Articles

Fidel a la terra

Una exposició a la cartoixa d’Escaladei recupera l’obra del dibuixant Josep Subirats, un artista molt lligat al Priorat, que va ser un dels cartellistes més reconeguts del bàndol republicà durant la Guerra Civil

TONI ORENSANZ
“El cartell ‘Camperol!’, inspirat en el Priorat, és una autèntica icona del cartellisme català durant la Guerra Civil”
MARINA SUBIRATS
“Pertany a una generació destruïda per la guerra que, amb la democràcia, van quedar una mica oblidats i silenciats”

Josep Subi­rats (Bar­ce­lona, 1914-1997) era un artista com­promès política­ment, amb la República i amb els movi­ments agra­ris i soci­als. I també fidel a la terra i a un ter­ri­tori, el Pri­o­rat, al qual va estar lli­gat tota la vida: la seva mare era de Pobo­leda i també es va casar amb una dona pri­o­ra­tina. Ara, la car­toixa d’Esca­la­dei, un símbol d’aquesta comarca, exposa fins al 31 de desem­bre un recull de la seva obra. La sociòloga i política Marina Subi­rats, filla de l’artista, està con­tenta que sigui just en aquest espai on es pugui veure l’obra del seu pare: “La car­toixa és un símbol del renai­xe­ment de la comarca; quan jo era petita era una ruïna abso­luta; feia molta pena, perquè tot estava en terra. En canvi ara, tot i que l’església encara no està recons­truïda, a poc a poc s’ha anat recons­truint. És un símbol, del renai­xe­ment del Pri­o­rat”, remarca.

Subi­rats va ser un dels car­te­llis­tes més reco­ne­guts del bàndol repu­blicà durant la Guerra Civil. A la car­toixa, a l’entrada de l’expo­sició, se’n pot veure un dels més cone­guts: el que du la con­signa Cam­pe­rol! La revo­lució neces­sita el teu esforç. És un car­tell pro­pa­gandístic d’ins­pi­ració pri­o­ra­tina, que mos­tra un pagès tre­ba­llant als ceps. “És una autèntica icona –entre algu­nes altres– del car­te­llisme català durant la guerra del 1936 al 1939. Més de vui­tanta anys després d’haver estat edi­tat, manté una força simbòlica i un atrac­tiu estètic que con­ti­nua recla­mant la nos­tra atenció, més enllà del valor que té com a docu­ment històric”, asse­nyala el peri­o­dista i escrip­tor del Pri­o­rat Toni Oren­sanz. Per ell, aquest car­tell té, a més, un altre tret dis­tin­tiu: men­tre que els car­tells de la guerra que apel·len als page­sos “opten per pre­sen­tar-nos els cam­pe­rols en pri­mer o pri­meríssim pri­mer pla amb la falç i el puny ben alçats, en acti­tud des­a­fi­ant, mobi­lit­zats, vale­ro­sos en la lluita”, aquest de Subi­rats “mos­tra un agri­cul­tor en plena feina al tros, que acotxa el llom i de qui ni tan sols veiem el ros­tre perquè li tapa el bar­ret de palla i perquè té la mirada on l’ha de tenir: al càvec just quan pene­tra la terra”. “Men­tre que la majo­ria de car­tells de la guerra opten per l’epo­peia”, el cam­pe­rol de Subi­rats “con­cen­tra l’èpica en la humi­li­tat d’un càvec, qua­tre ceps i un llom acot­xat”, diu Oren­sanz. “La gent del Pri­o­rat reco­neix de seguida els tipus de ceps; és una imatge molt pri­o­ra­tina”, afe­geix Marina Subi­rats.

Els altres car­tells de Subi­rats es tro­ben al Pavelló de la República de Bar­ce­lona, on es con­ser­ven les col·lec­ci­ons de car­tells de la Guerra Civil. De Subi­rats se’n tro­ben cinc, entre els quals hi ha el de Socors Roig Inter­na­ci­o­nal. Aju­deu els cai­guts! “El del cam­pe­rol és molt dife­rent als altres de l’època, que són més bèl·lics i agres­sius. El seu és una imatge pacífica”, rebla la filla de l’artista.

En el lle­gat de Subi­rats també hi ha un recull de dibui­xos que va fer a l’exili, al camp de refu­gi­ats de Bar­carès, al sud de França, l’any 1939. Aquesta col·lecció la té, en donació, el Museu d’Història de Cata­lu­nya. “Són docu­ments artístics, però també d’un gran valor històric, com a tes­ti­moni dels moments de la guerra“, deta­lla Marina Subi­rats.

Tot i això, el gruix de l’expo­sició d’Esca­la­dei, comis­si­o­nada per Blai Rosés, el con­for­men una selecció dels dibui­xos que Subi­rats va fer al Pri­o­rat, sobre­tot els pai­satgístics: de les mun­ta­nyes, dels ceps, de la vege­tació, del pai­satge agrari, de les canyes del riu...

Subi­rats va estu­diar belles arts amb Ramon Cal­sina i Fèlix Mes­tres. La seva acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal es va cen­trar en el car­te­llisme, en les arts gràfiques i en la il·lus­tració, i va col·labo­rar, entre d’altres, a la revista L’Esque­lla de la Tor­ratxa, en què sig­nava com a Subi. La seva vida per­so­nal i artística va que­dar del tot tras­bal­sada per la guerra: va ser mem­bre de l’Asso­ci­ació de Car­te­llis­tes, i el 1936 va començar a tre­ba­llar al Sin­di­cat de Dibui­xants i va pas­sar a for­mar part del grup de dibui­xants del PSUC, del qual va com­par­tir la direcció amb Martí Bas. Va col·labo­rar amb Tísner, Antoni Clavé i altres car­te­llis­tes de l’època. Mobi­lit­zat el 1937, va ser inter­nat als camps de con­cen­tració del Bar­carès, Arge­lers i el Camp de Mart de Per­pinyà. En tor­nar a Cata­lu­nya, va ser inter­nat als camps fran­quis­tes de Figue­res i de Reus i, poste­ri­or­ment, incor­po­rat als bata­llons dis­ci­pli­na­ris obli­gat a fer-hi tre­balls forçats. Després de viure l’hor­ror de les trin­xe­res i dels camps de con­cen­tració, un cop retor­nat a Bar­ce­lona, als ini­cis de la dècada del 1940, va encar­ri­lar la seva vida pro­fes­si­o­nal cap al dibuix publi­ci­tari i comer­cial per no haver de depen­dre econòmica­ment del seu ves­sant més cre­a­tiu. El seu era un estil molt per­so­nal i poc diri­git. En una entre­vista al diari Avui publi­cada l’any 1993 ho dei­xava clar: “Mai no he pin­tat per ven­dre: m’hau­ria coac­ci­o­nat. He vol­gut con­ser­var la lli­ber­tat, cosa que he acon­se­guit aïllant la meva obra”, va dei­xar escrit. És autor d’una infi­ni­tat de car­tells publi­ci­ta­ris, il·lus­tra­ci­ons per a lli­bres i revis­tes, impre­sos comer­ci­als, imat­ges cor­po­ra­ti­ves...

DES­TRUÏTS I OBLI­DATS

“Després de la guerra ja no va tenir acti­vi­tat política. Per­tany a la gene­ració que va que­dar molt des­truïda per la guerra i el des­as­tre que va supo­sar. Després van haver d’inten­tar sobre­viure com van poder. Lamen­ta­ble­ment, és una situ­ació a la qual no s’ha fet gaire cas. No ho dic només per ell, sinó per altres artis­tes de l’època, els quals després, amb la democràcia, van que­dar una mica obli­dats”, cri­tica Marina Subi­rats. Per ella, l’expo­sició a la car­toixa d’Esca­la­dei s’hau­ria d’haver fet fa temps. “La família hem orga­nit­zat força expo­si­ci­ons i sem­pre que les hem fet molta gent ens ha dit: «Que bé que hagi sor­tit a la llum l’obra d’aquest artista», però després se l’ha tor­nat a obli­dar. No hi ha hagut cap expo­sició feta des de l’admi­nis­tració”, remarca la filla. Aquesta d’Esca­la­dei, però, ha estat orga­nit­zada per l’Agència Cata­lana del Patri­moni Cul­tu­ral de la Gene­ra­li­tat. I repe­teix: “No es tracta només del cas del meu pare, sinó de tota una sèrie d’artis­tes que van que­dar molt anul·lats per la guerra i que poste­ri­or­ment van fer la seva feina, als anys qua­ranta i cin­quanta, d’una manera molt callada i molt igno­rada. I no han estat reco­ne­guts”, lamenta. “El con­junt d’artis­tes d’aque­lla gene­ració van que­dar molt anor­re­ats per la guerra, van fer la seva feina com van poder, d’una manera molt obli­dada i silen­ci­ada i, en canvi, després no han estat valo­rats ni reco­ne­guts. És allò que deia l’Espriu: «Hem nas­cut per sal­var-vos els mots» i, en canvi, després ningú no se n’ha recor­dat.”

Patri­moni mun­dial

L’expo­sició Josep Subi­rats. Sei­xanta anys dibui­xant el Pri­o­rat no està pre­vist, de moment, que es pugui veure en altres espais del país. De fet, la mos­tra s’emmarca en el pro­jecte que des de fa anys impulsa la comarca (la can­di­da­tura Pri­o­rat-Mont­sant-Siu­rana) per ser decla­rada patri­moni mun­dial de la Unesco. Una can­di­da­tura que recent­ment ha estat reti­rada de la cursa per obte­nir la dis­tinció, però que no suposa una renúncia defi­ni­tiva. Els dibui­xos de Subi­rats s’han pres com a mos­tra per valo­rar els espais natu­rals de la comarca.

Subi­rats va ser, bàsica­ment, dibui­xant, i així és com es volia pre­sen­tar. “Tenim olis de la seva pri­mera època, perquè en aquell moment es valo­rava més pin­tar a l’oli, però després ell va anar dei­xant la pin­tura i es va dedi­car al dibuix, ja que con­si­de­rava que era el que ver­ta­de­ra­ment li interes­sava.” “Tenia un estil molt per­so­nal”, remarca Marina Subi­rats, tot i que sí que li reco­neix algu­nes influències: “Havia estu­diat a la Llotja de Bar­ce­lona i havia tin­gut pro­fes­sors que havien estat impor­tants en aquell moment i també havia estat influ­en­ciat pel dibuix japonès. Quan ell era jove, va ser l’època en què l’art japonès havia arri­bat a Europa i a Cata­lu­nya. Va estar bas­tant influ­en­ciat pels dibui­xos japo­ne­sos”, asse­nyala. De fet, al car­tell Cam­pe­rol! la revo­lució neces­sita el teu esforç s’hi detecta aquest estil japo­nit­zat.

L’obra cre­a­tiva sem­pre beu de la per­so­na­li­tat de l’artista i en el cas de Subi­rats, “hi ha un tret que el carac­te­ritza que és la seva gran sen­si­bi­li­tat: era un home molt sen­si­ble a la natura, a la gent... i això es nota en la seva obra”, explica la seva filla, que vol agrair al Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat que hagi impul­sat aquesta expo­sició, i més en un entorn com el d’Esca­la­dei, que va ser la pri­mera car­toixa de la Península i va inter­ve­nir en la fun­dació de mol­tes de les que es van crear poste­ri­or­ment. La comarca del Pri­o­rat “no ha donat gai­res artis­tes”, per això la filla de Josep Subi­rats remarca la importància de dis­po­sar i poder donar a conèixer tot aquest con­junt d’obres que hi estan direc­ta­ment rela­ci­o­na­des; un artista que va voler posar la mirada direc­ta­ment sobre aquesta part del país.

L’OBRA DE JOSEP RENAU, AL BORN

L’exposició de Subirats a Escaladei coincideix amb una altra mostra, la dedicada a Josep Renau, una figura central de l’art combatiu que va vincular estretament la

creació al compromís social. La mostra, que es pot veure fins al 13 d’octubre al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, és l’exposició retrospectiva d’aquest artista valencià nascut el 1907 més extensa feta fins ara a Catalunya. La seva obra, formada per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador. No és clar que Subirats i Renau es coneguessin: “El meu pare en va parlar molt poc, dels anys de la guerra”, assenyala la seva filla, Marina Subirats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor