Articles

De sobte eren arreu

L’Editorial Fonoll publica la primera antologia d’articles escrits per les dones pioneres del periodisme català i que van marcar un camí entorpit pel franquisme

INCOMPLETA
Aquests anys s’han recuperat les figures masculines del periodisme dels anys trenta. Elles, però, també hi eren

I de sobte, elles eren per tot arreu. Això li va sem­blar al poeta J.V. Foix en un arti­cle publi­cat a La Publi­ci­tat el 17 de gener del 1932 i que ser­veix com a punt d’arren­cada de la intro­ducció que fan els peri­o­dis­tes Fran­cesc Canosa i Elena Yeste a l’anto­lo­gia Dones que sur­ten del paper. Peri­o­dis­tes cata­la­nes que expli­quen un país (Edi­to­rial Fonoll). Es tracta d’un recull d’arti­cles periodístics publi­cats per dones en un període que va des del 1879, en plena Renai­xença, fins al 1938, a les por­tes de la der­rota de la República i l’inici de la fos­cor fran­quista. Un període que inclou l’esclat del peri­o­disme modern, entre els anys vint i trenta, per part de cro­nis­tes, repor­ters i escrip­tors que inven­ta­ven gèneres, expe­ri­men­ta­ven amb la nar­ra­tiva periodística i cre­a­ven un nou llen­guatge ple de moder­ni­tat. Durant la dar­rera dècada, aquest país ha recu­pe­rat les figu­res d’Eugeni Xam­mar, Josep Maria Pla­nes, Lluís Cap­de­vila, Joa­quim Ven­talló, i també el ves­sant d’arti­cu­lis­tes de Josep Maria de Segarra i Josep Pla, copartíceps tots ells d’una edat d’or del peri­o­disme català en què es van posar les bases d’un peri­o­disme des­a­com­ple­xat i modern a l’altura del que pas­sava en altres països euro­peus i als Estats Units.

Tots ells homes, però, tot i que no esta­ven sols. Elles també hi eren. I, de fet, sor­tien d’arreu, com excla­mava J.V. Foix en aquell arti­cle a La Publi­ci­tat sobre “la invasió feme­nina” a la uni­ver­si­tat i en la defensa dels drets i de la vida col·lec­tiva dels cata­lans. I també en el seu peri­o­disme. L’anto­lo­gia de Fran­cesc Canosa i Elena Yeste té l’encert de com­ple­tar aquesta recent recu­pe­ració de la nos­tra tra­dició periodística i literària amb la incor­po­ració de la mei­tat dels seus pro­ta­go­nis­tes, les dones, que hi eren. I de quina manera!

Irene Polo és, per a qui signa aquest arti­cle, un dels casos més espec­ta­cu­lars del paper pro­ta­go­nista de les dones en aque­lla dècada en què es van posar les bases del peri­o­disme català modern, i de com vam ser capaços d’obli­dar-les i arra­co­nar-les en l’oblit més indigne. Irene Polo va ser una jove peri­o­dista i actriu que es movia amb inqui­e­tud i ener­gia en dia­ris cata­la­nis­tes i d’esquer­res com La Huma­ni­tat, L’Opinió, Mira­dor i La Ram­bla. Tenia la prosa irònica, per­so­nal i intel·ligent dels seus com­panys de redacció, com Pla­nes i Segarra, i la gosa­dia de no atu­rar-se en abso­lut davant d’un bon repor­tatge: des d’infil­trar-se en les mines de Sallent per expli­car les con­di­ci­ons de tre­ball que hi havia, fins a per­se­guir per la mun­ta­nya de Coll­se­rola Fran­cesc Cambó en el seu pas­seig mati­nal men­tre el patri­arca refle­xi­ona sobre el futur de la Lliga i del país, pas­seig que va donar com a resul­tat una crònica entre l’humor i la crítica mordaç que avui seria una peça d’un atre­vi­ment i d’una moder­ni­tat abso­luts. Entre altres coses, i enllaçant amb la que avui és l’actu­a­li­tat més dura, va ser una de les peri­o­dis­tes envi­a­des a seguir el judici con­tra Lluís Com­panys i el seu govern. Després de fer tot això, Irene Polo va embar­car el 1936 al vai­xell on viat­java la com­pa­nyia tea­tral de Mar­ga­rida Xirgu, i no va poder tor­nar mai més a Bar­ce­lona. Va emmu­dir i des­a­parèixer com ho va fer la resta d’aquell peri­o­disme català que havia bri­llat durant la dècada dels trenta i que va haver de callar i exi­liar-se durant més de qua­ranta anys, dei­xant sense refe­rents els que al cap de qua­tre dècades van reem­pren­dre el peri­o­disme en català. Durant molts anys, no es va saber què se n’havia fet, d’ella. Fins que el seu ras­tre va cap­tar l’atenció d’alguns inves­ti­ga­dors de la Facul­tat de Peri­o­disme de la UAB i es va saber que havia tin­gut un final tràgic: es va treure la vida pocs anys després de començar l’exili.

expli­car el país

D’Irene Polo, el lli­bre de Canosa i Yeste en recull cinc arti­cles, un sobre la situ­ació de la platja de Bar­ce­lona, un altre sobre “el món trist i pin­to­resc de les cases d’empe­nyo”, el repor­tatge sobre les mines de Sallent, un altre sobre la falta d’esco­les a Cata­lu­nya i un dar­rer sobre el sor­gi­ment del fei­xisme a Espa­nya, l’any 1934, per al qual es va infil­trar en un acte a El Esco­rial de les Joven­tuts d’Acció Popu­lar, vin­cu­la­des a la CEDA. Unes temàtiques que pre­te­nien expli­car el país des de tots els punts de vista, i dei­xant clar que no hi ha, ni hi havia lla­vors, un peri­o­disme de dones i un peri­o­disme d’homes. A banda de Polo, l’anto­lo­gia recull arti­cles d’Aurora Ber­trana, Anna Maria Martínez Sagi, Teresa Pàmies, Rosa Maria Arquim­bau, Maria Teresa Gibert, Anna Murià, Maria Pi de Folch, Conxa Espi­nalt, Rafela Ferro, Llu­ci­eta Canyà, Carme Karr, Maria Josepa Mas­sanés i Mercè Rodo­reda, que l’any 1933 va fer per a La Ram­bla un retrat sobre la dona i la filla de Fran­cesc Macià en la inti­mi­tat.

DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

El primer article, sobre la desigualtat laboral

El primer article de l’antologia de Canosa i Yeste es va publicar el 15 de juny del 1879 a La Renaixensa i el signava Dolors Monserdà de Macià: era el primer article en català signat per una dona. Monserdà de Macià el dedicava a “la producció de la dona” i és, de fet, d’una actualitat innegable: destacava com n’és, de “tristíssim, desconsolador, veure com de dia en dia li van escatimant [a la dona] la retribució de son treball, com de dia a dia ha de duplicar les hores”, per poder aportar un sou digne a la família, i tot això amb unes càrregues d’hores del tot excessives en comparació amb els seus companys homes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.