Teatre

MONTSE VELLVEHÍ

DIRECTORA ESAD DE L’IT

“És meravellós l’art incòmode”

SENSE PATRONS
“ L’art és una manera d’expressar-se, d’explicar-se independentment del teu cos.”
ACTRIU I MESTRA
“A mi em dóna la força per explicar-me a l’aula. Hi ha molts bons docents que no necessiten haver estat actors.”
BASE
“Hi ha un teixit molt ampli de propostes teatrals però bastant invisible”

Direc­tora, de l’Escola Supe­rior d’Art Dramàtic de l’Ins­ti­tut del Tea­tre (que forma per a inter­pre­tació, esce­no­gra­fia i direcció i dra­matúrgia), entén la for­mació com una caixa d’eines que ha de poten­ciar el talent de l’artista. Ha de for­mar els futurs pro­fes­si­o­nals que for­ma­ran part de les car­te­lle­res del nos­tre país alhora que empe­nyin el mer­cat cap a noves tea­tra­li­tats.

Hi ha massa actors a Cata­lu­nya?
No cal mirar tant la quan­ti­tat com la qua­li­tat. nosal­tres aspi­rem a fer les coses molt ben fetes. Calen alum­nes molt pre­pa­rats. És cert que no hi ha molts que puguin acce­dir en grans pro­duc­ci­ons, però en el tea­tre hi ha molts altres esàis i ofi­cis a ocu­par-se.
Que es for­min ajuda a pujar el nivell del sec­tor escènic.
Sí per des­comp­tat. Aspi­rem a que els alum­nes tro­bin la mesura justa entre l’espe­ci­fi­ci­tat del seu iti­ne­rari i la trans­ver­sa­li­tat de conei­xe­ments per tal de poder exer­cir el seu ofici amb rigor.
Hi ha un impuls ini­cial de ser actor i, després arriba la teo­ria. Com es pot fer perquè el conei­xe­ment no acla­pari la intuïció?
A l’Ins­ti­tut del Tea­tre pro­cu­rem donar eines perquè puguin desen­vo­lu­par el seu ima­gi­nari,. que els per­meti desen­vo­lu­par-se com a artis­tes. És cab­dal l’impuls pur, la moti­vació perquè és mera­vellós que tin­gui un punt de par­tida des d’on voler-se expli­car. No els hi volem pas tallar les ales. També volem inci­dir en que sigui com­promès am,b el seu moment. Que desen­vo­lupi la seva opinió des d’ell mateix,a sense cap impo­sició. For­mem el futur del tea­tre i volem donar-los-hi les eines perquè expres­sin la seva mirada en la seva rea­li­tat.
També ets actriu. És bo haver-ho estat per poder ense­nyar millor?
Depèn de cada per­sona, Des del meu punt de vista em dóna la força i l’experiència per expli­car-me millor a l’aula. Però són ofi­cis dife­rents. Hi ha molts bons docents que no estan en actiu. No és un fet matemàtic.
Les assig­na­tu­res són prou àgils per absor­bir els can­vis del fet tea­tral?
Ara estem tre­ba­llant un Pla d’Estu­dis nou, jus­ta­ment per adap­tar-nos millor a aquests can­vis. Algu­nes de les assig­na­tu­res són les matei­xes de les de fa 20 anys, subs­tan­ci­al­ment, però ha can­viat la seva meto­do­lo­gia. Ara el tea­tre és més mul­ti­dis­ci­pli­nar, va evo­lu­ci­o­nant.
Molts actors tenien pànic a la classe de dicció. Vostè ha tre­ba­llat la veu durant anys com a mes­tra.
Si vols fer tea­tre de text has de conèixer les estruc­tu­res, la mètrica com es diu Shakes­pe­are en vers (ja el faràs com voldràs). Però ja no coin­ci­deix en el record de la decla­mació històrica.
Fa una dècada par­la­ven de donar títols com a Uni­ver­si­tat de les Arts.
Aquest és un pro­jecte que seria molt ben rebut. Ara ens ads­criu­rem a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. Els nos­tres estu­dis supe­ri­ors seran, a patir d’ara, un grau. El nivell ha de ser uni­ver­si­tari
En els últims anys, s’han mul­ti­pli­cat els estu­dis supe­ri­ors de tea­tre...
La com­petència és bona. Si tens el mono­poli d’una for­mació no tindràs la neces­si­tat de millo­rar.
Us tro­beu en el moment de triar els alum­nes de la pro­pera pro­moció.
Exi­geix molta res­pon­sa­bi­li­tat. Amb la inter­pre­tació, per exem­ple, valo­rem pri­mer les habi­li­tats i després també les seves poten­ci­a­li­tats, les seves capa­ci­tats. Amb les habi­li­tats com­pro­vem el nivell d’inter­pre­tació, de movi­ment, de cant i de veu. Els que pas­sen aquest pri­mer fil­tre fan una set­mana de feina per detec­tar qui­nes són les seves poten­ci­a­li­tats. De les 300 per­so­nes que es pre­sen­ten aca­bem ofe­rint 36 pla­ces per a inter­pre­tació (12 pla­ces de ges­tual, 12 de musi­cal, 12 de tex­tual), 12 d’esce­no­gra­fia i 12 de direcció i dra­matúrgia.
Sovint, els actors o balla­rins estan mar­cats per un patró. Això exclou els altres.
L’art ha de ser per defi­nició inclu­siu, no té una manera de fer, té una manera d’expres­sar-se i aquí hi cap tot­hom, Ja no val pen­sar que els balla­rins només són aquells que facin 1.80 d’alçada i siguin prims. L’art és una manera d’expli­car-se inde­pen­dent­ment del teu cos. És vital aquesta visió i més en els moments que estem vivint.
Des de l’Ins­ti­tut del Tea­tre miren de donar una ajuda per a la pro­fes­si­o­na­lit­zació.
A través de l’IT Tea­tre impul­sem que es facin pro­jec­tes entre escenògrafs, direc­tors i dra­ma­turgs i intèrprets. L’any pas­sat vam estre­nar Amnè(i)s(t)ia. Ara pre­pa­rem Flam, amb Roger Ber­nat. És un pro­jecte que està fun­ci­o­nant. Vol ser el pri­mer pas a la inser­cio labo­ral. També ho és l’expo­sició Qua­dri­e­nal de Praga, per exem­ple, que pre­senta una petita perla d’alum­nes que estan a punt d’aca­bar. O el Premi Adrià Gual que ja fa anys que pre­mia pro­jec­tes de grups de l’Ins­ti­tut del Tea­tre.
També hi ha els pro­jec­tes de final de car­rera que sal­ten al món pro­fes­si­o­nal. Com el musi­cal 9to5, que després del TGB, ara es veurà al Maldà.
També els poten­ciem . Que s’ajun­tin i que for­min com­pa­nyies.
Fa uns anys, la tendència era més que cadascú es bus­cava la vida.
Poten­ciem que hi hagi és com­pa­nyia i menys con­cepte indi­vi­dual. Són moments difícils.
Hi ha un sos­tre de vidre pels nous artis­tes?
Hi ha moltíssima gent que es mou en petits espais, que no són si sales. Ho veiem a l’escola. Hi ha un tei­xit de base molt potent tot i que bas­tant invi­si­ble.
Molts històrics diuen que l’Ins­ti­tut del Tea­tre no forma pri­mers actors però sí que hi ha un nivell mínim molt bo.
Un pri­mer actor es fa amb el temps. És difícil que hi hagi algú que des­punti, si no ha pogut acce­dir a un mun­tatge de gran for­mat. Però hi ha gent molt for­mada, en cant, música, dansa i inter­pre­tació
L’auto­ria viu un moment dolç. Però li falta temps per escriure els tex­tos a foc lent. Ho diu Victòria Szpun­berg que ha recu­pe­rat recent­ment La màquina de par­lar i La marca pre­fe­rida de las her­ma­nas Claus­man.
Hi estic d’acord, de totes mane­res, es fa difícil gene­ra­lit­zar. Pot­ser en alguns casos però és difícil gene­ra­lit­zar.
L’actu­a­li­tat dels temes fa que con­necti ràpida­ment amb l’espec­ta­dor.
L’art ha de ser punyent. ens estem expres­sant, i cadascú ho ha de fer com ho senti, com vul­gui. que l’art sigui incòmode és mera­vellós. Que ens qüesti­oni. A l’escola també plan­te­gem rep­tes i pre­gun­tes als alum­nes perquè tro­bin la fórmula de defen­sar la lli­ber­tat d’expressió.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

de perfil

Molts espectadors la recordaran dalt d’un cavall a escena. Perquè hi ha pujat dos cops, dins d’un muntatge d’Oriol Broggi a la Biblioteca de Catalunya: Va ser amb ‘Bodas de sangre’ (2018) de Federico García Lorca i també, abans per aquella dramatúrgia onírica de ‘28 i mig’ (2013), a partir de l’univers de Fellini. També ha acompanyat Clara Segura en una comèdia, molt desbarrada, al Teatre Borràs a ‘Madame Melville’ (2011). Montse Vellvehí també ha estat directora del Festival Shakespeare. Hi va ser quan el va impulsar l’escenògraf i director Paco Azorín a la Masia de Can Ratés, a Santa Susanna, i més tard, a possibles sortides de viabilitat a Mataró i a Barcelona, fins que, al 2015, es va decidir renunciar-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor