Arts visuals

ART & CO

Art català del Fons de l’‘AVUI’

La col·lecció de l’‘Avui’ és un fons atípic que va néixer en el marc de la Transició, basat en la solidaritat cultural dels artistes

El 24 de juliol, el Museu d’Art de Girona inau­gura una expo­sició titu­lada Dels anys 70 als 90. D’una certa abs­tracció a l’art con­cep­tual, a par­tir del fons d’art del diari Avui que va ser adqui­rit per la Gene­ra­li­tat durant el man­dat del con­se­ller Joan-Manuel Tres­ser­ras i ara cus­to­diat per aquest museu. La col·lecció d’art de l’Avui cons­ti­tu­eix un fos atípic que va néixer en el marc de la tran­sició democràtica, basat en la soli­da­ri­tat cul­tu­ral dels artis­tes al pro­jecte d’edició del pri­mer diari en llen­gua cata­lana després del fran­quisme, que va veure la llum per la Diada de Sant Jordi del 1976.

La res­posta dels artis­tes a la crida de Premsa Cata­lana SA fou imme­di­ata i gene­rosa, ja que es reu­ni­ren en pocs mesos unes 400 obres. El 25 de gener del 1976, s’obrí a la Fun­dació Joan Miró una expo­sició que mos­trava les obres dona­des al fons d’art sota el lema: Un poble es fa el seu diari. El suport de Joan Miró va ser incon­di­ci­o­nal des del pri­mer moment. Una lito­gra­fia sig­nada per ell el 1975 amb el nom de capçalera del diari com a pro­ta­go­nista va obrir les por­tes a la col·labo­ració d’altres artis­tes, just el mateix any d’ober­tura de la fun­dació, el setem­bre del 1975. Més enda­vant, i amb motiu de la sor­tida del número 1.000 del diari, el 21 de juliol del 1979, Miró lliurà un guaix ori­gi­nal a la col·lecció.

L’expo­sició ana­litza una certa evo­lució de l’art català en el període entre dues dècades, ja que la major part de les dona­ci­ons daten de la dècada dels setanta i noranta. La majo­ria d’obres van ser fetes i dona­des al moment, la qual cosa atorga a la col·lecció una empremta tem­po­ral de gran coherència cro­nològica, que du ines­bor­ra­ble el moment històric de la seva cons­trucció en els anys setanta i rellançament als noranta.

Els artis­tes que ante­ri­or­ment havien mili­tat en l’infor­ma­lisme orgànic, ges­tual i tex­tu­ral en els anys cin­quanta depu­ra­ren el seu llen­guatge i avançaren vers una abs­tracció menys ges­tual i matèrica, que pre­co­nit­zava l’adve­ni­ment de l’art con­cep­tual dels anys setanta, que tingué una nodrida repre­sen­tació d’artis­tes a Cata­lu­nya i que deixà una empremta en l’art neo­con­cep­tual de la dècada dels noranta, quan les dis­ci­pli­nes tra­di­ci­o­nals de les arts plàsti­ques avançaren vers els mit­jans freds que començaren a ofe­rir les noves tec­no­lo­gies.

L’expo­sició pre­senta els ori­gi­nals de les diver­ses por­ta­des dis­se­nya­des pels artis­tes, entre les quals n’hi ha de Miró, Tàpies, Dalí, Ansesa, Vila­de­cans i Pit­xot, i es divi­deix en diver­sos apar­tats. El recor­re­gut s’ini­cia amb “Vers una abs­tracció lírica i cons­truc­tiva”, que mos­tra la reacció d’alguns artis­tes davant la matèria i el gest de l’infor­ma­lisme en favor d’una abs­tracció que mini­mitza el gest del sub­jecte per avançar cap a una objec­ti­vi­tat, amb obres d’Erwin Bech­told, Joan Claret, Ràfols-Casa­mada i Hernández Pijuán, entre d’altres. Segueix amb “Geo­me­tria i movi­ment”, que mos­tra l’art cinètic d’Alfaro, Jordi i Iago Peri­cot i les for­mes impos­si­bles d’Ytur­ralde i amb l’abs­tracció arre­lada a l’objecte, quan la pin­tura i l’escul­tura s’apro­xi­men a l’objecte de la vida quo­ti­di­ana, amb obres de Vila­de­cans, Coma Esta­de­lla i Benet Fer­rer. Un apar­tat dedi­cat a la poe­sia visual, amb Joan Brossa al cap­da­vant, obre les por­tes de l’art con­cep­tual dels anys setanta, un art acti­vista en favor dels valors democràtics i la llen­gua cata­lana, molt ben repre­sen­tat al fons d’art, amb obres de land art i body art de Fran­cesc Abad, Fina Mira­lles, Car­los Pazos, Fer­ran García Sevi­lla i Pon­satí, al cos­tat d’obres crítiques del Grup de Tre­ball, Miralda, Mun­ta­das, Rabas­call i Xifra. La mos­tra es tanca amb un con­junt d’obres que mos­tren el procés de des­ma­te­ri­a­lit­zació de l’obra d’art entre la dècada dels setanta i la dels noranta. S’obre amb l’essen­ci­a­lisme de Pic Adrian i Carme Aguadé i es tanca amb l’abs­tracció de Mont­ser­rat Costa i Maria-Teresa Codina.

Dels anys 70 als 90. D’una certa abstracció a l’art conceptual Lloc: Museu d’Art de Girona. Pujada de la Catedral, 12 Inauguració: 24 de juliol. Fins a final d’octubre
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.