TERRATRÈMOL DE LA DANSA
Avui tampoc arribarà Godot. Mentrestant, però, aquest mes podeu anar a Olot (34.486 habitants), capital de la Garrotxa, on del 25 al 29 d’abril se celebrarà el Festival Sismògraf. Un festival que detecta el moviment. És el festival de dansa d’Olot i un dels festivals estratègics de Catalunya. Un festival, doncs, que ens diu, amb perdó, puja aquí dalt, i balla!
Les arts en viu i el valor paisatgístic fan d’Olot una cita obligada al voltant del Dia Internacional de la Dansa. Les arts del moviment troben en el Festival Sismògraf una gredera particular. Talment com el piroclast (l’esquitx de magma que van emetre els volcans), els coreògrafs i coreògrafes, creadors i creadores, ballarins i ballarines executen aquest magma, ballen com ho fan el foc i la cendra, i fan que el Sismògraf fixi en el nostre imaginari moviments que esdevenen paisatge i imatgeria alhora.
L’itinerari de dansa al parc Nou o l’itinerari amb bicicleta que proposa el festival són una excel·lent excusa per combinar paisatge i moviment i també una manera de participar que reclama un compromís dels espectadors lluny de la idea de comprar una entrada.
Hi trobarem un bon grapat de companyies internacionals, com ara Un Loup pour l’Homme, la Débordante Cie, Caroline Laurin i József Trefeli i Gábor Varga, entre moltes d’altres. Tanmateix, enguany, hi destaca la mirada cap als nascuts en els anys noranta, “el present present”, diu Tena Busquets, la directora del festival.
El Sismògraf 2019 anirà dels rituals més tradicionals a les trajectòries més personals per configurar un binomi: dansa i paisatge. Un bon exemple d’aquest binomi serà la peça Erritu, de Kukai Dantza, que es podrà veure al cràter del volcà Montsacopa i que inclourà el cor de dones Fructus Temporis d’Olot.
Veurem fagedes, alzinars, ballarines, coreògrafs i molts professionals de la dansa, però si volem tastar les menges més singulars hem de trobar la manera de proveir-nos dels productes de les tres F: fesols, farro (farina de blat de moro) i fajol (farina de blat cairat). Ah, i una ratafia, que, segons Cinto Verdaguer, va ser inventada per un pagès que la va oferir a tres bisbes per segellar un pacte. “Rata fiat”: ‘queda firmat’. Rata fiat que hi anireu, oi?