Aprofitar l’ocasió
La Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, la més antiga d’Europa encara en actiu, dedicarà la 68a edició al folklore català i també homenatjarà l’escriptora Care Santos. Serà a partir del 20 de setembre, al passeig de Gràcia de Barcelona
És una de les millors ocasions per trobar els llibres més antics i rars i també diversitat d’exemplars a preus assequibles. La Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, que encara la 68a edició, és la fira de llibres en actiu més antiga d’Europa. Enguany tindrà lloc entre els dies 20 de setembre i 6 d’octubre al passeig de Gràcia de Barcelona, i serà, com cada any, una bona oportunitat per als més bibliòfils de poder remenar títols diversos i singulars. Hi haurà 35 estands, que ocuparan des de la plaça Catalunya fins al carrer Consell de Cent. Entre els expositors que s’estrenen en aquesta edició hi ha la llibreria la Dolce Vita, de Barcelona; El Archivo, de Premià de Mar, i la llibreria Llera Pacios, de Madrid.
Una de les protagonistes d’aquesta edició serà l’escriptora Care Santos (Mataró, 1970), autora homenatjada i l’encarregada de pronunciar el pregó d’inauguració. Santos escriu en llengua catalana i castellana. El 1995, es va donar a conèixer amb un primer llibre de relats, Cuentos cítricos, i fins ara ha publicat dotze novel·les, sis llibres de relats i una nombrosa obra per a joves i infants. L’any 2014 va guanyar el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la Desig de xocolata i el 2017, el Premi Nadal amb Media vida. Ella pronunciarà el pregó de la fira, el 20 de setembre, a les onze del matí, després de l’acte inaugural, que anirà a càrrec de Patricia Camiño, presidenta del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya. Després de la seva intervenció, Care Santos fixarà la placa amb el seu nom al peu del monument al llibre de Joan Brossa, situat a la vorera central de la Gran Via, cantonada passeig de Gràcia, com ho han fet tots els pregoners de la fira.
El folklore
Un altre dels actes clàssics que acompanyen la venda dels llibres és l’exposició que cada any complementa la fira i que en aquesta edició vol donar a conèixer Les publicacions del folklore a Catalunya, basat en les figures d’Aureli Capmany, Joan Amades i Ramon Violant i el seu llegat. La mostra, comissariada per Montserrat Garrich, aplegarà un recull de documents, fotografies, llibres, cartells, objectes i utensilis (com ara instruments musicals) vinculats al folklore català. L’exposició se situarà al passeig de Gràcia, a la cantonada amb la Gran Via de les Corts Catalanes. Garrich també pronunciarà una conferència sobre Capmany i el folklore a Catalunya, el 3 d’octubre, a les set del vespre. De fet, durant l’acte inaugural de la fira actuarà l’Esbart Català de Dansaires, el més antic de Catalunya, que precisament l’any 1915 va tenir com a director artístic Aureli Capmany.
Els estands de la fira estaran oberts, de manera ininterrompuda, de dilluns a dissabte, de les deu del matí a dos quarts de nou del vespre, i els diumenges i festius, de les onze a dos quarts de nou.
CARINA FILELLA
cfilella@lrp.cat
Un cartell de Mar Arza
La fira és, segons l’organització, tota una tradició per a Barcelona, com també ho són els seus cartells. El d’enguany és obra de l’artista visual Mar Arza, nascuda a Castelló de la Plana i que viu i treballa a Barcelona (de fet, treballa amb la galeria Rocío Santa Cruz de Barcelona i la galeria Cànem de Castelló de la Plana). La seva obra parteix del llenguatge i de la seva materialitat.