Articles

Un pròleg llegendari

Deulofeu sostenia que els cicles històrics duren 1700 anys; així, per exemple, està previst que l’imperi espanyol es col·lapsi al voltant de l’any 2029

El pròleg que el filòsof Fran­cesc Pujols va escriure el 1948 per a l’his­to­ri­a­dor Ale­xan­dre Deu­lo­feu era una de les mera­ve­lles per­du­des, com el Colós de Rodes i els jar­dins pen­jats de Babilònia. Esmen­tat el 1967 en la intro­ducció de La matemàtica de la història, la lle­genda d’aquest pròleg es va pro­lon­gar fins al 2015, quan Alba Padrós i Max Pérez Muñoz van loca­lit­zar el manus­crit a l’antiga residència de Pujols a Mar­to­rell: dues-cen­tes pàgines escri­tes en dife­rents ton­ga­des i, doncs, sense con­tinuïtat. Els edi­tors van haver de “res­tau­rar” el text per a l’edició que va publi­car fa uns mesos l’edi­to­rial figue­renca Cal·lígraf.

Així, més de qua­ranta anys després de la mort de l’autor, el pròleg va veure la llum. Durant les últi­mes dècades de vida, Pujols no va dei­xar de tre­ba­llar en el seu sis­tema filosòfic, però sense publi­car-ne cap pista. Aquest pròleg té, doncs, el valor afe­git d’il·lumi­nar aquesta etapa final, en la qual desen­vo­lupa la pan­to­lo­gia (ciència del tot) després d’haver ulti­mat el seu sis­tema ante­rior, la hipar­xi­o­lo­gia (ciència de l’existència). El que fa Pujols en el pròleg és con­ci­liar la pan­to­lo­gia amb la con­cepció cíclica que Deu­lo­feu tenia de la història.

En el pròleg ara edi­tat, Pujols veu la matemàtica de la història de Deu­lo­feu com la superació de les visi­ons de Polibi, Maquia­vel, Vico, Fer­rari i Gobi­neau. Ale­xan­dre Deu­lo­feu sos­te­nia que els cicles històrics duren 1700 anys, de manera que es pot esta­blir l’any en què cada imperi des­a­pa­rei­xerà: està pre­vist, per exem­ple, que l’imperi espa­nyol es col·lapsi al vol­tant de l’any 2029. La causa del des­plaçament de la vita­li­tat de les naci­ons que cons­tata Deu­lo­feu, Pujols la troba en l’eix incli­nat de la Terra, que forma part d’una nova ciència, la tar­ta­ro­lo­gia, també des­co­berta i desen­vo­lu­pada per ell mateix.

Segui­dor de l’escala onto­biològica de Ramon Llull, cre­a­dor d’una religió específica­ment cata­lana basada en l’empi­risme, Fran­cesc Pujols inte­gra totes les ciències –inclosa la matemàtica de la història– en la pan­to­lo­gia. La dialèctica amb què es rela­ci­o­nen la visió de Deu­lo­feu i la seva res­pon a la pro­pi­e­tat que ell ano­mena “rever­si­bi­li­tat cer­van­tina”, ano­me­nada així arran de la con­versa entre el Qui­xot i el Caba­llero del Verde Gabán. En la defensa de la pan­to­lo­gia, Pujols cita com a vale­dor el poeta Car­les Riba, que, para­do­xal­ment, va eme­tre un informe nega­tiu sobre la matemàtica de la història, informe que va con­tri­buir a ajor­nar la publi­cació del lli­bre de Deu­lo­feu i, de retruc, el pròleg de Pujols.

No és casual que davant la porta del Tea­tre Museu Dalí hi hagi un monu­ment a Fran­cesc Pujols, ja que el pin­tor figue­renc va ser una de les poques per­so­nes que van acce­dir als últims tre­balls inèdits a l’entorn de la pan­to­lo­gia. Com tan­tes afir­ma­ci­ons de Dalí, les de Pujols sem­blen baja­na­des, però només si les sot­me­tem a una lec­tura ràpida i super­fi­cial: “L’uni­vers és la màquina divina amb la qual Déu separa l’espe­rit de la matèria.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor