Arts visuals

Perpinyà, els ulls de l’actualitat

El festival Visa pour l’Image tornarà a omplir aquest setembre de fotoperiodisme la capital del Rosselló. En la 31a edició, es podrà veure la feina d’una vintena de professionals. També hi haurà conferències, projeccions i activitats divulgatives

DIVULGACIÓ
L’any passat, més de 12.000 alumnes de centres educatius de banda i banda de la frontera van visitar les exposicions de fotoperiodisme
DEFENSAR LA PROFESSIÓ
El director del festival recorda que el dret a informar i a dur a terme investigacions sense rebre pressions és un pilar de la democràcia

Els con­flic­tes a Síria, el Iemen, Líbia, Veneçuela, l’Afga­nis­tan..., però també la revolta dels armi­lles gro­gues a França, el pati­ment dels ani­mals sal­vat­ges a con­seqüència del turisme mal ano­me­nat “de natura” i la mili­ta­rit­zació de l’Àrtic són alguns dels temes que pro­ta­go­nit­zen les expo­si­ci­ons que es podran veure de manera gratuïta del 31 d’agost al 15 de setem­bre en diver­sos espais de la ciu­tat de Per­pinyà. El fes­ti­val Visa pour l’Image arriba a l’edició número 31 després que en aques­tes tres dècades hi hagin pas­sat més de 5 mili­ons de visi­tants i s’hagi con­ver­tit en un punt de referència inter­na­ci­o­nal per al món del foto­pe­ri­o­disme.

Aquesta pro­jecció s’uti­litza per donar a conèixer no només els dra­mes que es pro­du­ei­xen arreu del pla­neta, sinó també les con­di­ci­ons en què els peri­o­dis­tes es tro­ben per poder-los expli­car. “Podem tro­bar nom­bro­sos exem­ples de peri­o­dis­tes assas­si­nats, ferits i empre­so­nats; cada any les estadísti­ques són xocants. Tots els seus noms merei­xen ser citats”, va expli­car el direc­tor del fes­ti­val, Jean-François Leroy, en la pre­sen­tació del cer­ta­men. També reclama que es defensi l’ètica pro­fes­si­o­nal i que es pro­te­gei­xin les fonts. “Algun dia, la Unió Euro­pea, o fins i tot les Naci­ons Uni­des, hau­ran d’arri­bar a un con­sens sobre la defi­nició de peri­o­dista. Les acre­di­ta­ci­ons de premsa can­vien d’un país a l’altre i hau­rien de ser estàndards arreu, perquè tots els peri­o­dis­tes tin­guin els matei­xos drets i també els matei­xos deu­res”, afe­geix Leroy, men­tre lamenta que en la situ­ació actual els peri­o­dis­tes siguin sobre­tot el blanc de les crítiques dels polítics quan a aquests no els agrada el que es diu d’ells. “El públic en gene­ral des­con­fia dels mit­jans, s’ha d’expli­car la veri­tat per recu­pe­rar la con­fiança. El dret a infor­mar i a dur a terme inves­ti­ga­ci­ons sense rebre pres­si­ons és un pilar de la democràcia”, con­clou.

La vin­tena llarga d’expo­si­ci­ons que es podran veure a Per­pinyà esta­ran ober­tes també del 16 al 20 de setem­bre, però exclu­si­va­ment per a visi­tes esco­lars. De fet, l’any pas­sat més de 12.000 alum­nes de cen­tres edu­ca­tius de banda i banda de la fron­tera van visi­tar el fes­ti­val, acom­pa­nyats per fotògrafs i altres pro­fes­si­o­nals que els expli­ca­ven el con­text de les imat­ges.

A part de les expo­si­ci­ons, com cada any el fes­ti­val també pro­grama pro­jec­ci­ons comen­ta­des al ves­pre, a l’esce­nari del Campo Santo, que es podran veure retrans­me­ses de manera simultània al tea­tre de l’Arxipèlag. Del dilluns 2 de setem­bre al dis­sabte 7, en aques­tes tro­ba­des noc­tur­nes es repas­sa­ran els fets més impor­tants que s’han vis­cut al món des del setem­bre del 2018 fins a aquest mes d’agost, no només aquells fets prou cone­guts, sinó també les històries xocants que han pas­sat des­a­per­ce­bu­des. També hi haurà pre­sen­ta­ci­ons retros­pec­ti­ves d’esde­ve­ni­ments pas­sats i de figu­res impor­tants de la història.

En el marc d’aques­tes acti­vi­tats s’entre­ga­ran, com cada any, els pre­mis Visa pour l’Image, que inclo­uen diver­ses moda­li­tats, com ara el Premi Huma­ni­tari del Comitè Inter­na­ci­o­nal de la Creu Roja, que aquest any s’ha ator­gat al jove foto­pe­ri­o­dista sirià Abdul­mo­nam Eassa per la seva tasca cobrint el setge a Ghouta Ori­en­tal i mos­trant els efec­tes dels bom­bar­de­jos entre la població civil. Altres pre­mis que ja es conei­xen són el Vila de Per­pinyà per a Adri­ana Lou­reiro Fernández, pel seu repor­tatge sobre Veneçuela; la beca Canon per a dones foto­pe­ri­o­dis­tes, que ha estat per a l’armènia Anush Baba­ja­nyan pel repor­tatge sobre famílies nom­bro­ses a l’Alt Kara­bakh; el Premi Pierre & Ale­xan­dra Bou­lat, que aposta per infor­ma­ci­ons que no han tin­gut ressò en els mit­jans i que aquest any ha gua­nyat Axe­lle de Russé per una sèrie des­crip­tiva de la vida de pre­ses fran­ce­ses un cop sur­ten de la presó i el seu procés de reha­bi­lit­zació, i el Premi Cami­lle Lepage, des­ti­nat a foto­pe­ri­o­dis­tes com­pro­me­sos amb pro­jec­tes a llarg ter­mini i que ha gua­nyat Tho­mas Morel-Fort pel segui­ment que ha fet de la situ­ació del col·lec­tiu de cri­a­des fili­pi­nes que han de mar­xar del seu país per tre­ba­llar a l’estran­ger amb els efec­tes que això pro­voca en les seves famílies.

Final­ment, el fes­ti­val també orga­nitza una tro­bada de pro­fes­si­o­nals del foto­pe­ri­o­disme i diver­ses con­ferències al Palau de Con­gres­sos, com ara la que es farà el 6 de setem­bre a les tres de la tarda per com­me­mo­rar el setantè ani­ver­sari de la pres­ti­gi­osa revista Paris Match.

Veneçuela, el paradís perdut

Paradís perdut és el títol de l’exposició amb imatges de Veneçuela que es podrà veure al convent dels Mínims, un dels espais més visitats, on s’exhibeixen els treballs d’una quinzena de fotoperiodistes. L’autora de la sèrie, Adriana Loureiro Fernández –premiada en aquesta edició–, ha retratat la caiguda lliure cap al caos d’un país ple de contradiccions, que ha guanyat més corones en certàmens de bellesa que cap altre i que al mateix temps té una de les taxes d’embarassos adolescents més elevades. És el segon país del món amb més refugiats, la criminalitat augmenta, els salaris baixen... “Veure la teva llar ensorrar-se no es pot mesurar o comptar, només es pot mostrar”, diu l’autora d’aquesta imatge, que mostra un manifestant davant d’unes barricades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor