Articles

JUDICIS de llibre

El judici del procés ha posat en primer pla l’acció i els mecanismes de la justícia. En la literatura, la justícia i l’aplicació del dret han estat un tema recurrent i, sovint, polèmic

FRANZ KAFKA
‘El procés’ és la novel·la que amb més agudesa ha tractat la indefensió de l’individu davant l’aparell judicial
INJUSTÍCIES
Al món hi ha uns 160 escriptors empresonats, i el PEN Internacional també s’ha solidaritzat amb el cas dels presos polítics catalans

El ciu­tadà Josef K. es va aixe­car un matí i va des­co­brir que estava for­mal­ment acu­sat d’un crim que des­co­nei­xia, per uns fets que no sabia quins eren i amb unes pro­ves irre­fu­ta­bles que era impos­si­ble conèixer. La seva vida havia pas­sat de sobte a depen­dre d’uns jut­ges tot­po­de­ro­sos però inac­ces­si­bles a qui, per molt que s’hi esforcés, mai va poder acos­tar-se. Així va des­criure Kafka el sis­tema judi­cial a El procés, pos­si­ble­ment la novel·la (ina­ca­bada) que ha trac­tat amb més pro­fun­di­tat i agu­desa el món judi­cial, l’apli­cació del dret i la inde­fensió de l’indi­vidu davant del poder ator­gat als res­pon­sa­bles d’apli­car justícia.

Franz Kafka era doc­tor en dret i un bon conei­xe­dor de la rea­li­tat jurídica i judi­cial de la seva època. Va tre­ba­llar durant un temps als jut­jats de Praga, i va pas­sar la resta de la seva vida pro­fes­si­o­nal com a advo­cat d’una ins­ti­tució pública. Conei­xia els pro­ce­di­ments i va voler fer una mirada metafísica i angoi­xosa del feno­men de la justícia, també a Davant de la llei, en què un guardià barra el pas amb tota mena d’enganys a un pagès que es diri­geix cap al regne de la llei, on, en rea­li­tat, estava des­ti­nat. Kafka, però, no ha estat l’únic a por­tar la justícia fins a la lite­ra­tura. Des del text bíblic en què el rei Salomó, encar­re­gat d’admi­nis­trar la justícia, deci­deix que s’ha de par­tir per la mei­tat un nen recla­mat per dues mares, fins al fis­cal metòdic i rabi­o­sa­ment pul­cre Teo­dor Szacki, pro­ta­go­nista de la tri­lo­gia d’una de les dar­re­res figu­res emer­gents de la moderna novel·la negra euro­pea, l’escrip­tor polonès Zyg­munt Milos­zewski, la lite­ra­tura i l’admi­nis­tració de la justícia han tin­gut una relació més estreta del que sem­bla a sim­ple vista. L’apa­rició dels cos­sos de poli­cia i dels pri­mers codis penals, en el segle XIX, amb la fi (teòrica) de la tor­tura com a forma d’inves­ti­gació cri­mi­nal, va donar pas a un nou gènere inau­gu­rat per relats com Els crims del car­rer Mor­gue, d’Edgar Allan Poe, en què la comissió d’un crim, els pro­ce­di­ments d’inves­ti­gació i deduc­tius i la seva reso­lució esde­ve­nen el nucli cen­tral de la trama. Els poli­cies –i en alguns casos els detec­tius que hi col·labo­ren, o els fis­cals i els advo­cats– esde­ve­nen herois capaços de res­ti­tuir l’ordre en la lluita del bé con­tra el mal, si bé en els anys vint del segle pas­sat van pas­sar, en la novel·la negra ame­ri­cana, a ser-ho però com a anti­he­rois: els poli­cies i tota la justícia apa­rei­xien de sobte com a per­so­nat­ges fos­cos, cor­rup­tes, vio­lents i injus­tos.

En par­ti­cu­lar, la figura del jutge ha estat trac­tada d’una manera molt mar­cada pel seu poder gai­rebé indis­cu­ti­ble sobre el destí dels altres humans. No tan sols els jut­ges ter­ri­bles però absents d’El procés de Kafka, o la freda apli­cació de la justícia de Salomó. Han estat fins i tot per­so­nat­ges de ter­ror. L’escrip­tor irlandès Bram Stoker va escriure a finals del segle XIX el relat gòtic La casa del jutge, en què una gran rata d’ulls malèfics s’escola cada mit­ja­nit per la corda de la xeme­neia, la mateixa amb què el botxí ajus­ti­ci­ava les vícti­mes del jutge quan era viu, i s’asseu a la butaca prin­ci­pal del saló, la mateixa on repo­sava el jutge, a obser­var amb ulls fixos i acu­sa­dors el malau­rat viat­jant que ha vol­gut tro­bar aixo­plug dins d’aque­lla casa.

En l’altra direcció la mirada tam­poc ha estat, històrica­ment, gaire ama­ble. Molts escrip­tors han estat empre­so­nats o s’han hagut d’exi­liar per les deci­si­ons dels tri­bu­nals dels seus països. El PEN Inter­na­ci­o­nal, orga­nit­zació cre­ada per escrip­tors d’arreu del món, orga­nitza cada 15 de novem­bre el Dia de l’Escrip­tor Encar­ce­rat, durant el qual s’apro­fita cada any per donar a conèixer cinc casos dels prop de 160 que estan detin­guts a tot el món. També els pro­por­ci­ona ajuda jurídica i econòmica, així com suport a escrip­tors que s’han hagut d’exi­liar dels seus països. Davant del judici als pre­sos polítics inde­pen­den­tis­tes, diver­ses agru­pa­ci­ons del PEN Inter­na­ci­o­nal van sig­nar un mani­fest en què denun­ci­a­ven la repressió de l’Estat espa­nyol con­tra els inde­pen­den­tis­tes, fet que va moti­var la renúncia de l’escrip­tor peruà Mario Var­gas Llosa, acti­va­ment ali­neat amb les tesis del naci­o­na­lisme espa­nyol, al càrrec de pre­si­dent honorífic del PEN.

Durant la història, de fet, els escrip­tors han exer­cit sovint de defen­sors d’altres escrip­tors, i en gene­ral con­tra els abu­sos de poder. Émile Zola va publi­car el 1898 l’arti­cle Jo acuso per denun­ciar el procés con­tra el capità de l’exèrcit francès Alfred Drey­fus, d’ori­gen jueu i prin­ci­pal sos­pitós d’un cas d’espi­o­natge enmig de l’onada d’anti­se­mi­tisme que sac­se­java Europa. Har­per Lee va escriure un dels clàssics ame­ri­cans del segle XX, Matar un ros­si­nyol, basat en un cas real que va conèixer l’autora el 1936: l’assas­si­nat –i el judici poste­rior– d’uns joves advo­cats acti­vis­tes pels drets civils al sud pro­fund dels Estats Units.

Costa tro­bar en la lite­ra­tura cata­lana novel·les en què els jut­ges, els fis­cals i l’admi­nis­tració de justícia siguin el tema prin­ci­pal. Curi­o­sa­ment, no passa el mateix en cas­tellà o en francès, on sí que n’hi ha diver­sos exem­ples. El que sí que es dona a Cata­lu­nya és la irrupció els dar­rers anys de pro­fes­si­o­nals de la poli­cia com a escrip­tors. Marc Pas­tor, Rafa Melero, Xavier Álva­rez Lla­be­ria, Víctor del Árbol i el comis­sari Joan Miquel Capell són algu­nes de les fir­mes sor­gi­des de plan­ter dels Mos­sos d’Esqua­dra. Només hi ha un cas d’una jut­gessa cata­lana que hagi fet el pas cap a l’escrip­tura. Gra­zi­e­lla Moreno acaba de publi­car la seva quarta novel·la, Invi­si­bles, amb una trama que gira al vol­tant de la gent que es dona per per­duda i no apa­reix mai, i dels cos­sos tro­bats que mai han pogut ser iden­ti­fi­cats. “A la meva feina tracto amb casos, amb per­so­nes, famílies, i veus com­por­ta­ments i acti­tuds que aca­ben for­mant part de les novel·les”, diu Moreno, que defensa que els jut­ges “són els grans pro­ta­go­nis­tes, però alhora els grans absents”, i en la novel·la negra cata­lana els autors “acos­tu­men a des­conèixer quin és el paper real dels jut­ges”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor