Articles

Els nous bàrbars

Domènech li diu al lector que no sigui mandrós, que no es comporti com un número més dins del ramat de bens

Els nous bàrbars és el títol del lli­bre que reu­neix tres assa­jos de peri­o­dista –i segu­ra­ment força altres coses– Ros­send Domènech, pro­lo­gats res­pec­ti­va­ment per Enric Bala­guer, Joan Roca i Genís Sinca. Les qüesti­ons trac­ta­des són, en el pri­mer, El bàrbar que salvà la Six­tina, el bàrbar com a ele­ment nou per­tor­ba­dor introduït en una soci­e­tat gas­tada, o si més no que ja ha donat els millors fruits, posem per cas els bàrbars pròpia­ment dits en l’Imperi Romà, en el nos­tre cas l’alta tec­no­lo­gia digi­tal –ho resu­meixo i sim­pli­fico per exigències de l’extensió–, i que suposa en prin­cipi una certa des­trucció, però també, vist amb més pers­pec­tiva, reno­va­ment i rege­ne­ració, super­vivència al cap i a la fi.

En el segon, El trauma dels lla­gos­tins bor­nis, s’alerta sobre el des­co­nei­xe­ment d’allò que menja la majo­ria, dels perills dels transgènics, de la ignorància de la majo­ria de con­su­mi­dors que molts men­jars, i també la quan­ti­tat i el calen­dari d’aquests men­jars, no són pos­si­bles sense una actu­ació bioquímica per­ju­di­cial per la salut. I com sovint s’està més atent a la gas­tro­no­mia –i al guany del boti­guer i el res­tau­ra­dor– que a la dietètica. S’alerta, doncs, la falta de consciència ecològica, per no dir-ne anal­fa­be­tisme.

El ter­cer, Qua­tre cròniques a preu d’una, és una com­pi­lació dels diver­sos pro­ble­mes que afec­ten al món de la comu­ni­cació en gene­ral, i el món de la premsa en par­ti­cu­lar. De com des dels interes­sos, bàsica­ment econòmics i polítics, con­subs­tan­ci­al­ment entron­cats uns i altres, s’engi­po­nen les notícies a con­veniència del mitjà que les emet, natu­ral­ment sense ator­gar a la veri­tat ni la més petita cate­go­ria epis­te­mològica. Un feno­men que més o menys ja sabem o ens ima­gi­nem tots, però que aquí se’ns explica amb clare­dat, sense pèls a la llen­gua i amb noms pro­pis. Matus­se­ra­ment, ho resu­miríem dient que no es tracta de notícies fia­bles, sinó de pro­pa­ganda a favor d’uns deter­mi­nats interes­sos.

En aquest últim lli­bre –o part de lli­bre– hi ha, al meu parer, l’essència del con­junt. Domènech li diu al lec­tor que no sigui mandrós, que no es com­porti com un número més dins del ramat de bens. Que s’informi sobre allò que veu, sobre allò que menja, sobre allò que li expli­quen, que sigui crític, que no s’empassi el pri­mer que li donen sense saber d’on ve, qui ho diu, qui ho ha fet, i qui són aquests, què volen, per qui tre­ba­llen. Una acti­vi­tat que reque­reix un petit –o no tan petit– esforç extra pel ciu­tadà, però que té com a com­pen­sació el conei­xe­ment, el plaer i la salut, que no són poques coses. Un lli­bre del tot reco­ma­na­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.