Arts visuals

Crítica d’art

27 anys, 27 Premis Telax

Una galeria d’art contemporani que es manté oberta durant prop de trenta anys és notícia

Té molt de mèrit: 27 anys, l’un dar­rere l’altre, la gale­ria Antoni Pinyol ha orga­nit­zat un con­curs que té per objec­tiu obrir la gale­ria i ofe­rir opor­tu­ni­tats als artis­tes emer­gents. És un con­curs adreçat a artis­tes d’àmbit inter­na­ci­o­nal, tècnica lliure i, segons acla­rei­xen les bases, “línia avant­guar­dista”. Les avant­guar­des que­den lluny, però l’objec­tiu és clar i es demos­tra en cada edició. La gale­ria Telax es va crear l’any 1992 ig a final de la pri­mera tem­po­ra­dag va con­vo­car el premi. Més tard, el nom de la sala es va can­viar pel del pro­pi­e­tari, però s’ha con­ser­vat per al con­curs. El premi sem­pre ha acon­se­guit molta par­ti­ci­pació, amb artis­tes diver­sos de mol­tes pro­cedències.

No hi ha premi mate­rial; la recom­pensa és l’orga­nit­zació d’una expo­sició indi­vi­dual. Cada any, hem pogut valo­rar la dimensió de l’artista o artis­tes gua­nya­dors, enfron­tats al repte d’omplir l’espai amb un con­junt cohe­rent i a enfron­tar-se en soli­tari amb el públic d’una sala d’art. Els gale­ris­tes em diuen que sem­pre tenen una sor­presa, en el moment de conèixer artis­tes, gene­ral­ment joves, que, com un cor­rent d’aire frec, arri­ben amb dos­si­ers i obres, pro­pos­tes ines­pe­ra­des i pro­jec­tes per­so­nals.

Cal dir que la con­tinuïtat del premi penja de la gale­ria i de la seva tra­jectòria. Amb una línia poc orto­doxa, la sala, com el premi, ha estat un espai acces­si­ble per als artis­tes del ter­ri­tori i també ha por­tat artis­tes anda­lu­sos, bas­cos, mallor­quins, ale­manys, britànics, etc. Quant a les tendències, s’ha vist clara­ment, al llarg dels anys, una certa pre­di­lecció d’Antoni Pinyol per la pin­tura abs­tracta, geomètrica o expres­si­o­nista i la seva fas­ci­nació pel color negre. Madre qué será lo que tiene el negro va ser una de les millors expo­si­ci­ons que hi hem vist, feta prin­ci­pal­ment amb peces de la seva col·lecció par­ti­cu­lar, natu­ral­ment amb obres on pre­do­mi­na­ven l’abs­tracció i el color negre.

Aquest any, al premi Telax s’ha pre­sen­tat molta pin­tura. Pot­ser els artis­tes joves tor­nen a tro­bar-li el gust a jugar amb el suport, el pin­zell i el color?

Jus­ta­ment, ha gua­nyat el premi de pin­tura un jove artista reu­senc: Fabià Clara­munt, amb una tela coberta per un gran camp de color negre, limi­tat per una zona de verd i con­fron­tada a una petita peça colo­rista que la dota d’un plan­te­ja­ment con­cep­tual con­vin­cent. Ha cap­ti­vat el jurat i, ara, espe­rem veure si ens pre­senta un dis­curs impla­ca­ble que ompli tota la sala. S’han dis­tin­git també una foto­gra­fia de Ramon Cor­nadó en què qua­tre fanals mar­quen coor­de­na­des espa­ci­als en un no lloc perifèric, i Claire van der Boog, amb una pin­tura geomètrica, la pers­pec­tiva d’una habi­tació des­cons­truïda, sobre plan­xes de meta­cri­lat super­po­sa­des que creen un efecte de pro­fun­di­tat real. Final­ment, citem Alsira Mon­forte i la seva ins­tal·lació romàntica amb objec­tes sen­si­bi­lit­zats com a símbols domèstics i de memòria.

Reus és una ciu­tat molt comer­cial, però no hi ha una tra­dició forta de com­prar art, ni per part de les ins­ti­tu­ci­ons publi­ques, ni de les pri­va­des, ni de par­ti­cu­lars. En aquest con­text, una gale­ria d’art con­tem­po­rani que es manté oberta durant prop de trenta anys és notícia.

27 Premi Telax Lloc: Galeria Antoni Pinyol. Reus Dates: 22 de juny- 20 juliol de 2019 Web: http://www.antonipinyol. com/
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor