Teatre

Deu places per al ‘Teatre arrossegat’

La companyia Teatre Nu presenta en aquesta comèdia de carrer diverses versions de contes clàssics, però passats pel microones de la contemporaneïtat. Juguen amb la convenció del teatre i ho fan amb encert

A la com­pa­nyia Tea­tre Nu li agrada posar-se rep­tes. Tot i que el seu tre­ball es rea­litzi, habi­tu­al­ment, dins de sales i inter­ca­lant la mani­pu­lació d’objec­tes amb la inter­pre­tació, han fet el salt al car­rer amb aquesta obra, que vol ser feta a mida per als pro­gra­ma­dors. Tea­tre arros­se­gat de Cata­lu­nya simula una com­pa­nyia de tea­tre iti­ne­rant (d’aque­lles que tan bé retra­ta­ven les pel·lícules en blanc i negre de Fellini) i que paro­di­ava, dalt de l’escena mateix, Piran­de­llo (L’art de la comèdia, per exem­ple). Ara aquesta troupe de cir­cumstància (la seva pre­ca­ri­e­tat arrela des de l’humor més blanc) fa gira a l’estiu. S’emplaçaran en deu esce­na­ris de Cata­lu­nya. Arros­se­guen el seu car­ru­atge i, sobre­tot, ros­se­guen la gana amb sim­pa­tia per superar el tràngol. En el fons, el que els agrada és actuar per a un públic que escolta i par­ti­cipa. Ja se sap, l’art ali­menta l’ànima d’aquests per­so­nat­ges d’una ima­gi­nació cal­der­si­ana.

Si a la Fira Medi­terrània pre­sen­ta­ven una par­ti­cu­lar versió d’El Patu­fet, ara també tenen La cérvola blanca i Els tres por­quets. Són con­tes clàssics que pas­sen pel micro­o­nes de la con­tem­po­raneïtat i que, tot i man­te­nir aquell to en vers rítmic i de movi­ments ama­bles, cobren una sig­ni­fi­cació reve­la­dora. Posem el cas d’El Patu­fet com a exem­ple: és màgic com trans­for­men la mena de tassa gegant sobre rodes en un esce­nari (amb trapa inclosa!). Només amb qua­tre movi­ments i dos car­gols. Ben sen­zill i net. Man­te­nen el joc del vers, amb iro­nia. I deci­dei­xen arren­car el conte des que la pare­lla queda emba­ras­sada d’un fill que té la mida d’un pinyol. Trans­for­men algun pas­satge del conte (és el pare qui fa el dinar i la mare qui va a l’hort) i també tro­ben la manera de fer inter­ve­nir el públic, que puja a l’esce­nari per fer de bou (s’evita ridi­cu­lit­zar-lo, tot i ser pro­ta­go­nista d’un gag esca­tològic). Fun­ci­ona rodó. Amb ritme, i amb to. En aquesta versió, n’hi ha prou que els pares es posin ulle­res lupa perquè el tite­lla de dit d’en Patu­fet passi a ser una actriu de mida natu­ral. Juguen amb la con­venció del tea­tre i ho fan amb encert.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor