Lletres

Premis a debat

La decisió de Proa de convocar un nou premi de novel·la per competir amb el Sant Jordi torna a remoure el complex ecosistema de premis literaris en català. N’hi ha més d’un miler, i no sempre exempts de polèmiques

lrp
lrp
MINORIA
MINORIA
Només una vintena de premis superen els 10.000 euros i fan visible l’autor
MINORIA
Només una vintena de premis superen els 10.000 euros i fan visible l’autor
PROFESSIÓ
Un escriptor hauria de publicar cada any quatre llibres amb bones vendes per poder viure exclusivament dels llibres
SEBASTIÀ BENNASAR
SEBASTIÀ BENNASAR
“Mai m’he trobat amb pressions de l’editorial [com a jurat]”
SEBASTIÀ BENNASAR
“Mai m’he trobat amb pressions de l’editorial [com a jurat]”
PERE PENA
PERE PENA
“Durant alguns anys, un premi era l’única manera de publicar poesia”
PERE PENA
“Durant alguns anys, un premi era l’única manera de publicar poesia”

La decisió d’Edi­ci­ons Proa de con­vo­car el seu pri­mer Premi Proa de Novel·la, amb data i dotació simi­lars al premi Sant Jordi, ha tor­nat posar a debat el com­plex eco­sis­tema dels pre­mis lite­ra­ris en català. Proa era des del 2001 l’edi­to­rial que publi­cava el Sant Jordi, el premi més ben dotat en català, amb 60.000 euros de recom­pensa econòmica per al gua­nya­dor. L’any pas­sat, però, Òmnium Cul­tu­ral, l’enti­tat que el con­voca, va deci­dir obrir a con­curs a totes les edi­to­ri­als cata­la­nes l’edició de l’obra pre­mi­ada. I va gua­nyar Enci­clopèdia Cata­lana. Curi­o­sa­ment, Enci­clopèdia Cata­lana i Proa estan vin­cu­la­des, a través de la par­ti­ci­pació dels pri­mers en l’acci­o­na­riat del Grup 62, al qual per­tany Proa. Tan­ma­teix, aquest dar­rer segell no ha vol­gut renun­ciar a l’opor­tu­ni­tat que li supo­sava publi­car un dels grans pre­mis de novel·la en català i ha deci­dit crear-ne un de propi, dotat amb 40.000 euros per al gua­nya­dor i que, per dates i ambició, pot fer la com­petència al Sant Jordi: tots dos recu­llen ori­gi­nals fins al mes de juliol i tots dos exi­gei­xen que les obres pre­sen­ta­des no esti­guin pen­dents de reso­lució de cap altre premi. En un comu­ni­cat, el Grup 62 va expli­car que el nou guardó de Proa neix amb el propòsit “d’impul­sar l’excel·lència, la reno­vació i el reco­nei­xe­ment de la lite­ra­tura cata­lana, com a con­ti­nu­ació de la tasca edi­to­rial de Proa al llarg de les dècades”.

més d’un miler

El cas ha tor­nat a posar sobre la taula el debat dels pre­mis lite­ra­ris en català, uns pre­mis cre­ats teòrica­ment per fomen­tar la cre­ació literària i la lec­tura, dis­tin­gir les obres de qua­li­tat i com­pen­sar econòmica­ment els autors, però que també poden ser una mera eina de pro­moció comer­cial de la indústria edi­to­rial. Hi ha uns 1.200 pre­mis lite­ra­ris en català, dels quals dues ter­ce­res parts es con­vo­quen al Prin­ci­pat. Els altres, al País Valencià, les Illes i la Cata­lu­nya Nord. La immensa majo­ria són pre­mis per a una obra inèdita (no publi­cada), uns pocs són pre­mis de la crítica per a obres ja publi­ca­des, i un ter­cer grup de pre­mis, en retrocés, actuen com una beca en suport a la cre­ació d’una obra que encara no és res més que un pro­jecte. El que tenen en comú aquests tres tipus de pre­mis és que aju­den l’autor a gua­nyar uns diners que rara­ment podria obte­nir pels drets d’autor gene­rats per les ven­des. “El veri­ta­ble pro­blema és que l’escrip­tor s’hau­ria de pro­fes­si­o­na­lit­zar, no d’una manera forçosa­ment equi­va­lent a una pro­fessió labo­ral, perquè la major part de les grans obres de la lite­ra­tura uni­ver­sal han estat escri­tes per gent que tenia altres pro­fes­si­ons, però sí que ha de rebre una com­pen­sació econòmica sufi­ci­ent pel seu tre­ball”, sosté l’edi­tora inde­pen­dent Maria Bohi­gas, que té una mirada crítica res­pecte als pre­mis i que com a edi­tora no orga­nitza cap cer­ta­men. “I com que això no passa, aquest sis­tema de retri­bució per la via dels pre­mis ho subs­ti­tu­eix, i això fa que tin­guem un sis­tema amb molts, massa pre­mis, però de poca incidència per a l’autor”.

pre­mis muni­ci­pals

Efec­ti­va­ment, la immensa majo­ria dels pre­mis lite­ra­ris en català són de caràcter muni­ci­pal, amb pre­mis per a relats breus o poe­mes indi­vi­du­als que no superen els 600 euros per als gua­nya­dors. Són un incen­tiu clar per als nous escrip­tors, que poden posar la seva obra sota el judici d’un jurat i rebre, a més, una recom­pensa econòmica i pot­ser la publi­cació en revis­tes o en reculls fets per a l’ocasió, però que que­den molt lluny d’una pro­fes­si­o­na­lit­zació de l’escrip­tura. Al seu cos­tat, hi ha prop d’un cen­te­nar de pre­mis de gamma mit­jana, en què es pre­mia una novel·la o un recull de relats o de poe­mes amb una quan­ti­tat d’entre 3.000 i 5.000 euros, una quan­ti­tat econòmica que “ja comença a ser relle­vant, tot i que minsa si es com­para amb el temps que dedica l’autor o l’autora a pre­pa­rar l’obra”, explica Bohi­gas. I, en un ter­cer bloc, els grans pre­mis, que ator­guen de 10.000 a 60.000 euros, “amb un pes monu­men­tal de l’edi­tor i amb una màquina mediàtica al dar­rere que fa que molta gent només senti a par­lar d’aquests lli­bres pre­mi­ats amb aquests guar­dons i que tapen tota la resta”. Són una vin­tena de pre­mis, i aquests sí que ator­guen visi­bi­li­tat a l’escrip­tor i a la seva obra, com a mínim durant aquell any. “Això passa en un con­text en què, ens agradi o no, sobre fut­bol, sobre el Barça, ens arri­ben sense que vul­guem totes les notícies, però, en canvi, si volem notícies sobre lli­bres, hem d’anar a bus­car-les perquè no ens n’arri­ben fàcil­ment. El pro­blema no són els pre­mis –con­clou Bohi­gas–, sinó el medi cul­tu­ral català i el lloc que dona als pre­mis i a la lite­ra­tura en gene­ral.”

fer números

Si la intenció dels pre­mis és aju­dar els escrip­tors a pro­fes­si­o­na­lit­zar-se, sem­bla un objec­tiu ina­bas­ta­ble. Només cal aga­far la cal­cu­la­dora. Perquè un autor que tre­ba­lla, per exem­ple, com a pro­fes­sor d’ins­ti­tut deixés la seva feina i es dediqués en exclu­siva a la cre­ació literària, hau­ria de rebre dels lli­bres els 25.000 o 30.000 euros a l’any que dei­xa­ria de gua­nyar si deixés de fer clas­ses. Amb les ven­des actu­als de lli­bres en català és gai­rebé impos­si­ble arri­bar-hi: els escrip­tors solen cobrar un 10% per cada lli­bre venut en con­cepte de drets d’autor. Això vol dir que, per un lli­bre posat al mer­cat per 15 euros, l’autor rep 1,50 euros bruts de cada venda. Després d’impos­tos, 1,10 euros. Per arri­bar a viure exclu­si­va­ment dels lli­bres, n’hau­ria de ven­dre més de 20.000 en un any. I a l’any següent, uns altres 20.000. I així fins a la jubi­lació. Actu­al­ment, les ven­des regu­lars d’un lli­bre vol­ten el miler d’exem­plars. És a dir, un miler d’euros d’ingres­sos per a l’autor. Si el lli­bre va molt bé i es fan tres o qua­tre edi­ci­ons, les ven­des poden arri­bar als 5.000 euros. És a dir, uns 6.000 euros d’ingres­sos. Un autor hau­ria d’escriure cada any qua­tre lli­bres que anes­sin molt bé de ven­des, per poder viure’n. Impos­si­ble. Xifres més altes són les que acon­se­guei­xen grans èxits lite­ra­ris, amb fir­mes com Jaume Cabré, Albert Sánchez Piñol, Quim Monzó, inclo­ent-hi els drets per les tra­duc­ci­ons a altres llengües. Tan­ma­teix, man­te­nir el ritme anual d’ingres­sos per drets d’autor en un sec­tor tan volàtil no és una garan­tia i gai­rebé cap autor ha dei­xat de fer altres fei­nes per dedi­car-se en exclu­siva a la cre­ació literària. Els grans pre­mis (el Sant Jordi i el Ramon Llull, amb 60.000 euros cada un; el Pru­denci Ber­trana de Girona, amb 30.000; el Pin i Soler de Tar­ra­gona, amb 21.000; el Llo­renç Vila­llonga de Palma, amb 18.000, i el premi Car­le­many d’Andorra i l’Andròmina dels Pre­mis Octu­bre de València, amb 10.000 cada un) tenen la intenció de suplir aquesta man­cança del sis­tema lite­rari català i donar opci­ons de pro­fes­si­o­na­lit­zar-se als autors. Ara bé, quin autor hi ha que gua­nyi cada any, o almenys cada dos anys, algun d’aquests grans pre­mis? Cap.

TREURE DEL CALAIX

“Els pre­mis ser­vei­xen per treure coses del calaix que d’una altra manera no podries treure”, explica l’escrip­tor Sebastià Ben­na­sar. Ell és un dels autors prolífics quant a pre­mis lite­ra­ris. Fins al punt que aquest Sant Jordi ha tin­gut tres nove­tats sobre la taula de sig­na­tu­res, ja que a més de la novel·la publi­cada de manera ordinària (Hotel Metro­pole), ha gua­nyat dos pre­mis que com­por­ten la publi­cació d’una novel·la (Terra aspriva, premi Celler de les Lle­tres 2019) i d’un con­junt de relats (Macondo Beach, premi Vila de Cam­brils 2019) que tenia al calaix. “Els pre­mis, no ens enga­nyem, van molt bé a l’autor: quan gua­nyes pre­mis de 3.000 o 4.000 euros estàs gua­nyant més diners que amb els drets d’autor d’una pri­mera edició.” Ben­na­sar, peri­o­dista de pro­fessió, va deci­dir can­viar una posició pro­fes­si­o­nal còmoda al Diari de Bale­ars per inten­tar viure de la lite­ra­tura. L’aposta l’ha acon­se­guit, tot i que a més del rèdit de les novel·les que publica, una cada any, i dels pre­mis, ho com­ple­menta amb tallers lite­ra­ris i tas­ques com­ple­mentàries al vol­tant del món edi­to­rial. Entre altres tas­ques, la de jurat en pre­mis lite­ra­ris. “Mai m’he tro­bat amb pres­si­ons de l’edi­to­rial perquè gua­nyi tal obra o tal altra. El que sí que pot pas­sar és que un jurat esti­gui divi­dit al vol­tant de dues obres, i que al final es faci una nego­ci­ació en què, si no es resol de manera con­sen­su­ada, s’acabi impo­sant la majo­ria per votació.” Ben­na­sar defensa els pre­mis petits, dedi­cats a un sol relat o a un poema breu. “En vaig gua­nyar una vin­tena, al seu moment, i només cal posar les xifres de cos­tat per veure que són molt interes­sants: 500 euros per un relat de cinc pàgines, o bé 1.000 euros per una novel·la de 200 pàgines... No hi ha color!”

La importància dels pre­mis és encara més notòria en el cas de la poe­sia. “Ara pot­ser sí que hi ha edi­to­ri­als que publi­quen poe­sia, però fa uns anys l’única manera de publi­car-ne era a través d’un premi”, explica el poeta llei­datà Pere Pena, autor de dos poe­ma­ris publi­cats, un gua­nya­dor del Màrius Tor­res 2013 i l’altre del Vicent Andrés Estellés 2001.

I Jaume Cabré es va quedar sense premi

L’edició del 2003 del Premi Pin i Soler de novel·la (el més destacat del cartell dels Ciutat de Tarragona) va ser ben especial. El jurat havia decidit concedir el guardó a l’escriptor Jaume Cabré per la novel·la Les veus del Pamano, que tant èxit va aconseguir després, però no se’l va poder endur. Unes hores abans de l’entrega del premi, i després de rebre la nota embargada que l’organització va fer arribar als mitjans de comunicació, una periodista de l’edició de Tarragona del diari El Punt Avui va detectar que l’editorial Proa, que aleshores publicava l’obra guanyadora, ja havia anunciat dies abans la publicació de la novel·la de Cabré, amb la inserció d’anuncis publicitaris en diverses publicacions periòdiques. Per tant, s’estaven incomplint les bases de la convocatòria, que diuen que l’obra no pot tenir els drets d’edició compromesos. Després de conèixer aquest fet i de reunir-se d’urgència, el jurat va decidir retirar el premi a aquest escriptor i declarar-lo desert. Un error de Proa, que va entomar el mea culpa.

Una tradició que va començar eN El segle XIV De cada deu premis, només dos els guanyen dones

Els premis no són un invent d’ara. A la Grècia antiga es reconeixien les excel·lències dels millors poetes i narradors amb guardons i regals. A casa nostra, la primera notícia d’un concurs literari data de l’any 1324, a la corona catalanoaragonesa, i es tracta d’un certamen a Tolosa de Llenguadoc per tal de reconèixer i impulsar la creació dels trobadors en occità, un gènere en declivi que es volia mantenir amb vida. A imitació d’aquells antics certàmens poètics, van néixer a Barcelona l’any 1859 els Jocs Florals. Durant el segle XX, els premis ja es van instaurar com a pràctica de promoció.

Els premis han estat fins ara cosa d’homes. Un informe de l’Observatori Cultural de Gènere elaborat el 2015 amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la Institució de les Lletres Catalanes va aportar unes dades demolidores: només el 22,9% dels guardons de narrativa es van concedir a dones. Una xifra similar, el 23,1%, corresponia als premis de poesia guanyats per dones. En narrativa infantil i juvenil, les dones van aconseguir, entre els anys 2000 i 2014, el 36,4%. Tanmateix, el percentatge queia en picat si eren premis a la trajectòria literària (17,8%), a una obra d’assaig (7,4%) o de teatre (4,8%). Una explicació possible d’aquest fenomen està en la composició dels jurats. L’any 2001, una anàlisi del Departament de Cultura va revelar que el 68% dels que els formaven eren homes.

Els premis han estat fins ara cosa d’homes. Un informe de l’Observatori Cultural de Gènere elaborat el 2015 amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la Institució de les Lletres Catalanes va aportar unes dades demolidores: només el 22,9% dels guardons de narrativa es van concedir a dones. Una xifra similar, el 23,1%, corresponia als premis de poesia guanyats per dones. En narrativa infantil i juvenil, les dones van aconseguir, entre els anys 2000 i 2014, el 36,4%. Tanmateix, el percentatge queia en picat si eren premis a la trajectòria literària (17,8%), a una obra d’assaig (7,4%) o de teatre (4,8%). Una explicació possible d’aquest fenomen està en la composició dels jurats. L’any 2001, una anàlisi del Departament de Cultura va revelar que el 68% dels que els formaven eren homes.

L’agra polèmica del premi Crexells

La reacció de Proa de crear un nou premi que, clarament, farà la competència al Sant Jordi d’Òmnium, és la darrera polèmica entre uns premis literaris que regulament aporten controvèrsies i debats encesos. L’anterior el va protagonitzar el premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès, l’any passat. Un canvi de format havia previst que els finalistes s’escollissin per votació popular, amb el vot dels socis de l’Ateneu i dels clubs de lectura de les biblioteques de Barcelona. La sorpresa va saltar quan el jurat va decidir incloure quatre obres més que no havien estat tingudes en compte pel vot popular, ja que el jurat defensava que tenien prou qualitat per ser entre les finalistes. Els autors que havien estat escollits inicialment van decidir retirar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor