Música

20 concerts que no et pots perdre

Entre els milers de concerts que aquest estiu s’escamparan de punta a punta del país, us proposem una selecció de vint

UNIÓ
El sector s’ha agrupat per lluitar contra la precarietat laboral i adaptar la regulació a la realitat actual

Fan l’agost. I el juliol, també. La indústria de la música en viu s’endol­ceix gràcies als fes­ti­vals d’estiu, que mouen públic, gene­ren llocs de tre­ball, tenen un impacte econòmic impor­tant i ser­vei­xen per remoure un sec­tor, el de la música, que sol viure en pre­cari, tot i les xifres opti­mis­tes dels dar­rers anys. En aques­tes pla­nes us pro­po­sem una selecció de vint con­certs que no us podeu per­dre aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost. En són molt pocs, si els posem al cos­tat dels milers d’actu­a­ci­ons musi­cals que s’escam­pa­ran de punta a punta del país, en macro­con­certs o en petits cicles musi­cals; en grans esce­na­ris, a l’aire lliure, com ara el fes­ti­val Jar­dins de Pedral­bes, l’Acam­pada Jove de Mont­blanc i l’esce­nari prin­ci­pal del fes­ti­val Cas­tell de Pera­lada, situat als jar­dins del cas­tell, o en petits espais patri­mo­ni­als com l’antic dor­mi­tori dels mon­jos del mones­tir de Poblet, on des de fa set anys el músic Jordi Savall orga­nitza el Fes­ti­val de Música Antiga, i a les diver­ses esglésies i espais patri­mo­ni­als que alber­ga­ran alguns dels con­certs pro­gra­mats en el Fes­ti­val de Música Antiga dels

Piri­neus.

El públic que va als fes­ti­vals d’estiu aug­menta. És un públic majo­ritària­ment jove, però com que l’oferta d’estils musi­cals és tan vari­ada, totes les edats i tots els gus­tos musi­cals poden satis­fer el seu pala­dar o, més ben dit, la seva oïda i les seves emo­ci­ons.

Mos­tra d’aquesta diver­si­tat és que la tria que us pro­po­sem arrenca amb la can­tant i com­po­si­tora anglesa de soul, rhythm-and-blues i blues Joss Stone, famosa per la seva expres­siva veu de mez­zo­so­prano, que actuarà als Jar­dins de Pedral­bes de Bar­ce­lona, i acaba amb un con­cert del Quar­tet Casals, que ja és tot un clàssic de l’estiu a Vila­ber­tran, i que ofe­rirà el con­cert de clo­enda de la Schu­bertíada. Enmig, artis­tes inter­na­ci­o­nals com Paul Anka, Sting, Joan Baez i Patti Smith i músics nos­trats com Cesk Frei­xas, Xarim Aresté, Jordi Savall i Sau30, el pro­jecte que retorna als esce­na­ris, dues dècades més tard de la seva des­a­pa­rició, tot l’equip del grup Sau, entre d’altres.

A Cata­lu­nya s’orga­nit­zen prop de 400 fes­ti­vals, més de la mei­tat dels quals es con­cen­tren a l’estiu. Cap Roig (del 12 de juliol al 21 d’agost), Porta Fer­rada (del 13 de juliol al 20 d’agost), Cas­tell de Pera­lada (del 4 de juliol al 17 d’agost), Jar­dins de Pedral­bes (fins al 13 de juliol), Grec Música (del 2 de juliol al 3 d’agost), Arts d’Estiu de Pineda de Mar (del 25 de juliol al 25 d’agost), Cruïlla Bar­ce­lona (del 3 al 6 de juliol), Sónar (del 18 al 20 de juliol), Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música de Cam­brils (del 25 de juliol a l’11 d’agost), Jar­dins de Ter­ra­mar de Sit­ges (del 19 de juliol al 4 d’agost), Rock Fest de Santa Coloma de Gra­me­net (del 5 al 7 de juliol) i Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música Pau Casals del Ven­drell, espe­ci­a­lit­zat en vio­lon­cel (del 12 al 23 de juliol) encapçalen una llarga llista de pro­pos­tes musi­cals en viu.

Aquest any s’ha produït una situ­ació insòlita amb un dels fes­ti­vals que havia de for­mar part de la llista de grans certàmens musi­cals de l’estiu: la baixa d’última hora del Doc­tor Music, que s’havia de cele­brar al Cir­cuit de Mont­meló entre els dies 12 i 14 de juliol, i que ha estat anul·lat pels seus orga­nit­za­dors per la falta de reser­ves. El pro­blema va començar amb la decisió, també bas­tant recent i impre­vista, de tras­lla­dar el fes­ti­val dels prats piri­nencs d’Esca­larre, on s’havia de fer, al Cir­cuit de Cata­lu­nya per la nega­tiva de la Gene­ra­li­tat a donar el permís per acam­par-hi, ja que la zona està decla­rada com a inun­da­ble. Només el 20% dels que havien fet reserva a Esca­larre la van man­te­nir per a Mont­meló, segons els orga­nit­za­dors.

L’Anu­ari, al juliol

No serà fins a prin­ci­pis de juliol quan es pre­sen­tarà l’Anu­ari de la Música 2019, edi­tat pel Grup Ender­rock i l’Asso­ci­ació de Repre­sen­tants, Pro­mo­tors i Mànagers de Cata­lu­nya (ARC). Un estudi que posa sobre el paper les xifres sobre tot allò que està rela­ci­o­nat amb la música: con­certs, públic, venda de dis­cos, ús del català, par­ti­ci­pació de dones, estils que tri­om­fen... D’aquí a uns dies, doncs, sabrem si l’acti­vi­tat del dar­rer any con­firma la tendència posi­tiva regis­trada l’any ante­rior. Segons l’Anu­ari del 2018, mai hi havia hagut tants con­certs a Cata­lu­nya com el 2017, quan es va superar la xifra històrica dels 20.000 i els 13 mili­ons d’espec­ta­dors. La fac­tu­ració també es va incre­men­tar fins al 167 mili­ons d’euros, una quan­ti­tat que, segons els res­pon­sa­bles de l’estudi, s’equi­para a la de fa més de quinze anys, abans de la crisi.

Ara, el sec­tor s’ha agru­pat per llui­tar con­tra la pre­ca­ri­e­tat labo­ral: músics, sales de con­certs, pro­mo­tors i repre­sen­tants s’han unit a la recent­ment cre­ada Pla­ta­forma Esta­tal per la Música, que pretén esta­blir una regu­lació més adap­tada a la rea­li­tat actual. L’objec­tiu prin­ci­pal és modi­fi­car el decret que regula la con­trac­tació de músics i acon­se­guir així un marc labo­ral i fis­cal com­pa­ra­ble al d’altres països de la Unió Euro­pea.

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

400
festivals.
A Catalunya s’organitzen prop de 400 festivals, més de la meitat dels quals es concentren a l’estiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor