beach, que va obte­nir el premi de Nar­ra­tiva Marítima Vila de Cam­brils Josep Lluís Savall. Com s’ho ha fet Ben­na­sar per obte­nir un premi de nar­ra­tiva mari­nera? Sen­zi­lla­ment, els con­tes del lli­bre estan ambi­en­tats en la costa penin­su­lar i insu­lar, en la majo­ria dels casos la cata­lana, les mallor­quina, la de la fron­tera amb València i les de Por­tu­gal.

El resul­tat és un recull de relats de dife­rents for­mats, alguns nou­ve­lles, que podria haver desen­vo­lu­pat perquè tenen molta fusta, altres que ens mos­tren pin­ze­lla­des sor­pre­nents com el que dóna títol al lli­bre, ni molt menys el més interes­sant de la tria. Feia més de deu anys que Ben­na­sar no publi­cava con­tes, però aquesta selecció mos­tra la força de les seves des­crip­ci­ons, que sovint es con­ver­tei­xen en estats anímics, on els soli­ta­ris i les rela­ci­ons asimètri­ques s’ambi­en­ten en un rere­fons d’apar­ta­ments desa­ni­mats, rulots i xirin­gui­tos de platja fora de tem­po­rada. Dos dels con­tes més des­ta­cats dels recull, El príncep de les marees i Última jor­nada de pesca tenen un inva­ri­a­ble to a dirty rea­lism. Recor­den els de Ray­mond Car­ver, Tobias Woolf i Ric­hard Ford. També els de Bukowski o d’alguns nar­ra­dors ame­ri­cans de la post­guerra. Amb per­les que com­bi­nen la ten­dresa amb la des­es­pe­rança: “Sabia que era un fra­cas­sat i que mai no podria superar la bellesa de tot aquest bocí de món”. Amb les seves des­crip­ci­ons poètiques, Ben­na­sar la recrea.

Macondo Beach
Sebastià Bennasar Ed.: Cossetània Pàgines: 104 Preu: 11,44 euros

Jazz modern i romanticisme clàssic al nou disc de weber

El pianista alemany Florian Weber ( Detmold, 1977) continua la seva brillant carrera amb la publicació de Lucent Waters. Acompanyat de Ralph Alessi (trompeta), Linda May Han Oh (baixista) i Nasheet Waits (bateria), el quartet signa una interessant prospecció en el jazz sense abandonar el romanticisme que impulsa sobretot el piano solo de Weber. Quan el combo desenvolupa els vuit temes del disc, la cosa carbura. Cada nota és una declaració de principis. També els silencis trencats pels instrumentistes en la contemplació dels moments, d’un vitalisme fet miques, melodies d’amor i unes textures pròximes a les evocacions com el millor Keith Jarrett, al que tan s’assembla en determinats moments. Lucent Waters és un treball introspectiu, però ideal per a àmbits domèstics: és la transcripció en música de la poesia davant d’un món decididament prosaic.

Lucent Waters
Autor: Florian Weber Discogràfica: ECM Preu: 15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor