Pantalla

Els Gómez Grau a Hollywood

La Mostra inclou una exposició sobre els germans que van fotografiar les estrelles del cinema nord-americà

Coincidint amb la celebració de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida, la Filmoteca de Catalunya ha portat a la capital de Ponent l’exposició Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau. L’exposició, que es va inaugurar el 5 de juny i que es podrà visitar fins al dia 30 d’aquest mes, posa al descobert el cas singular d’aquests dos germans nascuts a Cervera –no és habitual que uns germans es dediquin a la mateixa professió, i tots dos de manera tan destacable– i que un intens i sorprenent periple professional els va portar fins a les sales de rodatge de Hollywood i els camerinos de les grans estrelles cinematogràfiques del segle XX.

Ava Gardner, somrient i pensativa, fent una cigarreta durant la pausa d’un rodatge; John Wayne, fent bromes amb els membres del repartiment. Charlton Heston, Sophia Loren, Sean Connery, Omar Sharif, Audrey Hepburn, Arnold Schwarzenegger i Dustin Hoffman són alguns dels actors que han passat pel davant de la càmera dels dos germans cerverins. Van immortalitzar els rodatges de Doctor Zhivago, Lawrence d’Aràbia, Patton o les superproduccions de Samuel Bronston amb espectaculars fotografies de plató que són testimoni de tota una època del cinema mundial i que han estat donades per la seva família a la Filmoteca de Catalunya.

L’aventura dels Gómez Grau a Hollywood la va iniciar en Claudi, el germà gran. Havia estat barber, bibliotecari, paleògraf i activista cultural a Cervera, on va obrir una botiga de fotografia. Després de la guerra del 36, però, va haver marxar per buscar feina, i va acabar a Madrid, on a poc a poc va començar a fer algunes feines per al sector cinematogràfic. Va ser a partir dels anys seixanta, quan va començar a intervenir en les produccions de Hollywood. Inicialment, les que es rodaven a Espanya. El seu germà Frederic el va començar a ajudar. I d’allà van fer el salt cap als estudis cinematogràfics de Califòrnia.

Amb les seves càmeres van aprofitar per deixar testimoni de la part més privada dels rodatges i dels seus protagonistes. I, a més de fotografiar, innovaven: van inventar un sistema per evitar que les càmeres fessin soroll i així poder fer fotografies amb els rodatges en marxa. El seu llegat es va cedir a la Filmoteca de Catalunya, que fa mesos ja el va exposar a Barcelona.

DAVID MARÍN

@dvmarin

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor