Arts visuals

Miguel Gallardo

Dibuixant

“El còmic és un testimoni de la nostra història”

TRADICIÓ EN LA RUPTURA
TRADICIÓ EN LA RUPTURA
Fèiem còmics de perdedors, com els de la postguerra. La nostra generació s’entenia més amb els avis que amb els pares
UNDERGROUND
UNDERGROUND
Vam voler fer un còmic que expliqués allò que passava al carrer, que fos un testimoni dur del que vivíem i del que era la vida real

DAVID MARÍN

dma­rin@​lrp.​cat

Miguel Gallardo (Lleida, 1955) va començar fent retrats sarcàstics dels seus pro­fes­sors a l’escola i durant els anys vui­tanta va crear un dels per­so­nat­ges més repre­sen­tan­tius del còmic under­ground a Cata­lu­nya, Makoki. Va par­ti­ci­par en la fun­dació d’El Víbora i durant els anys noranta va pas­sar a la premsa escrita, en què va col·labo­rar en mit­jans inter­na­ci­o­nals com el Herald Tri­bune i The New York Times. També ha des­ta­cat amb lli­bres il·lus­trats auto­bi­ogràfics, com Un largo silen­cio, en què explica les memòries del seu pare com a excom­ba­tent repu­blicà, i María y yo, en què tracta l’autisme a través de l’experiència amb la seva filla María. Acaba de cedir una part del seu lle­gat de dibui­xos ori­gi­nals al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, i també mate­rial d’El Víbora a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya, tot això enmig de la polèmica sobre la fuga fora del país de patri­moni per­ta­nyent al còmic fet a Cata­lu­nya.

Com heu vis­cut el pro­blema sobre el destí d’aquests lle­gats?
En rea­li­tat, no és un pro­blema. El que passa és que durant molts anys cap ins­ti­tució d’art, museu, arxiu o el que sigui, s’hi havia fixat. M’ima­gino que ho con­si­de­ra­ven una forma d’art menor, o alguna cosa rebut­ja­ble. I ara, de sobte, la fun­dació d’Astúries, ha revi­fat l’interès pel còmic. Està bé, perquè bàsica­ment el còmic és un tes­ti­moni d’època molt interes­sant. Més encara el de la nos­tra època, ja que el vam uti­lit­zar per fer una petita denúncia i per expli­car el que pas­sava al car­rer. El còmic va pas­sar a ser un tes­ti­moni molt interes­sant de la història, i com a part de l’art.
El còmic dels setanta i els vui­tanta era molt polític.
No exac­ta­ment. Hi ha haver un tipus de còmic als vui­tanta, que va començar amb El Víbora, i que va tren­car amb el que es feia abans. Allò que es feia abans estava molt influït pel cinema i par­lava de ciència-ficció, de l’oest, i de coses així. Però a par­tir del còmic under­ground ame­ricà es va començar a par­lar del que pas­sava, de la vida real. D’allà neix El Víbora. El que fèiem era par­lar de coses que ens inventàvem, però que d’alguna manera enllaçaven amb la rea­li­tat. No era tant un còmic polític com social. L’èxit que vam tenir és que Franco va morir i tot es va obrir: la música, les dro­gues, la con­tra­cul­tura i els còmics com els que fèiem nosal­tres. Vam ser la veu d’aque­lla gene­ració, que se sen­tia repre­sen­tada per les històries que explicàvem, i per la manera com les explicàvem.
Makoki era el gran repre­sen­tant d’això, un per­so­natge trans­gres­sor.
El vaig començar a fer l’any 1977. Ens el van dema­nar per a una revista de música en què havia entrat a tre­ba­llar de maque­tista, encara no sé per què, perquè no en tenia ni idea, de maque­tar, i em van dema­nar que, a més, fes una pàgina il·lus­trada. Vaig començar fent lle­tres de cançons: les il·lus­trava amb dibui­xos, amb una his­to­ri­eta, fins que l’amo de la revista em va dir que seria interes­sant fer un per­so­natge fix. Lla­vors vaig aga­far la història de Makoki, que era un relat d’un fanzín, de Felipe Bon Rayo, que és qui el va escriure. En poc temps va ser un èxit ines­pe­rat. I era una època en què no hi havia inter­net, ni What­sApp, ni res: els fans, si ens deien alguna cosa, era per carta! I de sobte vam tenir un èxit popu­lar molt gran.
Es va con­ver­tir en una mena de símbol.
Sí, va aga­far tota una gene­ració. L’any 1982 vam fun­dar la revista Makoki.
Aque­lla època con­tra­cul­tu­ral es va diluir a poc a poc?
Durant un temps, les revis­tes fun­ci­o­na­ven molt bé i vam tenir una època de feina regu­lar i esta­ble, però final­ment el còmic va fer una dava­llada i em vaig pas­sar a la premsa, cap als anys noranta. Ja fa trenta anys i escaig anys que soc a La Van­guar­dia, i en altres mit­jans. Fins al 1997, on vaig fer la història del meu pare, de la Guerra Civil, i el 2007, quan vaig fer María y yo. Se n’han fet vuit edi­ci­ons, està traduït a deu idi­o­mes, i el 2015 en vaig fer una segona part: María cum­ple 20 años.
La seva filla María repre­senta un punt i a part en la seva car­rera?
Sí, a par­tir d’aquell moment vaig entrar en el món de la dis­ca­pa­ci­tat, i vaig començar a viat­jar molt, seguint con­ferències i con­gres­sos sobre temes d’autisme arreu del món, apre­nent, i també dibui­xant. També faig tallers per als pares, ja que el dibuix és una gran eina de comu­ni­cació amb les per­so­nes amb autisme. I de viat­ges, n’he fet molts, alguns també rela­ci­o­nats amb la pro­fessió. Vaig ser a l’Índia, al pri­mer fes­ti­val de novel·la gràfica.
A l’Índia?
Hi ha tot un món de novel·la gràfica allà que en la nos­tra petita Europa des­co­nei­xem com­ple­ta­ment. En tot cas, María y yo va ser un gran èxit, al prin­cipi més en el món de l’autisme que del còmic, perquè explica què sig­ni­fica aquesta situ­ació per a qui la té i per a la família. Però també en el món del còmic. Vaig començar a fer xer­ra­des sobre el tema. El lli­bre va arri­bar a molta gent, a gent que no lle­geix còmic, i és una història molt diver­tida. Des de lla­vors, també faig mate­ri­als de lec­tura fàcil i de suport.
El còmic auto­bi­ogràfic interessa molt.
De fet, tinc un pro­jecte, que és exac­ta­ment això: una auto­bi­o­gra­fia. Ja tinc el títol: Cómo ser Gallardo. Parla de la meva car­rera, però a través del dibuix, i també del gir que va fer la meva vida amb l’arri­bada de la María. El còmic no són dibui­xos només per expli­car històries, sinó també per enten­dre les per­so­nes i les situ­a­ci­ons que vivim.
El dibuix és una ajuda per a la gent amb dis­ca­pa­ci­tat?
En el taller que faig a molts pares explico que ens tro­bem en un món d’estímuls visu­als, i que a través d’aquest llen­guatge podem arri­bar a totes les per­so­nes, també les que tenen dis­ca­pa­ci­tats. Mireu al vos­tre vol­tant: hi ha pic­to­gra­mes per tot arreu, ens movem gràcies als símbols i als dibui­xos. El dibuix passa per damunt de les llengües, de les cul­tu­res, és uni­ver­sal. Pensa en les vega­des que al llarg del dia et guies per algun dibuix, per exem­ple les senyals de con­duir, o per tro­bar la sor­tida d’un edi­fici o per anar al lavabo d’homes o de dones en un res­tau­rant. Tot són dibui­xos. Quan la paraula no ser­veix, sem­pre ens que­den els dibui­xos per expres­sar-nos, per fer-nos enten­dre, o per enten­dre el que ens vol comu­ni­car l’altre.
Se n’ha de saber.
No. L’altra cosa que explico als tallers és que això no és impor­tant. El que intento demos­trar a la gent és que el dibuix ser­veix per comu­ni­car més enllà que sàpigues dibui­xar, que tin­guis una tècnica o no. No cal ser pro­fes­si­o­nal. Per exem­ple, la María acon­se­gueix comu­ni­car sense tenir tècnica ni res. El dibuix pot ser una bona eina per als pares, per desem­bos­sar situ­a­ci­ons com­pli­ca­des en què la paraula no ser­veix. En el món de l’autisme, el dibuix és molt més ente­ne­dor que el llen­guatge escrit.
Per què heu deci­dit donar mate­rial al Museu Morera de Lleida?
Em va venir a veure en Jesús Navarro, el direc­tor del museu. I amb Lleida, hi estic molt vin­cu­lat. Vaig néixer allà i hi vaig viure fins gai­rebé els 20 anys. Els meus pares són del sud, però jo vaig néixer a Lleida. Vaig anar als Maris­tes i lla­vors ja dibui­xava per tot arreu. Un dia vaig res­pon­dre un exa­men de filo­so­fia amb una his­to­ri­eta. Em van posar un 4,5. “Bon intent”, em va dir el pro­fes­sor. I a par­tir d’aque­lla experiència als Maris­tes vaig fer un còmic, Mis que­ri­dos pro­fe­so­res, que era una sàtira del que vaig viure allà. Me’n bur­lava. D’això, se’n va fer ressò fa poc la premsa, arran del cas d’abu­sos a menors als Maris­tes de Lleida. Un dels per­so­nat­ges era el mossèn que després va ser acu­sat d’abu­sar de menors durant aque­lla època, i jo ja l’havia dibui­xat d’aque­lla manera. No en vaig patir, d’abu­sos, però hi havia aquell rum-rum. Aquells pri­mers anys em van mar­car molt, i va ser ales­ho­res quan vaig deci­dir que havia de dibui­xar.
Què us sem­bla que el còmic entri als museus?
Ja era hora! Amb el Museu Morera vam arri­bar a un acord, i he fet una donació que intenta expli­car tota la meva car­rera, perquè si el dia de demà algú en vol fer algun estudi, el pugui fer. També amb el MNAC, que hi està tre­ba­llant. Que el còmic entri als museus, em sem­bla bé. Ens ha arri­bat tard. A Cata­lu­nya, a més, tenim una tra­dició molt potent, forma part de l’art popu­lar. Es pot enten­dre millor l’època mirant el còmic i la novel·la gràfica que no pas els lli­bres. Per a mi és la meva fines­tra al món, i la meva sal­vació. I fèiem un còmic que tenia més a veure amb el de la República que amb l’ante­rior a nosal­tres. En gene­ral, a la nos­tra gene­ració ens va pas­sar que ens enteníem millor amb els nos­tres avis que amb els nos­tres pares. Per això vam fer uns per­so­nat­ges que enllaçaven amb el còmic dels anys qua­ranta, sem­pre pro­ta­go­nit­zats per per­de­dors. Als TBO hi ha molta més crítica social que en molts mítings polítics. Nosal­tres vam fer per­so­nat­ges, d’una altra índole, però amb el mateix to. I agra­dava. Quan va sor­tir Víbora, va arri­bar als 40.000 exem­plars. Una cosa impen­sa­ble, avui.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor