Música

Esteve Genís Terri

Músic

M’AGRADA LA MÚSICA QUE RIU PER SOTA DEL NAS

El músic maresmenc Esteve Genís Terri acaba de publicar el seu tercer disc en solitari. Sense fer cas de les modes passatgeres, continua apostant pel jazz i el blues en català

LLIBERTAT
LLIBERTAT
“Amb Fricandó fèiem funky en català i ara, sol, continuo fent el que m’agrada”
Ha publi­cat el seu ter­cer disc en soli­tari, Viatge, i tot i que ja està dis­po­ni­ble a les prin­ci­pals boti­gues de música i en línia, el pre­sen­tarà ofi­ci­al­ment el 3 de maig durant les fes­tes de Maig de Bada­lona. Es tracta d’un disc que navega entre el blues, el jazz i uns tocs de rock, sem­pre en català, cohe­rent amb la seva car­rera ini­ci­ada en els anys vui­tanta amb el mític grup Fri­candó.
És un disc que no can­via gaire res­pecte als dos ante­ri­ors. Pot­ser hi ha més gui­tarra, i més veus, men­tre que en els ante­ri­ors hi havia més vent, però con­ti­nuo fent allò que més m’agrada: el rhythm and blues, el jazz, els sons pro­vi­nents de la música negra, tot allò que vaig des­co­brir a través dels dis­cos del meu pare. A casa no hi havia tele­vi­sor i la meva infan­tesa la vaig pas­sar entre dis­cos d’Eva Fitz­ge­rald, Frank Sina­tra, The Clo­o­ners... i després, quan va aparèixer el pop, els Beat­les, i el funky dels anys setanta, etcètera.
Sem­pre en català.
Sem­pre. Amb aquests refe­rents de la música anglo­sa­xona i la música negra, però por­tada al nos­tre con­text cul­tu­ral. És el que vam fer en els anys vui­tanta i noranta amb Fri­candó. Va ser una experiència mera­ve­llosa, vam fer funky en català quan ningú més no en feia. Lla­vors va venir tot allò del rock català, i nosal­tres no hi encaixàvem, però això no ens va fer can­viar. Fèiem el que volíem, el que ens agra­dava, i així ho con­ti­nuo fent en els pro­jec­tes que he fet en soli­tari. Pot­ser a Cata­lu­nya no hi ha un gran cir­cuit per a aquesta música, però és la meva música.
Què se n’ha fet, de Fri­candó?
Vam arri­bar a fer dos dis­cos. Aquest any farà trenta anys del pri­mer, i un dels pro­jec­tes que tinc entre mans és ree­di­tar-lo i pen­jar-lo a la xarxa. Durant aquest 2019 ho veu­rem.
A Viatge hi ha un so molt tre­ba­llat, embol­ca­lla­dor, amb les veus i les gui­tar­res sonant amb molta qua­li­tat.
Són cançons que havia escrit durant els dar­rers anys. El 2017, quan em vaig posar a edi­tar-les, vaig esco­llir Disc-medi, que és una dis­cogràfica que tre­ba­lla molt amb la música en català, amb una molt bona dis­tri­bució, i que a més van fer un tre­ball tècnic de molta qua­li­tat. N’estic molt satis­fet. També per la feina dels músics que hi han col·labo­rat, que són molt bons.
Tre­ba­llant en soli­tari, s’hi gua­nya o s’hi perd?
En grup tot­hom s’enri­queix de la feina dels altres, però també és cert que et con­di­ci­ona a l’hora de pren­dre deci­si­ons. Amb Fri­candó, sem­pre calia fer con­ces­si­ons res­pecte a les mira­des de cadascú. En soli­tari, la direcció musi­cal la poses tu mateix. Alhora, però, col·labo­res amb molta gent, que et dona un cop de mà, que t’acon­se­lla o que t’aporta una mirada externa, que és molt impor­tant que hi sigui.
Una de les cançons del disc, Jut­ges, sem­bla que esti­gui pen­sada per al que estem vivint ara.
Sí!, tot i que la vaig començar a escriure fa tres o qua­tre anys, sense pen­sar que ens tro­baríem on ens tro­bem ara. És una casu­a­li­tat, però és curiós com sem­bla feta per al moment actual, par­lant dels jut­ges i dels fet­ges que els agrada men­jar.
L’humor és una cons­tant en les seves lle­tres... Tant si par­len d’amor, desa­mor com de filòsofs grecs, hi ha una mirada irònica en totes les cançons.
Crec que és una bona manera de veure la vida i tot el que ens passa. M’agrada que les cançons tin­guin aquell posat apa­rent­ment seriós de qui, en rea­li­tat, s’està rient de tot per sota del nas. Crec que és la millor mirada que podem fer al món d’avui.

. DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor