Pantalla

Una bala al cap

El caçador la situ­a­ria, sense dub­tar-ho després de revi­sar-la recent­ment, en la meva par­ti­cu­lar tetra­lo­gia de millors pel·lícules sobre la guerra del Viet­nam, jun­ta­ment amb Apo­calypse now (1979), Pla­toon (1986) i Full metal jaquet (1987).

Estre­nada el 1978, la pel·lícula va ser guar­do­nada amb cinc Oscars, entre els quals el de millor film i direc­tor, Mic­hael Cimino. Una cir­cumstància que, vista ara amb pers­pec­tiva, devia per­ju­di­car en gran mesura que l’any següent l’obra mes­tra de Fran­cis Ford Cop­pola, Apo­calypse now, no s’emportés el gran premi que atorga l’acadèmia de cinema nord-ame­ri­cana. La vida, ja ho sabem, és una ruleta... russa, com en aquest cas.

Tor­nar-la a veure qua­ranta-un anys després és, veri­ta­ble­ment, una experiència reli­gi­osa. Com la majo­ria de la gent, suposo, la recor­dava a frag­ments i, sobre­tot, és clar, per la seqüència més cele­brada, icònica i que con­ti­nua sent antològica per com està fil­mada: aque­lla en què els sol­dats del Viet­cong impo­sen als pre­so­ners ame­ri­cans jugar a la ruleta russa; un joc mor­tal (o no, si tens molta sort) que con­sis­teix a auto­dis­pa­rar-se un tret al cap amb una pis­tola car­re­gada només amb una bala. Una tor­tura psi­cològica d’una atro­ci­tat extrema que porta els pro­ta­go­nis­tes a patir unes seqüeles físiques i psi­cològiques irre­pa­ra­bles, com mos­tra aquest film, que és con­si­de­rat un dels pri­mers a trac­tar el con­flicte d’aque­lla guerra irra­ci­o­nal que ha donat tant de si (sobre­tot en el cinema, en què s’ha de notar que manen ells, els nord-ame­ri­cans).

El caçador (més específica­ment de cérvols, que per això exis­tei­xen els títols ori­gi­nals) es manté fresca i sorprèn per un pols nar­ra­tiu enco­mi­a­ble. I sobre­tot perquè con­ti­nua sent aquell duríssim retrat, sec, fred i directe que manté la petja d’aquell cinema que es feia ales­ho­res, i que es coneix com a cinema modern. Més con­cre­ta­ment, par­lem d’una obra emblemàtica d’aque­lla dècada pro­di­gi­osa del cinema nord-ame­ricà, cone­guda com the new Hollywood, mar­cada per autors de la cate­go­ria de Cop­pola, Scor­sese, De Palma, Allen, Alt­man, Lucas, Spi­el­berg i el mateix Cimino. Age­no­llem-nos!

Recordo que se la va cri­ti­car per racista i que la va envol­tar una gran con­trovèrsia, que es va infla­mar quan es va viure una onada de suïcidis, deien que arran de la pel·lícula, seguint el mètode de la pis­tola al cap. Més enllà de la polèmica, però, només de con­tem­plar-la, qual­se­vol espec­ta­dor mínima­ment intel·ligent té clar que es tracta, en rea­li­tat, d’un film anti­bel·licista, que va molt més enllà de les tro­ba­lles efec­tis­tes (com les esce­nes del joc maca­bre o dels sol­dats con­fi­nats entre rates). També és una història sobre l’amis­tat, amb la qual només t’has de dei­xar endur i seguir la vida dels per­so­nat­ges, tant en la quo­ti­di­a­ni­tat (cele­brant un casa­ment, caçant o bevent) com en el seu ves­sant tràgic per la guerra que tot ho tras­balsa. Està nar­rada en tres actes: la pre­sen­tació de to etnogràfic, amb aquesta càmera que no es perd detall d’una comu­ni­tat obrera de Penn­silvània, on se cele­bra una gran boda orto­doxa; el con­flicte bèl·lic, una autèntica bai­xada als inferns, i el retorn a casa, amb la mot­xi­lla car­re­gada de pes.

El resul­tat és un dolorós viatge a través de l’amis­tat per la pèrdua i la der­rota i, de retruc, la mort. Cimino ho embol­ca­lla tot d’una gran majes­tu­o­si­tat, tant quan filma la boda, les bor­rat­xe­res, la cacera com les tor­tu­res als pre­so­ners. La tensió és cons­tant. El que pesa, sobre­tot, és aquesta melan­co­lia que tot ho pren, reforçada per l’extra­or­dinària foto­gra­fia de Vil­mos Zsig­mond i uns actors en estat de gràcia (cal des­ta­car Robert De Niro, John Savage i Chris­top­her Walken). Per rema­tar-ho, només fal­tava el final, amb l’enter­ra­ment i sonant el God bless Ame­rica, per ima­gi­nar-nos allà, beneint els amics cai­guts entre els fan­tas­mes que ens envol­ten.

THE DEER HUNTER (EL CAÇADOR) Direcció: Michael Cimino Guió: Michael Cimino , Deric Washburn,Louis Garfinkle, Quinn K. Redeker País: Estats Units Any: 1978
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor