Arts visuals

Jesús del Hoyo

Degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya

“SOM CRIATURES VISUALS PER NATURALESA”

Vivim en el segle de la comunicació visual, però els professionals del sector encara no són figures clau, sobretot a la petita i mitjana empresa. El president del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic fa un repàs a les necessitats de la professió

MANCANÇA
“Considerar el disseny com una part estructural i lògica d’un projecte empresarial encara no és l’habitual”
POLARITZACIÓ
“Tenim grans estudis i professionals famosos ben emparats per les institucions, però, d’altra banda, una plèiade de nanoestudis de disseny que malviuen amb encàrrecs puntuals”
L’ésser humà és un ésser visual per natu­ra­lesa?
Sense cap dubte, som cri­a­tu­res visu­als per natu­ra­lesa. Tot allò visual genera cre­di­bi­li­tat i governa la nos­tra reflexió donant suport als impul­sos. Som ens visu­als, i les tec­no­lo­gies, que con­fi­gu­ren les for­mes de relació de les nos­tres soci­e­tats, encara ho poten­cien més, fins a extrems pos­si­ble­ment exces­sius. El repte és equi­li­brar les capa­ci­tats de com­prensió, de for­mació, d’inves­ti­gació, d’orga­nit­zació..., en defi­ni­tiva, de crei­xe­ment i millora per­so­nal i col·lec­tiva rela­ci­o­na­des amb allò visual. El cos­tat tenebrós és que pot anco­rar els usu­a­ris en un ús des­me­su­rat, com a entre­te­ni­ment o com a evasió exces­siva, com a eina d’ali­e­nació, com a argúcia de mani­pu­lació. Hem de ser capaços d’apro­fi­tar els nos­tres poten­ci­als i millo­rar des de i amb les imat­ges.
Hi ha mol­tes empre­ses que encara apos­ten poc per la figura del dis­se­nya­dor gràfic. Per què?
Quan es parla de dis­seny gràfic, de comu­ni­cació visual, pla­neja el pre­ju­dici que l’asso­cia amb una cosa frívola i cara. La idea que el dis­seny ajuda no s’ha fixat en l’ima­gi­nari col·lec­tiu, i això suposa un fracàs estre­pitós per a les ins­ti­tu­ci­ons que ho hau­rien d’haver faci­li­tat. S’ha des­cui­dat la rea­li­tat, s’ha desatès l’essen­cial, que és expli­car el fac­tor de com­pe­ti­ti­vi­tat i de ren­di­bi­li­tat, sobre­tot entre el tei­xit empre­sa­rial i social majo­ri­tari de Cata­lu­nya: la petita i mit­jana empresa. Aquí és on la comu­ni­cació visual pot mar­car la diferència. Hem d’afron­tar els rep­tes reals del dis­seny i inten­tar no caure en ope­ra­ci­ons de maqui­llatge que emu­len for­mes i estètiques d’altres llocs i moments. El repte és per­mu­tar en l’ima­gi­nari col·lec­tiu el “bé, bonic i barat” per l’“ade­quat, atrac­tiu i ajus­tat”. El dis­seny gràfic no és un mer valor afe­git, és estruc­tu­ral.
Un dis­se­nya­dor és un artista?
No! Res­po­nent així em quedo tran­quil, però no és tan sim­ple. Són mol­tes rea­li­tats les que es bar­re­gen en la pre­gunta, i les he de des­gra­nar en la res­posta per ser just i honest. Com a per­sona, el dis­se­nya­dor pot ser, per què no, artista, i pot ofe­rir el seu estil per­so­nal com a ele­ment dife­ren­ci­a­dor, però això és un fet sin­gu­lar, no el carac­terístic del dis­seny en el segle XXI. Des de la lògica dis­ci­plinària, la com­prensió de la comu­ni­cació ha de pre­va­ler sobre les for­mes de l’expressió. Això marca la diferència essen­cial entre art i dis­seny, expressió ver­sus comu­ni­cació, jo ver­sus ells. Dit això, hem d’assu­mir que els mit­jans, les for­mes, poden ser molt pro­pe­res, per no dir idènti­ques. Implícit al procés pro­jec­tual del dis­seny gràfic hi ha la recerca objec­tiva de la com­prensió i la lle­gi­bi­li­tat tant com de l’ori­gi­na­li­tat que és sin­gu­la­ri­tat.
Què ha de tenir un bon dis­seny per ser efec­tiu?
A la mateixa pre­gunta està enfo­cada la línia de la res­posta: hem de ser capaços de mesu­rar com n’és, d’efec­tiu. Que el que pro­posa, que la comu­ni­cació que es vol esta­blir entre emis­sor i recep­tor, sigui la que explícita­ment pretén i deter­mina el pro­jecte. Plan­te­jat això, ja assu­mim que els dis­senys, com tota acti­vi­tat pro­jec­tual, i per tant de pre­fi­gu­ració de la rea­li­tat, han de ser tes­tats i ava­lu­ats de manera objec­tiva i rigo­rosa per no caure en les dic­ta­du­res d’allò for­mal o dels desit­jos auto­ri­ta­ris dels cli­ents. Alguns con­cep­tes que donen suport a l’eficàcia són la lle­gi­bi­li­tat de les parau­les; l’ade­quació (no caure en el “tot ser­veix per a qual­se­vol cosa”); la clare­dat dels mis­sat­ges i, per des­comp­tat, l’ori­gi­na­li­tat. Un bon dis­seny ha de tenir “COR” que no només és entrega i com­promís sinó que també és ser “clar, ori­gi­nal i res­pectuós”.
Ha dit en alguna ocasió que “el dis­se­nya­dor no és l’artista ni el car­te­llista del segle pas­sat”. Què ha can­viat?
Cal tenir en compte la importància d’allò visual, que és intrínseca a la natu­ra­lesa de l’ésser humà: tots som capaços de crear imat­ges, de com­par­tir-les i d’asso­ciar-hi valors que podem reconèixer els uns dels altres. Així ens situem en la nit dels temps, i així es plan­teja la cre­ació i l’ús de la imatge com una acti­vi­tat trans­ver­sal sense més exigències. Però passa el temps, can­vien les ambi­ci­ons, es desen­vo­lu­pen les tec­no­lo­gies i la con­seqüència és que a l’acti­vi­tat d’antany se li plan­te­gen res­pon­sa­bi­li­tats. I com a res­posta sor­geix l’espe­ci­a­lit­zació que ens porta de l’acti­vi­tat al·ludida a l’ofici; i amb un pas més, ens tro­bem davant de la pro­fessió, que cla­ri­fica i ordena les res­pon­sa­bi­li­tats i ens per­met arri­bar, actu­al­ment, a la con­cepció de dis­ci­plina, de rea­li­tat cre­a­dora de conei­xe­ment d’apli­cació trans­ver­sal. Aquest és el nou para­digma: el dis­seny gràfic com una rea­li­tat reglada i regu­lada.
El dis­se­nya­dor català té coses a enve­jar al de països com Itàlia i França?
Malau­ra­da­ment, mol­tes. Sobre­tot la nor­ma­lit­zació de la dis­ci­plina dis­seny i dels pro­fes­si­o­nals en els entorns pro­duc­tius, par­ti­cu­lar­ment a la petita i mit­jana indústria/empresa. Con­si­de­rar el dis­seny com una part estruc­tu­ral i lògica d’un pro­jecte empre­sa­rial encara no és l’habi­tual. La rea­li­tat de l’exer­cici pro­fes­si­o­nal està pola­rit­zada de manera catastròfica: d’una banda, tenim grans estu­dis i pro­fes­si­o­nals famo­sos que com­pe­tei­xen en una divisió mun­dial i que estan ben empa­rats per les ins­ti­tu­ci­ons i, de l’altra, una plèiade de nano­es­tu­dis de dis­seny que mal­vi­uen amb encàrrecs pun­tu­als sense tra­var ali­an­ces dura­do­res amb les empre­ses. Als països que cites, es cons­tata la nor­ma­lit­zació del dis­seny. A casa nos­tra, hi ha molt per fer i tenim una bona matèria pri­mera, però cal pla­ni­fi­car bé el futur i això no s’està fent, el temps juga en con­tra i la renda s’acaba.
La salut del sec­tor del dis­seny a Cata­lu­nya és deli­cada, doncs?
Jo diria que crítica, ador­mida sobre els llo­rers del pas­sat i vivint encara de l’eco del boom dels anys vui­tanta i pri­mers noranta. El relat d’una supo­sada capi­ta­li­tat del dis­seny que ostenta Bar­ce­lona es repe­teix com un man­tra d’auto­con­ven­ci­ment, però no se sus­tenta en dades objec­ti­ves. Els dèficits estruc­tu­rals són grans, la pola­rit­zació dins l’exer­cici pro­fes­si­o­nal és real, la pre­ca­ri­e­tat labo­ral és espan­tosa... S’afa­vo­reix l’intru­sisme i campa en tots els àmbits.
Què cal fer per enfor­tir el sec­tor?
El punt de par­tida és favo­ra­ble: hi ha molt bons pro­fes­si­o­nals i empre­ses com­pe­ti­ti­ves, una xarxa de cen­tres de for­mació i un país ben valo­rat. Què podem millo­rar? Inte­grar tots els actors qua­li­fi­cats en har­mo­nia, coor­di­nar els esta­ments i nivells for­ma­tius i dur a terme una uti­lit­zació raci­o­nal dels espais i dels recur­sos públics que s’ori­enti a la pro­moció trans­ver­sal del dis­seny, la pro­moció del talent jove i la cre­ació d’un obser­va­tori del dis­seny gràfic.

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.