Música

Aquí hi anava un festival

La decisió dels organitzadors del Doctor Music de renunciar al Pallars i de celebrar el macrofestival d’estiu al circuit de Montmeló ha deixat un mal gust de boca al Pirineu, tot i que els alcaldes no descarten recuperar el festival en edicions futures

ACTIVITAT
El festival va reunir 25.000 persones en cada edició durant els anys que es va celebrar, i els hotelers asseguren que ara ja tenien el 80% de reserves fetes
DECEPCIÓ
DECEPCIÓ
Els alcaldes del Pallars han manifestat enuig, desil·lusió i desencantament
DINERS
DINERS
La Diputació de Lleida ha decidit mantenir l’ajut de 200.000 euros tot i que el festival no es farà

El Doctor Music Festival ha deixat buits els prats pirinencs d’Escalarre que havia de tornar a ocupar. En un gir de darrera hora, els organitzadors han decidit anar al circuit de Montmeló, al Vallès Oriental, després que l’Agència Catalana de l’Aigua fes un informe negatiu referent a la celebració del festival a Escalarre perquè els terrenys on s’havia de fer estan declarats com a zona inundable. Això ha deixat amb un pam de nas els alcaldes i hotelers pallaresos, que, a més, tenien compromesa una inversió de 200.000 euros de la Diputació de Lleida i esperaven que el retorn del festival proporcionés uns ingressos significatius pel nombre de visitants i les seves activitats en l’inici de la campanya d’estiu.

Al Pirineu estan dolguts, i més concretament al Pallars Sobirà, la comarca que havia de tornar a acollir el festival. Dolguts perquè l’ACA, una administració de la Generalitat, ha estat implacable a l’hora d’emetre els seus informes negatius sense tenir en compte la necessitat que tenia el territori pirinenc d’un gran festival musical que el tornés a situar en el mapa dels grans esdeveniments culturals del país, i dolguts també perquè els empresaris que impulsen el festival s’han decantat ràpidament, i sense buscar més alternatives al Pirineu, per una solució ràpida i còmoda, la del circuit de Montmeló, que, a més, és titularitat de la mateixa Generalitat, que nega el permís d’instal·lar el festival a Escalarre.

Enuig, desil·lusió, desencant, és el que van mostrar els alcaldes del Pallars reunits el 2 d’abril passat per valorar la situació en què els deixava la marxa del festival cap al Vallès Oriental. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, va recordar que l’essència del festival es troba al Pallars i, va criticar l’excés de zel de l’ACA i la falta d’alternatives ofertes. Tot i ser conscients que l’actual normativa ho impossibilita, el president del Sobirà va dir que “hi ha una possibilitat de minimitzar els riscos” davant possibles aiguats mitjançant la instal·lació d’un seguit d’elements de seguretat. Alhora, Isús va reclamar la necessitat de canviar la normativa sobre inundabilitat o bé “introduir-hi paràmetres que prevegin la singularitat de les comarques de muntanya”: “Hem de buscar mesures necessàries per incidir en una normativa que no només ens impedeix fer un festival, sinó moltes altres activitats a la comarca, i que fins i tot posa en qüestió algunes que ja existeixen”, va dir. Quant a l’actitud de l’ACA, Isús va lamentar que “després de vint-i-sis reunions no hagin estat capaços de buscar la solució per tenir un informe que amb una sèrie de condicionants no hagués impedit el Doctor Music”.

no llancen la tovallola

I és que malgrat la decisió presa pels organitzadors privats de l’esdeveniments d’optar ara per Montmeló, els alcaldes continuaran oferint el seu territori per a futures edicions. De fet, la Diputació de Lleida ha decidit mantenir la subvenció de 200.000 euros als ajuntaments per tal de preparar les infraestructures necessàries per atendre l’activitat que comporta el festival, amb la mirada posada en la idea que es pugui celebrar en futures edicions. Segons la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, la marxa del Doctor Music ha estat “una situació molt dura”, però ha demanat no perdre “un punt d’optimisme”, en el sentit que s’ha arribat “a un acord per treballar plegats” per tal que “si aquest Doctor Music no se celebra l’any 2019, es pugui fer un altre any”. Això depèn de buscar solucions davant l’informe desfavorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de manera que la inversió consignada al pressupost de 200.000 euros per als municipis pallaresos amb motiu del Doctor Music es destinarà a elements que permetin millorar la seguretat, o almenys “minimitzar”, els possibles riscos d’inundabilitat, com ara la instal·lació de sensors de rius i radars meteorològics.

A més de les institucions locals, els hotelers i els empresaris relacionats amb l’activitat turística també han criticat la decisió de l’ACA i la marxa del festival cap a l’àrea metropolitana. Els hotelers i el sector turístic del Pallars van qualificar la marxa de “pèrdua terrible’’. Els hotelers de la zona ja tenien a finals de març el 80% de les reserves relacionades amb el festival venudes, tant al Sobirà com a les comarques veïnes de la Val d’Aran i el Pallars Jussà, segons va assegurar el president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau. “Ho teníem tot reservat per al festival i ara de cop i volta això ha canviat perquè se l’emporten”, es va queixar Castellarnau a l’ACN. Castellarnau va assegurar que, a més dels hotelers i propietaris de càmpings i hostals del Pallars Sobirà, també es veuran perjudicats els establiments de les comarques veïnes de la Val d’Aran i del Pallars Jussà, que tenien previst acollir visitants del festival.

La situació va provocar l’aparició d’una plataforma ciutadana i empresarial que reclama que el Doctor Music Festival es quedi a Escalarre. La plataforma va organitzar un acte de protesta a principis d’abril als prats d’Escalarre, on es van concentrar unes 300 persones. Irònicament, i en senyal de protesta, van col·locar a algunes vaques i vedells dels prats uns flotadors enganxats al cos, fent broma sobre la suposada inundabilitat dels prats.

El Doctor Music es va celebrar per primera vegada al Pirineu el 1996. Va reunir prop d’un centenar d’actuacions musicals i unes 25.000 persones de públic en una extensió de 87 hectàrees als prats d’Escalarre, segons les dades dels organitzadors en aquell moment. Va ser un dels primers grans festivals massius celebrats a Catalunya. El festival es va repetir al mateix lloc i amb el mateix format els anys 1997 i 1998.

Ja no hi va tornar. L’any següent, Doctor Music es va convertir en un gran concert celebrat a Madrid, i va tornar a aparèixer el 2003, amb un gran concert a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona, amb grups com Metallica, Zwan i Tricky, entre d’altres. El 2008 es va fer un intent de retornar als orígens rurals del festival, amb la celebració del Doctor Music a Castelló d’Empúries, a l’Empordà, però no va tenir continuïtat.

Doctor Music es va crear el 1982 com a promotora de concerts, i durant aquella dècada va portar a Catalunya artistes com Tina Turner, Michael Jackson, Dire Straits i Whitney Houston, fins que va sorgir la idea de fer un gran macrofestival d’estiu.

DAVID MARÍN

dmarin@lrp.cat

Del pallars sobirà al vallès oriental

DAVID MARÍN

La idea era un retorn als orígens. Doctor Music tenia previst celebrar un macrofestival de quatre dies durant el mes de juliol als prats d’Escalarre, els mateixos on es va celebrar el festival els mesos de juliol dels anys 1996, 1997 i 1998, amb unes 25.000 entrades venudes i prop d’un centenar d’actuacions de grups internacionals en aquelles ocasions. Els informes negatius de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’oferiment del Circuit de Catalunya a Montmeló com a seu han fet que els organitzadors s’hagin decantat per traslladar l’edició d’aquest any, la del retorn del festival, al Vallès Oriental.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor