Teatre

VICTÒRIA SZPUNBERG

DRAMATURGA

“en dramatÚrgia, L’ordre sí que altera el producte”

Quina és la feina d’una dra­ma­turga dins d’un tea­tre?
Depèn molt de la tra­dició cul­tu­ral. A Cata­lu­nya, no n’hi ha gaire, de tra­dició, que els dra­ma­turgs for­min part de equip del tea­tre. Ara, m’agra­da­ria dis­tin­gir que un dra­ma­turg pot ser l’autor que crea i també és qui con­tex­tu­a­litza els mate­ri­als, qui esta­bleix un marc con­cep­tual, i pot tre­ba­llar des dels matei­xos tea­tres.
A Europa, els dra­ma­turgs estan més implan­tats.
És una figura molt més habi­tual en altres països. Es pot esta­blir una dra­matúrgia a par­tir de la dansa o d’altres dis­ci­pli­nes i de col·labo­rar entre ells.
En el fons es tracta de reor­de­nar, de pro­po­sar un ordre, no?
Els dra­ma­turgs han de donar un con­tin­gut d’alguna manera uni­tari, que emmar­qui, que ajudi a esta­blir un cri­teri, que cohe­si­oni les dife­rents pro­pos­tes i que generi asso­ci­a­ci­ons, que creï altres pro­jec­tes.
El tor­neig del Tem­po­rada Alta podria ser un cas de tre­ball de dra­ma­turg. Jordi Casa­no­vas va plan­te­jar un joc al fes­ti­val i encar­re­gava tex­tos a dife­rents autors.
Ho podria ser, sí. Perquè Jordi Casa­no­vas, a més d’autor, també va diri­gir durant molts anys la Fly­hard. I és un mem­bre molt actiu en molts camps, com ara cre­ant una asso­ci­ació de dra­ma­turgs…
I les Dones Lliu­res en seria un altre exem­ple?
La veri­tat és que no conec el pro­jecte. Sí que ho és si par­teix del mateix propòsit que els encàrrecs sobre el procés de la tem­po­rada ante­rior. Joan Yago va encar­re­gar a diver­sos autors que donéssim la nos­tra mirada sobre el procés. Ibán Bel­tran era el coor­di­na­dor des de la direcció, i Joan Yago s’havia encar­re­gat de triar els autors i d’endreçar els tex­tos. En dra­matúrgia, l’ordre altera el pro­ducte. Per això, els dra­ma­turgs som molt maniàtics sobre com s’esta­bleix un ordre, quina acaba sent l’estruc­tura, tot i tre­ba­llar molt amb el caos, sem­pre estem inten­tant endreçar, i lle­gint el dis­curs, l’expec­ta­tiva, el con­text. En aquest sen­tit, és molt dife­rent de quan es crea des d’un lloc més intuïtiu mate­ri­als més amorfs. A mi, en rea­li­tat, m’encanta escriure sense saber exac­ta­ment cap a on vaig, perquè és impos­si­ble con­tro­lar-ho tot, això està bé saber-ho.
Un dra­ma­turg pro­posa una idea que bas­teixi la pro­gra­mació d’un tea­tre. Pot mar­car pau­tes o valors.
El dra­ma­turg ha d’estar for­mat cul­tu­ral­ment. No només ha de domi­nar la tècnica, els recur­sos dra­matúrgics, també ha de tenir una certa pre­tensió política, uns conei­xe­ments històrics i una volun­tat d’estar ben des­pert a saber què passa en l’actu­a­li­tat. El dra­ma­turg, en clau ale­ma­nya, és una per­sona d’àmplia cul­tura. Un bon exem­ple és el dra­ma­turg de Tho­mas Oster­me­ier, Flo­rian Borch­meyer. Un dra­ma­turg ha de ser algú lle­git, amb una certa for­mació. Ara això no vol dir que s’exi­geixi una car­rera acadèmica. Ha de tenir una àmplia for­mació i inqui­e­tud, que no sigui endogàmica, que sàpiga sor­tir de l’esfera del tea­tre.
Com a dra­ma­turga, es pot apel·lar a pro­gra­mar més dones o més joves, dos dels reclams aquesta tem­po­rada en el sec­tor cul­tu­ral a Cata­lu­nya.
Aquest és un punt deli­cat. Defenso, gene­ral­ment, les quo­tes, però també poso l’alarma que les quo­tes no han de bana­lit­zar les pro­gra­ma­ci­ons. S’han de tenir en compte, però també s’ha d’ana­lit­zar tot amb pro­fun­di­tat. En ter­mes de gènere, és impor­tant perquè només cal veure la car­te­llera per ado­nar-se de la falta de dones o qui pren les deci­si­ons sobre què es pro­grama, que són majo­ritària­ment homes. El que s’ha de fer és posar fi al sis­tema patri­ar­cal, que no té res a veure amb qui mana en un tea­tre, té a veure amb estruc­tu­res pira­mi­dals, tan­ca­des i molt jeràrqui­ques. Per exem­ple, Juan Car­los Mar­tel, el nou direc­tor del Lliure, pro­posa una mirada més trans­ver­sal, aposta per una diver­si­tat de veus que com­par­tei­xen la tria d’opci­ons.
Es ben recent aquest nome­na­ment i també que se la con­vidés a for­mar part de la comissió de dra­matúrgia del Lliure.
A les comis­si­ons som divuit per­so­nes que apor­tem una mirada com­ple­mentària. Mar­tel ha estat molt generós, perquè ha triat trans­ver­sal­ment, perquè no s’ha reclòs amb la seva gent més pro­pera. Ell fa ser­vir la paraula cons­tel·lació, diu que tindrà molt en compte la nos­tra opinió i que serà un debat cons­tant que aju­darà a cons­truir la cre­ació de con­tin­gut. A hores d’ara, però, tot just ens hem començat a reu­nir.
Al TNC hi ha un club de lec­tura. Seria un cas simi­lar?
El que per­cebo és que al TNC mol­tes de les per­so­nes que inter­ve­nen en aquest grup, també for­men part de la pro­gra­mació, sovint estre­nen allà. És una altra manera de plan­te­jar-ho, també nor­mal en altres tea­tres del món. Al Lliure no serem dra­ma­tur­gues pròpia­ment per estre­nar les nos­tres obres, tot i que pot pas­sar, però no és una con­dició sine qua non. Juan Car­los Mar­tel té una idea molt clara. Ha fet un decàleg, en el qual es diu que cap artista repe­tirà (autors i direc­tors) dos anys seguits. Qual­se­vol de les divuit per­so­nes que for­mem part de la comissió, si volem pro­po­sar un pro­jecte, ho hem de fer tal com ho fa la resta de la gent, tin­drem el mateix tracte que la resta, pas­sa­rem els matei­xos fil­tres. Això hau­ria de ser el nor­mal, però no ho és.
Els tea­tres aspi­ren a pro­jec­tar més cul­tura que les fun­ci­ons.
Al Lliure, cada comissió té uns por­ta­veus. Hi ha la Clàudia Cedó amb l’Isa­ias Fanlo a la comissió de gènere i de diver­si­tat. A la de pen­sa­ment, hi ha la Marina Garcés i l’Albert Lladó. Cada comissió té la seva tasca, i els divuit en con­junt for­mem part de l’opinió sobre la pro­gra­mació.
Seguint el cas con­cret de cada comissió, sor­gi­ran idees per com­ple­men­tar.
Sí, pro­ba­ble­ment de la comissió de pen­sa­ment sor­gi­ran pro­pos­tes sobre debats ideològics, filosòfics i polítics. Nosal­tres farem, com a dra­matúrgia, mira­des més cre­a­ti­ves. També pot pas­sar que les fron­te­res siguin difu­ses, però és interes­sant que s’hagin esco­llit per­so­nes que no venen del tea­tre, que el viuen a una certa distància. Això és força nou per a l’eco­sis­tema tea­tral de Cata­lu­nya.
També la Sala Beckett pro­grama vin­cu­lant reflexió i fun­ci­ons de tea­tre.
Pel que sé, la Sala Beckett té tres potes: la pro­gra­mació, la relació amb els autors i el pen­sa­ment. És cert que també plan­teja aquest ven­tall i que són fórmu­les que exis­tei­xen a Europa. És que hem de con­ce­bre el públic com una assem­blea de ciu­ta­dans, més enllà dels que viuen del i per al sec­tor escènic.
Ser dra­ma­turga li deu treure temps per fer d’autora.
Espero que no me’n tre­gui gaire, de temps. Ara mateix tinc molta feina perquè he de pre­sen­tar entre agost i setem­bre el resul­tat d’una beca del labo­ra­tori SGAE (he d’anar un cop al mes a Madrid), en què hem coin­ci­dit cinc dra­ma­tur­gues. També he aca­bat el com­promís de residència amb la Sala Beckett, que estre­na­rem al Grec, i tinc un parell més d’encàrrecs. A part, segueixo fent de pro­fes­sora a l’Ins­ti­tut del Tea­tre. Tan­ma­teix, crec que la feina de dra­ma­turga em retro­a­li­men­tarà. Si puc inci­dir d’alguna manera en la pro­pera pro­gra­mació del Lliure també serà molt recon­for­tant cre­a­ti­va­ment.
Deu ser recon­for­tant, doncs, can­viar d’estils de musi­cals. Per abor­dar dife­rents mane­res de core­o­gra­fiar..
I tant, abans de La jaula de las locas vaig core­o­gra­fiar una sar­su­ela amb Mario Gas. Can­viar d’estil és com­po­sar-te una samar­reta nova. I ve molt de gust, can­viar de roba, de tant en tant.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

ORDRE

“Els dra­ma­turgs han d’esta­blir un cri­teri que cohe­si­oni les dife­rents pro­pos­tes”

QUO­TES

“Defenso, gene­ral­ment, les quo­tes, però també poso l’alarma que les quo­tes no han de bana­lit­zar les pro­gra­ma­ci­ons”

MÉS ENLLÀ DEL TEA­TRE

“Hem de con­ce­bre el públic com una assem­blea de ciu­ta­dans, més enllà dels que viuen del i per al sec­tor escènic”

DE PERFIL

Manuel Cuyàs va fer, el 2007, una sèrie d’entrevistes a un grapat de joves de procedències molt diverses. Els els deia que eren la generació Estatut. Cuyàs volia sentir el pols dels joves, més enllà de les seves opinions polítiques (encara no es navegava en direcció al sobiranisme). Szpunberg és una veu calmada però ferma de la dramatúrgia catalana. I sap mantenir el seu compromís social sense caure en banderes i dogmatismes. Atrafegada en moltes feines alhora, que la motiven i l’ajuden a tenir un posicionament ben realista del dia a dia, sempre procura implicar-se en les més diverses aventures culturals. Principalment, si darrere hi ha el teatre i la voluntat d’experimentar formes i de connectar amb els públics. Sense perdre gota d’independència i de llibertat en el seu pensament i la seva escriptura, intuïtiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor