Pantalla

En sèrie

GENERACIÓ ‘EUPHORIA’

La sèrie d’HBO mostra amb cruesa una generació de joves perduda entre drogues, sexe, violència, relacions abusives i problemes d’identitat. Una visió que ha aixecat molta polseguera

Zendaya és el nom artístic d’una actriu, cantant i ballarina nord-americana de 23 anys que es va convertir en estrella Disney el 2010 quan va coprotagonitzar la sèrie infantil Shake it up. Quan aquesta es va acabar, va aconseguir el seu propi programa, una altra comèdia de la mateixa factoria en què feia d’espia. Amb la seva peculiar cara de nena, també ha passat per l’univers Marvel com a objecte de l’interès amorós del nou Spiderman i s’ha convertit en una icona de moda gràcies als seus looks i a les col·laboracions com a model amb diverses marques de roba.

En definitiva, una carrera exitosa, que ara ha fet un pas més enllà. Zendaya acaba de protagonitzar una de les sèries més polèmiques d’aquest estiu als Estats Units –Euphoria–, en un paper molt diferent i que l’ha obligat a recordar als seus seguidors més joves que aquest drama no està recomanat per a menors de 17 anys. La història –basada en una sèrie israeliana del mateix títol– ens la porta ara convertida en Rue, una adolescent drogoaddicta que acaba de sortir d’un programa de rehabilitació. Quan comença el curs i ha de tornar a l’institut, s’adona que la majoria dels seus companys ja la donaven per perduda i pensaven que havia mort. Rue cau de nou en el món de les drogues, mentre és testimoni de les vivències dels joves del seu entorn.

Una de les crítiques que s’ha fet contra la sèrie és que mostra escenes de sexe, però deixant de banda les reaccions més puritanes, allò que realment fa por és veure com pateixen aquests adolescents que encara estant madurant. Són joves que tot just han de començar a construir la seva vida, però que ja tenen problemes amb el sexe, la pròpia identitat, l’aspecte físic, les addiccions, les relacions abusives i violentes, la pressió de les xarxes socials, l’obsessió per l’opinió dels altres, l’angoixa, la depressió, les relacions amb els adults...

El canvi de registre de Zendaya potser ha sorprès els seus antics seguidors, però també ha fet que en guanyi de nous. El seu personatge estableix una relació amb una noia transgènere, i a mesura que avança la sèrie anem coneixent més coses sobre un passat traumàtic que l’ha portat al món de les drogues. L’angoixa vital que trasllada a la pantalla li ha fet rebre molt bones crítiques, i una legió de fans ja reclamen que el personatge torni a aparèixer en la segona temporada, que HBO ja ha anunciat. El creador de la sèrie és Sam Levinson –fill del també director Barry Levinson– que ja va aixecar polèmica amb Assassination Nation, una pel·lícula estrenada l’any passat en què el pirateig informàtic fa que acabin sent públiques imatges i informació confidencial dels veïns de la població de Salem, fet que genera una onada de violència. En aquell film, com en la sèrie, l’homofòbia, la transfòbia i la virilitat mal enteses tenen una transcendència important. Levinson ha rebutjat les queixes pel contingut de la sèrie dient que s’ha inspirat en situacions reals. La veritat és que la antipropaganda dels sectors conservadors –que han arribat a comptar quants penis surten en un dels episodis– ha ajudat encara més a promocionar la seva obra.

EUPHORIA Plataforma: HBO Creador: Sam Levinson Protagonistes: Zendaya, Jacob Elordi, Hunter Schafer, Algee Smith, Storm Reid, Eric Dane, Sydney Sweeney, Barbie Ferreira, Alexa Demie, Angus Cloud.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor