Arts visuals

Perdre el cap a Venècia

Amb tot els respectes per Pedro Azara, estem al davant d’una proposta oportunista que és una ocasió perduda per a l’art del país

La Bien­nal de Venècia és un apa­ra­dor ideal per pre­sen­tar el talent, els valors de l’art d’un país davant la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. Sem­pre ha estat així des que es va fun­dar ara fa més de cent anys. Cada estat nació hi té el seu pavelló, però ha anat crei­xent fins a emple­nar palaus, magat­zems, caser­nes i han­gars, no només a l’àrea dels Giar­dini, sinó també a l’entorn del Gran Canal, l’illa de St. Gior­gio i altres espais que es llo­guen per als eventi colla­te­rali (‘esde­ve­ni­ments col·late­rals’), en una mena d’off Bien­nal. I és aquí on des de fa deu anys Cata­lu­nya par­ti­cipa en la Bien­nal amb una pro­posta artística.

Enguany, en la 58a edició, hem que­dat dis­trets. Amb el lema To lose your head (ídols) [‘Per­dre el cap (ídols)’], el comis­sari, Pedro Azara, eru­dit en l’arque­o­lo­gia del patri­moni del pas­sat, exhi­beix una lliçó d’ico­noclàstia pre­sen­tant al públic monu­ments escultòrics que han patit la barbàrie, per motius polítics, reli­gi­o­sos o, sim­ple­ment, mites i símbols del poder en un moment deter­mi­nat, vin­cu­lats a Bar­ce­lona, com el Monu­ment als cai­guts, de Clarà; la testa de l’alcalde Por­ci­o­les ser­vida en safata, insult de Brossa a un dels dar­rers alcal­des del fran­quisme; la imatge de bronze de Jordi Pujol empas­ti­fada de pin­tura o la de Johan Cruyff, de Fran­cesc Caru­lla; el monu­ment a Com­panys de Fran­cisco López, entre d’altres. Allà estan perquè siguin ado­ra­des, inju­ri­a­des o vexa­des, mit­jançant l’acció del públic, que pot usar una màquina expe­ne­dora perquè si algú no pot con­te­nir la temp­tació d’agre­dir-les ho pugui fer pagant. Llançar pedres val 30 euros; orins, 6 euros; flors, 6 euros, etc. Per aca­bar-ho d’ado­bar, dos actors, Mar­cel Bar­rera i Marta Agui­lar, són com­par­ses d’aquesta barbàrie pels car­rers agre­dint ninots amb pin­tura i altres matèries que imi­ten les vexa­ci­ons que han sofert aques­tes escul­tu­res públi­ques pels car­rers de Bar­ce­lona i Cata­lu­nya.

Una pro­posta ins­pi­rada, evi­dent­ment, en els epi­so­dis recents d’atac a l’escul­tura eqüestre de Franco (de Vila­do­mat) davant del Born i als exem­ples del magat­zem muni­ci­pal de Bar­ce­lona a via Favència. Això sí, totes són figu­ra­ti­ves, cap ressò de les escul­tu­res públi­ques abs­trac­tes que també són agre­di­des i sovint ple­nes de gra­fits, sobre les quals el dis­curs del “poder de les imat­ges” no fun­ci­o­na­ria.

Ben mirat, la pro­posta no és cap nove­tat. Pedro G. Romero començà fa uns vint anys amb el seu Arxiu F.X. a crear un regis­tre de la ico­noclàstia política anti­sa­cra­men­tal a Espa­nya entre el 1845 i el 1945, amb espe­cial atenció a les des­truc­ci­ons de la Set­mana Tràgica de Bar­ce­lona del 1909. Un altre artista, Fer­nando Sánchez Cas­ti­llo, va fer una reflexió sobre els símbols del pas­sat dic­ta­to­rial espa­nyol i espe­ci­al­ment sobre l’estatuària fran­quista. Fran­cesc Tor­res pre­sentà l’any pas­sat a l’expo­sició La caixa entròpica, al MNAC, les vexa­ci­ons, cen­su­res i agres­si­ons que havien sofert mol­tes de les pin­tu­res i escul­tu­res que dor­mien als magat­zems del museu.

Ara bé, a qui bene­fi­cia la pro­posta de Venècia? Quin artista català es pro­mou? Què diu del nos­tre país, si és que algú en l’àmbit inter­na­ci­o­nal és capaç de conèixer o iden­ti­fi­car aques­tes escul­tu­res que només s’ente­nen en el con­text ultra­lo­cal nos­tre? Amb tots els res­pec­tes per Pedro Azara i les seves expo­si­ci­ons arqueològiques, com les Cases de l’ànima i D’obra, sobre la ceràmica en l’arqui­tec­tura, estem davant d’una pro­posta opor­tu­nista que és una ocasió per­duda per a l’art del país. Un dis­curs de comis­sari sense ànima d’artista que podria estar en qual­se­vol museu menys a Venècia. Ben lluny d’aquell títol d’expo­sició, Live in your head, que Harald Sze­e­mann va fer ser­vir per encapçalar el take off del comis­sa­riat en art con­tem­po­rani a la Kunst­ha­lle de Berna el 1969 per pro­moure els artis­tes d’una nova gene­ració. Ope­ració per­dre el cap a Venècia hau­ria estat un títol més encer­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.