Articles

Iconografia de la samarreta imperi

Una de les primeres pel·lícules canòniques en què el protagonista porta una d’aquestes samarretes de manera continuada és ‘Stromboli’

Allò que de mit­jana edat en amunt s’ano­mena, amb una certa gran­di­loqüència, “samar­reta imperi” (quin imperi?), els joves ho conei­xen sen­zi­lla­ment amb la paraula tires. Cadascú atre­sora la seva pròpia gale­ria de samar­re­tes cine­ma­togràfiques: Robert de Niro a Taxi dri­ver, Edward Nor­ton a Ame­ri­can his­tory X, Keira Knight­ley a Domino... Un dia vaig lle­gir que Mar­lon Brando va con­so­li­dar la samar­reta en la cul­tura popu­lar l’any 1951 amb Un tram­via ano­me­nat desig, i m’ho vaig creure. Després, però, he anat des­co­brint que no és ben bé cert.

El pri­mer pro­ta­go­nista cine­ma­togràfic amb samar­reta no va ser Mar­lon Brando, si bé li podríem reser­var l’honor de ser el pri­mer que se’n va ser­vir com a repre­sen­tació del sex appeal. A les pel·lícules de cinema mut ja hi apa­rei­xen per­so­nat­ges amb samar­reta imperi, gai­rebé sem­pre en esce­nes ver­go­nyo­ses o ridícules, com en el cas de Char­lot. Una de les pri­me­res pel·lícules canòniques en què el pro­ta­go­nista porta una d’aques­tes samar­re­tes de manera con­ti­nu­ada és Strom­boli, de Roberto Ros­se­llini, estre­nada el 1950, un any abans que Un tram­via ano­me­nat desig. Anto­nio, el per­so­natge que la du, és d’extracció humil, un tre­ba­lla­dor absur­da­ment casat amb Ingrid Berg­man, una dona amb unes ànsies de lli­ber­tat i inde­pendència que ell no sabrà acom­plir ni doble­gar.

Una de les esce­nes més memo­ra­bles de Strom­boli és la pesca de la tonyina, explícita i sag­nant. Quan Ingrid Berg­man veu aque­lla mor­tal­dat de peix, s’adona que no se sen­tirà mai bé a l’illa. No és estrany, doncs, que en el qua­dre de Sal­va­dor Dalí titu­lat La pesca de la tonyina, pin­tat uns anys més tard, hi apa­re­gui incrus­tat el bust d’un home amb samar­reta, col·locat en dia­go­nal i que sem­bla fora de lloc: entenc que és un home­natge a la pel·lícula de Ros­se­llini.

El tan­ca­ment men­tal que repre­senta la samar­reta d’Anto­nio con­trasta amb l’elegància amb què ves­teix Ingrid Berg­man a Strom­boli, igual com la vul­ga­ri­tat pro­vo­ca­tiva de la samar­reta de Mar­lon Brando con­trasta amb el ves­tu­ari sofis­ti­cat de Vivien Leigh a Un tram­via ano­me­nat desig. En els dos casos, la samar­reta imperi fun­ci­ona –mal­grat el seu nom– com a símbol del pro­le­ta­riat: ells se la posen perquè tre­ba­llen, men­tre que elles poden anar muda­des perquè són deco­ra­do­res de si matei­xes. Els dos per­so­nat­ges mas­cu­lins també tenen en comú la inca­pa­ci­tat d’ado­nar-se de la insa­tis­facció de la dona, o més aviat la inca­pa­ci­tat de sen­tir-se’n afec­tats o res­pon­sa­bles. Aquesta inca­pa­ci­tat es pot con­cre­tar en agres­si­ons: per alguna cosa als Estats Units aques­tes samar­re­tes s’ano­me­nen wife bea­ters. Tam­poc és estrany que en el vídeo de I want to break free, Fred­die Mer­cury, dis­fres­sat de dona, porti un jer­sei rosa amb màniga cisada, un híbrid entre la samar­reta de tre­ball mas­cu­lina i la roba feme­nina de fer goig.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor