La setmana dels llibres
La Setmana del Llibre en Català obrirà les portes del 6 al 15 de setembre amb xifres de rècord i una allau de novetats editorials. La mostra s’ha consolidat i s’ha convertit en l’inici del curs literari
EVOLUCIÓ
Atenció, lectors, una allau de nous llibres està a punt de caure sobre vosaltres. Unes 260 novetats editorials estan a punt d’ocupar el seu lloc a les llibreries i donar el tret de sortida al curs literari. Isabel-Clara Simó, amb La sarbatana (Alrevés); Najat El Hachmi, amb Sempre han parlat per nosaltres, un assaig feminista editat per Edicions 62; Màrius Serra, amb Jugar-s’hi la vida (Amsterdam), i Bel Olid, amb Follem? (Bridge) són alguns dels autors que estrenen publicació aquest mes de setembre, convertit a la pràctica en un Sant Jordi de finals d’estiu en què les editorials renoven catàleg i proven de seduir els lectors amb noves propostes.
La culpa, en bona part, la té La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Ja té trenta-set anys de vida, i els darrers anys s’està consolidant com el gran aparador anual del llibre en català. Aquest any arrencarà amb 219 expositors –repartits en 62 mòduls prefabricats a la plaça de la Catedral de Barcelona, com és habitual–, cosa que significa un 7,5% més d’expositors respecte a La Setmana del Llibre en Català de l’any 2018. “L’any passat pensàvem que no es podia créixer més, però amb 180 segells diferents, la incorporació d’alguna editorial que encara no hi era i un parell de llibreries més, sorprenentment, hem tornat a créixer. Pràcticament hi serà tot el sector”, explica l’editor Joan Sala, president de La Setmana del Llibre en Català.
Que el sector hi creu ho demostren les 260 novetats editorials que, aproximadament, es presentaran al públic durant La Setmana del Llibre. Qui a més de comprar algun exemplar vulgui veure i escoltar l’autor o aconseguir-ne una signatura podrà passar aquells dies per alguna de les 270 activitats programades, moltes de les quals presentacions d’aquestes novetats.
La Setmana del Llibre en Català inclourà també una dotzena d’itineraris seguint els escenaris de les novel·les dels seus autors. Tot això per fer més atractiva la mostra per als lectors, veritable objectiu de La Setmana. “Ara esperem també créixer en nombre de públic”, explica Sala. “Per la dinàmica dels darrers anys, cada vegada tenim més gent.” Les dades cal agafar-les amb prudència, perquè es tracta d’un dels punts de més afluència de Barcelona, però segons l’Oficina de Turisme per la plaça de la Catedral l’any passat van passar durant La Setmana del Llibre unes 500.000 persones.
Tanmateix, atreure públic durant uns dies no és l’objectiu únic de la mostra. El director ho puntualitza: “La Setmana té una importància fonamental per dinamitzar el llibre català de setembre a desembre. Per nosaltres, és molt important que aconseguim que gairebé tota la producció surti a finals d’agost. Sant Jordi és un sol dia, però ara, durant la primera quinzena de setembre, el país parla de llibres gràcies a La Setmana.
La Setmana celebrarà per tercer any consecutiu una trobada d’agents literaris internacionals, i dedicarà el seu premi especial a la revista Cavall Fort, com a formadora de nous lectors. L’escriptor suec David Lagercrantz, autor de la quarta entrega de la sèrie Millennium, serà l’escriptor convidat.
“és la fira d’un país normal”
Joan Sala, director de l’editorial Comanegra, ha estat els darrers quatre anys president de La Setmana del Llibre. Ha viscut en primera línia, per tant, el gran salt d’aquest esdeveniment cultural. “Hem multiplicat totes les xifres i podem estar orgullosos de tenir, per fi, una fira del llibre de país normal, on mostrar que en la nostra llengua tenim una edició de primera línia”.