Articles

‘Octubre’ traspassa fronteres

El documental sobre el referèndum del 2017 i la repressió dels guàrdies civils contra veïns de Calella i l’Alt Maresme comença un llarg viatge que el durà per diverses ciutats de l’Estat espanyol, Europa i Amèrica per mostrar al món els fets que van marcar la història més recent d’aquest país

ERNEST VILA
ERNEST VILA
“En el documental no hi ha un narrador en ‘off’, ningú t’assenyala qui és bo i qui és dolent, perquè són les opinions les que es rebaten entre si”

El documental Octubre, obra del realitzador calellenc Ernest Vila, va veure la llum fa un any com a testimoni gràfic dels fets viscuts a Calella, al Maresme, en el marc de les votacions del referèndum de l’1-O. Durant la matinada del dia 2, un grup de guàrdies civils hostatjats en un hotel del centre del municipi van colpejar i perseguir un grup de joves que els escridassaven al carrer. D’aquells fets, Vila en va prendre imatges com a càmera de Ràdio Calella TV i a partir d’aquestes imatges i de les obtingudes durant el dia de les votacions en va sortir un treball que en aquests 365 dies ha voltat per tot Catalunya. Se n’han fet més de quaranta projeccions. “Durant aquests mesos, hem visitat molts municipis interessats a veure el reportatge i hem aprofitat per completar les projeccions amb debats i tertúlies al voltant d’uns fets que van remoure consciències”, indica Vila.

D’aquesta primera experiència “molt intensa i participativa” ha nascut l’oportunitat de portar Octubre fora de Catalunya. “Els primers interessats han estat la gent del País Basc, amb qui hem tingut més contacte”, explica Vila, que aquesta setmana ha projectat el documental a Sant Sebastià, Altsasu i Bilbao. En les properes setmanes es podrà veure a Galícia, València i Madrid, entre altres indrets. “La finalitat divulgativa del treball volia trencar fronteres i explicar rigorosament, amb testimonis de primera mà, què va passar a Catalunya i com ho vam viure els catalans”, assenyala Ernest Vila, que precisa que l’aventura de portar Octubre lluny del país ha estat possible després d’haver enllestit els subtítols en castellà i en anglès.

Però l’interès per l’1-O no s’ha esvaït després de dos anys? “No pas. La gent amb qui hem parlat vol conèixer de primera mà els fets i participar en els debats posteriors a la projecció que organitzem”, precisa el realitzador. Al documental es poden escoltar testimonis d’una trentena de persones, entre les quals hi ha el de ciutadans anònims i personatges destacats de la vida política tant catalana com espanyola. En aquest cas, una de les veus destacades és la del president Carles Puigdemont, a qui Vila i el seu equip va anar a entrevistar a Waterloo. D’aquella trobada i, en especial, del resultat final de la cinta, en va néixer el compromís de projectar-la allà. “Estem ultimant els preparatius, però el més segur és que es pugui veure a Brussel·les, en un acte en què també prenguin part els represaliats per l’Estat espanyol”, avança.

El salt a diverses capitals europees, com ara Londres, es farà realitat en les properes setmanes i està sotmès a la disponibilitat econòmica dels responsables. “Vam tenir clar des del primer moment que el documental es finançaria amb els diners que ens poguessin donar els mateixos ciutadans, perquè així garantíem la pluralitat de les veus que vam recollir”, comenta Ernest Vila, que recorda com a exemple que el documental abraça un ampli espectre de la ideologia política que inclou des de la CUP fins al PP. “No hi ha un narrador en off, ningú t’assenyala qui és bo i qui és dolent, perquè són les opinions les que es rebaten entre si”, insisteix el realitzador. Aquest interès a mantenir la pluralitat d’aportacions ha fet possible que en les diverses presentacions que s’han fet d’Octubre compartissin escenari i participessin en el debat membres de partits polítics antagònics. “A banda dels polítics ens trobem que el ciutadà de peu té moltes ganes d’intervenir-hi, de dir-hi la seva, de comentar l’experiència pròpia viscuda aquell dia que ens va marcar a tots”, diu, i afegeix que “en alguns dels debats s’han donat situacions antagòniques, o bé aquests ciutadans han traslladat el seu malestar als polítics perquè creuen que no han fet bé la seva feina o els han encoratjar a seguir”.

Paral·lelament a les presentacions fora de Catalunya, Vila anuncia que vol portar el reportatge a diversos festivals internacionals. “Es dona el cas que des de Rússia i l’Argentina ja ens han fet arribar el seu interès a poder-lo projectar”, assenyala. El realitzador considera que amb Octubre ha tancat un relat, però no descarta portar a la pantalla els resultats posteriors a la consulta. “Ho estem pensant seriosament, perquè, de material, no en falta”, conclou.

TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor