Articles

La mort que ens voreja

L’autora posseeix l’estrany conjunt de capacitats que calen per escriure un llibre: sentit del ritme, passió, memòria, narcisisme, càlcul, curiositat i intuïció

Al llarg de la nos­tra vida, quan­tes vega­des ens ha vore­jat la mort? Marees sob­ta­des, acci­dents de trànsit, atra­ca­dors ansi­o­sos, malal­ties mal diagnos­ti­ca­des... Mag­gie O’Far­rell, una de les millors escrip­to­res del moment, ha comp­tat dis­set tro­ba­des amb la mort i les ha plas­mat a Visc, i visc, i visc, un lli­bre en què coin­ci­dei­xen aquests dos àmbits que de vega­des no es par­len: la lite­ra­tura i la rea­li­tat.

Cer­ta­ment, dis­set vega­des són mol­tes. És veri­tat que l’autora pateix una malal­tia que li difi­culta l’ori­en­tació i l’equi­li­bri, una passió per viat­jar a espais exòtics (i, doncs, sense gai­res cober­tu­res sanitàries), pro­ble­mes amb els parts i una filla que pateix ana­fi­laxi –de manera que la mort també l’ha vore­jat com a mare–. Hi hem d’afe­gir una ale­gre inconsciència, com quan es presta a ser­vir de blanc a un llançador de gani­vets en un circ. Tan­ma­teix, el que des­taca del lli­bre és la capa­ci­tat de segres­tar-nos com a lec­tors, tal com ha fet en novel·les com Aquest deu ser el lloc, publi­cada fa dos anys per la mateixa edi­to­rial, L’Altra. Com en aque­lla ficció, l’autora torna a demos­trar que pos­se­eix l’estrany con­junt de capa­ci­tats que calen per escriure un lli­bre: sen­tit del ritme, passió, memòria, nar­ci­sisme, càlcul, curi­o­si­tat i intuïció.

Els capítols més llargs són els que dedica al seu cere­bel i als fills, però la mort es pot pre­sen­tar en qual­se­vol moment, en esce­nes brevíssi­mes, en forma d’un camió que ens passa a prop quan som en un car­rer qual­se­vol. Si Visc, i visc, i visc ens sem­bla un bon lli­bre no és perquè l’autora hagi vis­cut una colla d’inci­dents amenaçadors, sinó perquè ha sabut tro­bar la millor forma –la pre­pa­ració, el clima, la sin­taxi– per a un mate­rial biogràfic que no és pas tan dife­rent del que han vis­cut mili­ons de per­so­nes que no escriu­ran mai un lli­bre com aquest.

Mag­gie O’Far­rell (Irlanda del Nord, 1972) no treu lliçons dels fets que narra, ni els tracta d’una manera espe­ci­al­ment dramàtica. Al con­trari: se cen­tra en la seva experiència, o bé en la manera com els seus records l’han mode­lada, i és per aquest motiu que ens arri­ben tan endins. Un autor menys dotat hau­ria con­ver­tit aques­tes dis­set cites –ajor­na­des– amb la mort en un lli­bre d’auto­a­juda dels que els des­va­gats fulle­gen a les lli­bre­ries dels aero­ports. I, tan­ma­teix, mal­grat la renúncia als con­sells explícits, no podem des­car­tar que ens tro­bem davant un lli­bre que ens ajuda a viure, a fer front als mal­de­caps i no només a pas­sar l’estona. Men­tre lle­gim els pro­ble­mes que ha tin­gut l’autora amb els budells, els pul­mons o l’apa­rell cir­cu­la­tori, ens obli­dem dels nos­tres, de pro­ble­mes, i alhora ens pre­pa­rem per afron­tar-los amb la seva ente­resa, que podríem qua­li­fi­car de modèlica. Com suc­ce­eix amb Quiet, de Màrius Serra, i Un home de paraula, d’Imma Monsó, l’autora ha sabut trans­for­mar els obs­ta­cles en savi­esa i en bellesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor