Arts visuals

Royo, a l’ombra de Miró

Josep Royo, l’artista que va revolucionar el món dels tapissos i que durant anys en va crear conjuntament amb Miró, diu que està cansat que la seva figura quedi tapada per l’ombra del geni

LA FARINERA
“A més de Miró, per la Farinera de Tarragona van passar altres artistes que van treballar amb Royo, com Tàpies, Guinovart i Palazuelo”
TAPAT PER MIRÓ
“El tàndem amb Miró va tapar la producció de Royo i, li agradi o no, haver col·laborat amb un dels déus de l’Olimp artístic l’acompanyarà tota la vida”

Si et poses al cos­tat d’un gegant, que­des empe­ti­tit. I tre­ba­llar amb un dels déus de l’Olimp de l’art com és Joan Miró és una sort, però també fa encon­gir qui té al cos­tat. És la sen­sació que té l’artista Josep Royo (Bar­ce­lona, 1945), que té el goig de tenir sig­nats nom­bro­sos tapis­sos amb el gran Miró. Van tre­ba­llar i col·labo­rar inten­sa­ment durant anys i són coau­tors de nom­bro­sos tapis­sos, però Royo, que s’ha pas­sat mitja vida expli­cant els detalls d’aquesta relació, diu que ja n’està can­sat, “esgo­tat!”, exclama. Que es vol vin­di­car com l’artista que va ser i que encara és. No com un aju­dant o un artesà al ser­vei del mes­tre Miró: “Érem dos amics; mai no vam par­lar com el cap i l’aju­dant, sinó que va ser una col·labo­ració entre dos artis­tes, no la d’un artesà amb el pro­fes­sor; jo mai he estat un artesà”, exclama un Royo que, al marge dels tre­balls que va fer amb Miró, té la seva pròpia obra, tant de tapis­se­ria com de pin­tura. “Estic can­sat d’estar a l’ombra de Miró”, sen­ten­cia, tot i con­fes­sar la seva estima pel geni: “Miró em va enri­quir molt i me’l vaig esti­mar molt. Ens donàvem con­sells mútua­ment. Royo, va tenir sort de tro­bar Miró, però Miró va tenir sort de tro­bar Royo”, afe­geix.

L’any 2020 serà d’ani­ver­sari: farà cin­quanta anys del Tapís de Tar­ra­gona, el pri­mer que va néixer de la col·labo­ració entre els dos artis­tes. L’ori­gen d’aquesta obra és fruit d’una desgràcia: l’any 1966, la filla de Miró, Maria Dolors, va patir un greu acci­dent, quan el seu cotxe va ser enves­tit al pas a nivell de Mont-roig del Camp, on Miró tenia la seva masia. Va ser atesa pel metge Rafel Orozco i, com a agraïment per les aten­ci­ons rebu­des, el 1970 Miró va fer donació d’aquest tapís ela­bo­rat per Royo a l’Hos­pi­tal de la Creu Roja, del qual Orozco era direc­tor. Actu­al­ment el tapís es troba expo­sat al Museu d’Art Modern de Tar­ra­gona.

No feia gaire temps que es conei­xien. L’any 1969, Miró va voler conèixer Royo després de veure uns tapis­sos seus que s’expo­sa­ven a la Sala Gas­par de Bar­ce­lona. El dia que van que­dar, en veure un jove de només 24 anys, Miró es va pen­sar que l’autor d’aquells tapis­sos inno­va­dors devia ser el seu pare: “Em va dir que a qui volia conèixer era al meu pare; ales­ho­res, els res­pon­sa­bles de la gale­ria li van dir que a qui bus­cava era a mi, que jo era l’autor dels tapis­sos”, explica Royo. Va ser l’inici de tot un camí com­par­tit. “Es van enten­dre aviat”, deta­lla un altre artista, Josep Maria Ros­selló, que en aquests moments està impul­sant la cele­bració dels cin­quanta anys del Tapís de Tar­ra­gona amb la pro­posta de diver­sos actes com­me­mo­ra­tius a la ciu­tat.

Tar­ra­gona és la ciu­tat que Royo i Miró van com­par­tir, tot i que cap dels dos n’era ori­gi­nari. Royo és de Sant Cugat del Vallès, però hi va fer cap per mun­tar una aula de tapís a l’Escola d’Art. Després d’aque­lla expo­sició a la Sala Gas­par de Bar­ce­lona, el mar­xant d’art Aimé Maeght (1906-1981) –que repre­sen­tava l’obra de Miró a les seves gale­ries de París, Bar­ce­lona, Zuric i Nova York–, va fer un con­tracte a Royo i li va dema­nar que cerqués un espai a Tar­ra­gona on ell i Miró pogues­sin crear tapis­sos de grans dimen­si­ons. I va tro­bar una fàbrica de farina de peix a la part baixa de la ciu­tat, que estava en desús: “Em van dir que hi havia una fàbrica tan­cada; la vaig anar a veure i era impres­si­o­nant, amb una llum fantàstica, tot i que feia olor de peix!”, recorda Josep Royo. I és així com l’any 1973, va començar a fun­ci­o­nar la Fari­nera de Tar­ra­gona com a espai de cre­ació artística pel qual no només va pas­sar Miró, sinó molts artis­tes que van tre­ba­llar amb Royo, com Antoni Tàpies, Josep Gui­no­vart i Pablo Pala­zu­elo, entre molts d’altres. Els artis­tes dis­se­nya­ven el tapís amb l’ano­me­nat cartró, i a sobre Royo hi començava la pròpia cre­ació. “Royo pro­cu­rava que els artis­tes no es tro­bes­sin allà dins i que els tre­balls d’uns no inter­fe­ris­sin en els dels altres”, explica Josep Maria Ros­selló, que és autor del volum Miró-Royo. La Fari­nera de Tar­ra­gona, el teler del món (coe­di­tat per la Dipu­tació de Tar­ra­gona i Viena Edi­ci­ons) i que aquesta tar­dor publi­carà un segon lli­bre sobre la relació dels dos artis­tes (vegeu la peça annexa).

Tapis­sos monu­men­tals

A la Fari­nera es van ela­bo­rar els tapis­sos monu­men­tals de Miró i Royo. El pri­mer va ser el Gran Tapís del World Trade Cen­ter de Nova York (1974), que feia 6 x 11 m i que pesava qua­tre tones, un tapís que va que­dat des­truït durant els atemp­tats de l’11 de setem­bre del 2001, amb l’ensor­ra­ment de les Tor­res Bes­so­nes (l’obra estava expo­sada a la recepció de la torre 2). Ros­selló explica que, donada aquesta obra faraònica, es van haver d’afe­gir bigues de ferro a la Fari­nera per supor­tar l’enorme teler. Un cop fet –van tri­gar deu mesos a ela­bo­rar-lo–, van haver d’ensor­rar una de les parets i una fines­tra de la Fari­nera per treure’l de l’edi­fici. El direc­tor de cinema Pere Por­ta­be­lla va diri­gir una pel·lícula docu­men­tal sobre la con­fecció d’aquest Gran Tapís, que es va pro­jec­tar a l’expo­sició antològica de Joan Miró al Grand Palais de París, el maig del 1974.

Hi va haver més tapis­sos de gran for­mat ela­bo­rats con­jun­ta­ment, com el que es troba a la Nati­o­nal Gallery of Art de Was­hing­ton (1977) i, un ter­cer, encar­re­gat per la Fun­dació La Caixa (1980), que conté la ja famosa estre­lla que va esde­ve­nir el logo­tip cor­po­ra­tiu de l’enti­tat bancària.

També va ser a la Fari­nera on van néixer les ano­me­na­des teles cre­ma­des de Miró: amb la col·labo­ració de Royo, Miró cre­mava les teles pin­ta­des amb ben­zina, perquè l’acció del foc donés forma a l’obra. L’ori­gen de les teles cre­ma­des està en uns sobre­tei­xims: “Royo va pre­pa­rar totes les bases dels sobre­tei­xims i els va posar ben esti­rats al terra perquè els veiés Miró i els com­pletés. Esta­ven tei­xits a mà, amb nusos i unes tex­tu­res impo­nents. Miró els va veure, s’hi va pas­se­jar i va dir: «Massa per­fec­tes, crema’ls!» Així mateix. Royo ho va enten­dre molt bé. I aquí va començar la història dels cre­mats, del ras­tre del foc sobre les obres”, explica Ros­selló.

La Fari­nera –el llo­guer el pagava Aimé Maeght– va estar en fun­ci­o­na­ment fins a la mort de Miró, el 1983. “Va ser la dècada pro­di­gi­osa”, asse­nyala Ros­selló, que des­taca com va ser un espai emblemàtic per a l’art con­tem­po­rani. “A la Fari­nera venien artis­tes de Bar­ce­lona i d’arreu; es va crear un clima fantàstic”, recorda Royo. De les parets de l’emblemàtica Fari­nera en van sor­tir obres de gran importància de nom­bro­sos cre­a­dors.

Recu­pe­rar la Fari­nera?

Actu­al­ment, l’edi­fici de la Fari­nera ja no exis­teix. Al seu lloc hi ha un bloc de pisos. “Una llàstima, perquè avui hau­ria estat un espai excep­ci­o­nal”, lamenta Ros­selló, que ara pro­posa la cre­ació d’un espai expo­si­tiu –“dedi­cat en prin­cipi a la Fari­nera, però on s’exposi l’obra d’altres artis­tes”– en una de les naus indus­tri­als que encara que­den dem­peus a la part baixa. “Si a Lleida hi ha la Panera, per què a Tar­ra­gona no hi pot haver la Fari­nera, amb molt més sen­tit?”, es pre­gunta. Ros­selló ha fet arri­bar la seva pro­posta a l’Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona, a la Dipu­tació i a Creu Roja Tar­ra­gona. “Tar­ra­gona ho neces­sita. La ciu­tat no apro­fita el seu poten­cial”, des­taca. De moment, per a l’any que ve, està embas­tant la com­me­mo­ració del cin­quantè ani­ver­sari del Tapís de Tar­ra­gona, que podria incloure –els actes encara no estan con­fir­mats– una expo­sició al Museu d’Art Modern de la Dipu­tació de Tar­ra­gona amb una selecció de la col·lecció de tapis­sos Le lézard aux plu­mes d’or de Joan Miró, rea­lit­zats per Josep Royo per encàrrec de la família Miró després de la mort del mes­tre, el 1983.

I és que amb la mort de Miró, Royo va deci­dir tan­car la Fari­nera, dei­xar de fer tapis­sos i dedi­car-se només a la pin­tura, que és on tenia els seus orígens cre­a­tius. “Royo va con­si­de­rar que no tenia sen­tit con­ti­nuar amb allò un cop mort Joan Miró. L’absència del mes­tre feia que tot ple­gat no tingués sen­tit”, explica Ros­selló. Royo només va acce­dir a rea­lit­zar aquests deu tapis­sos encar­re­gats per la família de Miró un cop mort l’artista, per als quals va uti­lit­zar com a car­trons deu lito­gra­fies del geni.

Odi al tapís

Ara, pas­sats els anys, Royo fa una con­fessió: “Tant Miró com jo odiàvem els tapis­sos, al prin­cipi.” De fet, el que rebut­ja­ven eren els tapis­sos tra­di­ci­o­nals, que tenien un caràcter repro­duc­tiu, o sigui, que copi­a­ven exac­ta­ment el dis­seny ori­gi­nal. Per això quan Miró es va topar a la Sala Gas­par amb els tapis­sos inno­va­dors de Royo, fets amb lla­nes de dife­rents grui­xos, nuats en cabe­llera, cor­des i incor­po­rant-hi diver­sos mate­ri­als, en va que­dar fas­ci­nat: “Feia anys que bus­cava algú que fos capaç d’inter­pre­tar el seu tre­ball amb tapís. No li agra­da­ven les còpies.” I Royo rebla: “Odiàvem els tapis­sos fins que ell i jo vam començar a esti­mar-los i a com­pren­dre que hi havia un valor; però ja no eren un tapís clàssic. Jo feia el fons i després ell hi engan­xava roba, teles...”

Per Ros­selló, Josep Royo “va ser una revo­lució per al món dels tapis­sos”. Havia con­tribuït a la reno­vació de la Fàbrica de Tapis­sos Aymat, de Sant Cugat del Vallès, que més enda­vant es va conèixer com l’Escola Cata­lana de Tapis­se­ria. Royo va començar a tre­ba­llar a la fàbrica Aymat als 14 anys. “Allà, però, estava obli­gat a fer el tapís tra­di­ci­o­nal, que són uns petitíssims nusos al vol­tant de l’ordit. Amb el caràcter de Royo, que és com un drac, quan sor­tia de la fàbrica s’enfi­lava per les parets. Arri­bava a casa encès, i allà, amb un bas­ti­dor fet de qua­tre fus­tots, es ven­java: feia un altre tipus de tapís. Amb aquesta ven­jança, va començar a veure que es podien fer altres coses”, allu­nya­des del tapís tra­di­ci­o­nal, explica Ros­selló. “La ven­jança de Royo amb el tapís, clan­des­tina, és la que el va por­tar a rea­lit­zar aquests altres tapis­sos. Miró no volia còpies exac­tes de les seves obres; volia una altra cosa. No calia que li repe­tis­sin l’obra. Deia: «No sent res el tapis­ser, men­tre ho està fent? No li passa res per dins? On és la revolta?» I la revolta la va tro­bar en Royo. I Royo va tro­bar una per­sona amb qui podia tre­ba­llar i es podien diver­tir. Hau­ria pogut pas­sar que no s’hagues­sin entès, però el tàndem va fun­ci­o­nar. És un cas excep­ci­o­nal”, des­taca Ros­selló, cons­ci­ent, també, que aquest tàndem amb Miró “va tapar la pro­ducció de Royo”. “Miró forma part de l’Olimp dels artis­tes, i tota la resta queda per sota; per més que siguin impor­tants, ara i en el seu moment, pas­sen a un segon estadi. És el que li passa a Royo. Ell va col·labo­rar amb un dels déus de l’Olimp artístic, i això, li agradi o no li agradi, l’acom­pa­nyarà tota la vida”. Mal­grat això, Josep Royo vol vin­di­car la seva obra al marge de Miró: “Mai no he dei­xat la meva pròpia obra i l’he expo­sat arreu.” Per això, diu, vol començar a dei­xar de par­lar de Miró per: “Començar a par­lar de mi.”

Nou llibre sobre Miró i Royo

L’artista Josep M. Rosselló publicarà aquesta tardor un nou llibre sobre la relació entre Joan Miró i Josep Royo. Es titularà Ordit i teixim. Del Tapís de Tarragona a la Farinera de Joan Miró i Josep Royo (Silva), amb pròleg de Rosa Ricomà, exdirectora del Museu d’Art Modern de Tarragona, i epíleg de l’escriptor i gestor cultural Joan Cavallé.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor