Articles

Amb la vènia, senyoria

Ara amb el judici del procés en primer pla, tothom intenta adaptar-se al format jurídic, al qual el cinema, al llarg de la seva història, ha rendit homenatge en infinitat de pel·lícules

ESCÀNDOL
ESCÀNDOL
‘En el nom del pare’ mostra la facilitat amb què es pot corrompre el sistema judicial
SENTÈNCIES
“Només els culpables es neguen a pujar a l’estrada”, deia el veterà Robert Duvall a la pel·lícula ‘El jutge’

“No tinc més pre­gun­tes, senyo­ria.” Un clàssic que en la història del cinema ha esde­vin­gut de vega­des la frase clímax d’un judici, en què final­ment el dolent ha aca­bat con­fes­sant entre llàgri­mes o crits el seu ama­gat delicte davant la des­tresa en l’inter­ro­ga­tori de l’advo­cat de torn. No han estat poques les vega­des que Hollywood ha vol­gut tras­pas­sar la tensió i el tac­ti­cisme que es viu en un judici penal, en què un hor­ri­ble crim és jut­jat amb més o menys fia­bi­li­tat, depe­nent de les inten­ci­ons del guió i de la història. Ara, amb el judici al procés i als polítics inde­pen­den­tis­tes cata­lans, que es podria allar­gar fins al juliol, tot­hom pot apro­fun­dir dia a dia en el llen­guatge, les for­mes i els meca­nis­mes de la justícia. Abans, el cinema ens havia anat apro­pant durant dècades a aquest for­mat amb prou sen­sa­ci­o­na­lisme i gai­rebé sem­pre amb cru­ents assas­si­nats com a rere­fons.

“Només tracto d’expo­sar un dubte rao­na­ble.” Així s’expressa el jurat número 8, inter­pre­tat per Henry Fonda, a Dotze homes sense pie­tat –un film en què es posa de mani­fest la rellevància inne­ga­ble que té un jurat popu­lar– alhora que crea dub­tes sobre el sis­tema judi­cial. Es tracta d’una obra excep­ci­o­nal, amb molta càrrega dramàtica, en què tota la trama passa ínte­gra­ment a la sala on està reu­nida el jurat. Fonda no veu tan clar que l’acu­sat hagi assas­si­nat el seu pare i, a poc a poc, fa refle­xi­o­nar els altres onze mem­bres sobre un vere­dicte que sem­blava can­tat.

A Matar un ros­si­nyol, Gre­gory Peck inter­preta un advo­cat, Atti­cus Finch, que deixa en molt bon lloc la pro­fessió en accep­tar i atre­vir-se, ni més ni menys, que a defen­sar en una petita ciu­tat del sud dels Estats Units, a Ala­bama, un cam­pe­rol negre acu­sat de vio­lar una noia blanca. Finch, vidu i amb dos fills al seu càrrec, òbvi­a­ment s’enfronta al rebuig, la into­lerància i els pre­ju­di­cis dels ciu­ta­dans, en un esce­nari de racisme pur i dur que també hem vist molt ben reflec­tit en altres pel·lícules com Temps de matar (Joel Schu­mac­her, 1996), amb Matt­hew McCo­naug­hey i Samuel L. Jack­son, i l’osca­rit­zada Crema Mis­sis­sippi (Alan Parker, 1988), amb Williem Dafoe i Gene Hack­man. Pre­ci­sa­ment Hack­man, amb un rol prou dife­rent, posa també en qüestió la cons­ti­tució dels jurats popu­lars a El jurat, en què dibuixa un feroç, poderós i mani­pu­la­dor advo­cat sense escrúpols. L’hon­rat i alcohòlic advo­cat inter­pre­tat per Dus­tin Hoff­man lluita per donar la rèplica, però en rea­li­tat són John Cusack (infil­trat al jurat) i Rac­hel Weisz els que juguen amb foc en pro d’una bona causa, fent el pri­mer de Henry Fonda a Dotze homes sense pie­tat i cre­ant més que “dub­tes rao­na­bles” als seus com­panys de sala.

I si Hack­man, l’etern secun­dari de luxe, fa de dolent sent tot un lle­trat, a Tes­ti­moni de càrrec, Char­les Laugh­ton inter­preta, ara sí, un nota­ble i eficaç advo­cat, Wil­frid Roberts. En el film, basat en una novel·la d’Agatha Chris­tie, Roberts ha de defen­sar Leo­nard Vole (Tyron Power), acu­sat d’assas­si­nar la senyora French, una dona amb molts diners amb qui man­te­nia una relació d’amis­tat i de qui rep una impor­tant herència. Amb tot en con­tra, Laugh­ton fa de gran cri­mi­na­lista, tot i que la base del film recau en la dona de Vole (Mar­lene Die­trich), que es con­ver­teix en un advers tes­ti­moni de càrrec en no voler tes­ti­fi­car a favor del seu marit.

A les pel·lícules de judi­cis de Hollywood hi ha hagut més espai per als advo­cats amb enorme perícia i per als grans enganys, com a Les dues cares de la veri­tat (Gre­gory Hoblit, 1996), en què un inno­cent Edward Nor­ton pren el pèl a un sex sym­bol en ple­ni­tud inter­pre­tat per Ric­hard Gere. El premi a l’extrema perícia recau a Frac­ture en Ryan Gos­ling, que amb una argúcia­le­gal final atrapa l’enginyós assassí, inter­pre­tat pel sem­pre inqui­e­tant Ant­hony Hopkins.

Si a El jurat i Sle­e­pers (Barry Levin­son, 1996) una bona causa recu­pera un des­cen­trat Hoff­man, a Vere­dicte final, és el per­so­natge de Paul New­man el que llença les ampo­lles de licor a les escom­bra­ries per aga­far el camí de la redempció. “No hi haurà altres casos, aquest és el cas”, diu New­man, una inter­pre­tació memo­ra­ble que li va valer una altra nomi­nació a l’Oscar. Els sen­ti­ments sem­pre s’han entre­llaçat entre els lle­trats, el seu món jurídic i el seu con­tacte amb la rea­li­tat. El jutge és l’excusa per­fecta perquè un pare (Robert Duvall) i un fill (Robert Dow­ney Jr.) es retro­bin a tots els nivells. “Només els cul­pa­bles es neguen a pujar a l’estrada”, afirma un enorme Duvall en aquest film en què es va tor­nar a lluir. Un altre cop, en aquest cas Dow­ney Jr., emula la figura de l’advo­cat tri­om­fa­dor que ja havien explo­tat Ric­hard Gere, Gene Hack­man i Matt­hew McCo­naug­hey a L’inno­cent (Brad Fur­man, 2011). L’expert i jove lle­trat arriba al res­cat com a gran sal­va­dor i a la vegada es retroba amb els seus orígens i amb el sen­tit de la seva pro­fessió.

Aquest sen­tit de defen­sar la llei, els valors i els prin­ci­pis amb hones­te­dat i hon­ra­desa per sobre del bé i del mal, i sobre­tot de recu­pe­rar l’espe­rit de la facul­tat i de bones pràcti­ques el desen­vo­lupa amb encert Tom Cruise a Alguns homes bons, un dels millors films de judi­cis de Hollywood de les dar­re­res tres dècades. Cruise treu de polle­guera el fat­xenda per­so­natge inter­pre­tat Jack Nic­hol­son, que acaba caient en la trampa del talentós advo­cat: “Va orde­nar o no un codi ver­mell?”, li escri­dassa el jove i arro­gant lle­trat. Tot un tri­omf a l’estrada, en una situ­ació límit en què a l’espec­ta­dor se li deixa constància dels pro­ble­mes legals que poden com­por­tar segons qui­nes actu­a­ci­ons d’un advo­cat. Tota una lliçó.

Les llicències típiques del cinema ame­ricà aug­men­ten com sol ser habi­tual quan es com­bi­nen thri­ller, acció i judici, com a Coacció a un jurat. El per­so­natge d’Alec Baldwin, al ser­vei del seu cap mafiós, tras­passa tots els límits per tenir con­tro­lat un jurat, con­cre­ta­ment Demi Moore, que també fa com Henry Fonda a Dotze homes sense pie­tat i crea “dub­tes rao­na­bles” en les deli­be­ra­ci­ons del jurat per sal­var la vida del seu fill. Exa­ge­ra­ci­ons a part, no són pocs els tes­ti­mo­nis que han de ser pro­te­gits en pro­ces­sos con­tra la màfia en la vida real. I més real que la injustícia que es va come­tre amb “els qua­tre de Guild­ford”, n’hi ha de ben poques. Pot­ser cap. Jim She­ri­dan va por­tar a la gran pan­ta­lla el 1993 la història real de la con­demna i l’empre­so­na­ment injust de Gerry Con­lon (Daniel Day-Lewis, en un dels millors papers de la seva car­rera), el seu pare (Pete Post­lethwaite) i tres com­panys més acu­sats de ser mem­bres de l’IRA i de come­tre un acte ter­ro­rista a En el nom del pare. L’advo­cada, Emma Thomp­son, serà l’encar­re­gada de treure’ls de la presó després de quinze anys tra­ient a la llum pro­ves ocul­ta­des pel govern anglès. Un escàndol que òbvi­a­ment cap­tiva i troba la com­pli­ci­tat de l’espec­ta­dor, que s’indigna davant la faci­li­tat amb què es pot cor­rom­pre el sis­tema judi­cial. Una reflexió molt apro­pi­ada per als nos­tres dies...

XAVI OLTRA

xol­tra@​lrp.​cat

TOP 10

XAVI OLTRA

1 DoTZE HOMES SENSE PIETAT (Sidney Lumet, 1957)

Els components d’un jurat han de decidir sobre el que sembla un cas clar d’assassinat, però un d’ells té un dubte raonable...

2 MATAR UN ROSSINYOL

(Robert Mulligan, 1962)

Un advocat d’una petita ciutat d’Alabama accepta defensar un camperol negre acusat d’haver violat una noia blanca.

3 TESTIMONI DE CÀRREC

(Billy Wilder, 1957)

Un home és acusat de l’assassinat d’una dona adinerada amb qui mantenia una relació d’amistat. La dona de l’acusat no vol testificar al seu favor.

4 PHILADELPHIA

(Jonathan Demme, 1993)

Un advocat en defensa un altre de més jove que ha estat despatxat de la seva empresa per tenir la sida.

5 ALGUNS HOMES BONS

(Rob Reiner, 1992)

Un advocat de la marina ha de defensar dos soldats acusats d’assassinar un company a la base de Guantánamo.

6 EL JUTGE

(David Dobkin, 2014)

Un advocat de Chicago defensa el seu pare, jutge d’un petit poble, acusat d’assassinat.

7 VEREDICTE FINAL

(Sidney Lumet, 1982)

Un advocat enfonsat s’enfronta a un cas important de negligència mèdica amb jurat.

8en el nom DEL PARE

(Jim Sheridan, 1993)

Basada en fets reals, narra la injustícia dels ‘quatre de Guildford’, condemnats injustament per un acte terrorista de l’IRA.

9 COACCIÓ A UN JURAT

(Brian Gibson, 1996)

Una jove ha de formar part d’un jurat en un cas contra un cap de la màfia, que la pressiona amenaçant-la de matar el seu fill.

10 EL JURAT

(Gary Fleder, 2003)

Una vídua demanda una empresa d’armes per la mort del seu marit.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.