Articles

Francesc Canosa

PERIODISTA, COORDINADOR DE L’ANTOLOGIA “DONES QUE SURTEN DE PAPER. PERIODISES CATALANES QUE EXPLIQUEN UN PAÍS”

“El franquisme ens va robar el periodisme”

Juntament amb Elena Yeste, Francesc Canosa ha fet la tria del prop de mig centenar d’articles de l’antologia ‘Dones que surten del paper’. Canosa és professor a la Facultat de Comunicació Blanquera i ha dirigit els tres volums d’‘Història del periodisme de Catalunya’

DONES PERIODISTES
“A Catalunya es va produir un fet excepcional: dues dones van ser directores de diari, durant la guerra”
MEMÒRIA
“Van fixar uns models que el franquisme va escapçar. Tots els països avançats reivindiquen el paper de les dones, i nosaltres també ho hauríem de fer”
MODERNITAT
“El periodisme explica un país, i el periodisme català d’aquella època ho fa d’una manera homologable a la dels països més avançats”
PLURALS
“Diu molt de la societat catalana que en els anys trenta prenguessin la veu dones de tot l’arc polític, des de la dreta fins a l’anarquisme”
El lli­bre retrata un país a través de les dones que escri­vien sobre ell.
És una micro­història del país a través de tex­tos periodístics de dones peri­o­dis­tes. Això per­met expli­car un país des de tots els punts de vista: la seva política, la seva cul­tura, la seva soci­e­tat. I a través d’un període molt sig­ni­fi­ca­tiu: des de la Renai­xença, el res­sor­gi­ment del país i la consciència de les seves pos­si­bi­li­tats, fins al moment més fosc, el de la Guerra Civil. És un període de temps que va de la llum a la fos­cor. I tot de dones el van expli­car a la soci­e­tat del moment.
Què us va moure a pre­pa­rar aquesta anto­lo­gia?
Aquesta anto­lo­gia és una peça més en aquest tren­ca­clos­ques que és la història del país. I ens fal­tava aquesta peça. Aquest recull d’arti­cles explica un nosal­tres que, massa cops, no s’ha expli­cat, i en un moment de la història molt impor­tant.
Per què, impor­tant?
El peri­o­disme explica un país. El peri­o­disme català també ho fa, en aquells anys, i ho fa en la seva edat d’or, en el seu zenit, homo­lo­ga­ble al peri­o­disme d’altres països més avançats: França, Angla­terra, els Estats Units... I una cosa que encara està molt poc expli­cada és que aquest peri­o­disme avançat es va pro­duir en un moment espe­cial: en l’inici de la visi­bi­li­tat de les dones peri­o­dis­tes. A finals del segle XIX, van començar tímida­ment a aparèixer arti­cles sig­nats per dones. I quan va arri­bar la República tot de dones van desem­bar­car en revis­tes i dia­ris.
Com eren, aque­lles dones?
Durant el tre­ball que hem fet n’hem gene­rat un nou inven­tari, i hem arri­bat a comp­tar fins a un cen­te­nar llarg de dones peri­o­dis­tes durant els anys trenta. I, el més impor­tant, és que eren dones de tota mena. Són en tots els mit­jans, de sen­si­bi­li­tats polítiques diver­ses, de dre­tes i d’esquer­res, cosa que diu molt a favor de la soci­e­tat cata­lana.
Per què?
Diu molt de la soci­e­tat cata­lana que en els anys trenta pren­gues­sin la veu dones com Llu­ci­eta Canyà, que ara podríem ano­me­nar peri­o­dista star de l’època, que a través de La veu de Cata­lu­nya, de dre­tes, va ini­ciar l’any 1929 una guerra de sexes en una sèrie d’arti­cles en què rei­vin­di­cava el paper de la dona. O Rosa Maria Arquim­bau, d’esquer­res explícita. N’hi havia de pro­pe­res a UDC i a la CNT. Això diu molt d’una soci­e­tat. En un con­text com el de l’any 1931, davant l’Esta­tut de Núria, van orga­nit­zar un ple­bis­cit paral·lel per votar-lo i van acon­se­guir 400.000 vots. La dona es va visi­bi­lit­zar. Ara pot sem­blar poca cosa, però no ho va ser. En poc temps, la presència i la visi­bi­li­tat de la dona van fer un salt espec­ta­cu­lar.
Els tex­tos esco­llits par­len de tot.
L’anto­lo­gia tenia un objec­tiu: no pas fer un recull de tex­tos femi­nis­tes, sinó de tex­tos que expli­ques­sin el país des de les dones. Són arti­cles diver­sos, com un d’Irene Polo en què explica com sor­geix el fei­xisme a Espa­nya, o un de Martínez Sagi, que va ser cor­res­pon­sal al front durant la Guerra Civil, en què ens explica què és la guerra. Aquesta anto­lo­gia tenia com a objec­tiu res­pon­dre a la pre­gunta “on són les dones?”. Doncs en aquest lli­bre, expli­cant el país en aque­lla època. Són les nos­tres refe­rents, els mot­lles per als que anys després ens hem dedi­cat a escriure peri­o­disme en català.
Hem estat molts anys, sense refe­rents.
Una de les grans tragèdies de la Guerra Civil és aquesta: es va tren­car amb els models periodístics feme­nins que ja teníem. També va pas­sar amb els homes, però encara més amb les dones, que van des­a­parèixer dels lli­bres d’història i ha cos­tat retro­bar-les. Apel·lo a les dones, que bus­quin i bus­se­gin entre els arti­cles, que ele­vin aquests models. No fa falta bus­car-los a fora. És molt immensa, la feina que ens van dei­xar. Hi ha moltíssi­mes més dones, i més tex­tos, més enllà d’aquesta anto­lo­gia. Aquest és un cànon periodístic que es trenca amb la dic­ta­dura i que és l’expli­cació d’un país feta des de la intel·ligència i l’obser­vació.
Què se’n va fer, d’aquest model?
Després de la Guerra Civil va morir una manera de fer peri­o­disme que ara amb prou fei­nes anem recu­pe­rant. El 80% dels peri­o­dis­tes i les peri­o­dis­tes eren a l’exili el 1940. D’altres havien mort. Amb aquest lli­bre ha pas­sat una cosa molt curi­osa. Molta gent que l’ha lle­git m’ha con­fes­sat que ha des­co­bert un món invi­si­ble. Molta gent diu que s’hau­rien de fer més anto­lo­gies. I pre­ci­sa­ment això demos­tra que venim d’aquí, que hem begut d’aquí, que les dones cata­la­nes venen d’aquí i que tenim una tra­dició, una con­tinuïtat, que en el fons sabíem que exis­tia però que no vèiem. És una tra­dició, la del peri­o­disme fet per dones, que en molts casos està a la mateixa altura i per damunt que la dels homes peri­o­dis­tes. Les dones d’avui s’hau­rien de fer seus tots aquests models. Tots els països avançats rei­vin­di­quen aquest paper de les dones, i nosal­tres també ho hauríem de fer.
La pri­mera recu­pe­ració va ser la d’Irene Polo, amb el recull dels seus arti­cles ara fa deu anys.
Va ser la pri­mera gran recu­pe­ració. És un lli­bre que enllu­erna. Ella és una star. Amb ella hi ha un km 0 del peri­o­disme. I en tenim un altre, un fet excep­ci­o­nal: a Cata­lu­nya, hi va haver un moment en què dos grans dia­ris esta­ven diri­gits per dones. Murià al Diari de Cata­lu­nya, i María Luz Mora­les a La Van­guar­dia. Murià va ser la pri­mera dona que va diri­gir un diari. Mora­les va ser nome­nada pel comitè obrer que es va fer càrrec del diari, i en subs­ti­tució de Gaziel. El km 0 l’hem de posar aquí. Dues direc­to­res durant la Guerra Civil. També tenim Anna Maria Martínez Sagi, la pri­mera dona que entrar a la direc­tiva del Barça, repor­tera total, que va anar al front d’Aragó. Ens fal­ten més anto­lo­gies i més bio­gra­fies. Una de les coses que fa una bio­gra­fia és ele­var la per­sona com a para­digma i com a model. També falta redes­co­brir la feina de les peri­o­dis­tes en l’àmbit comar­cal. Ara tot està molt cen­trat en Bar­ce­lona, però arreu del país hi va haver mol­tes dones que van ser pio­ne­res, les hem d’alli­be­rar de l’oblit.

DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.