Lletres

Opinió

UNA GRAMÀTICA PER A L’ESCOLA

La nova gramàtica inclou codis QR que permeten escoltar, per exemple, els fonemes dels diferents dialectes

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU), que redueix substancialment el contingut de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) del 2016 i que va dirigida a un públic més general, que busca resoldre de manera ràpida dubtes relacionats amb la gramàtica del català.

La gramàtica bàsica conté el mateix contingut que la GIEC, però amb un nivell d’especificació menor. I us preguntareu: com es fa per reduir una gramàtica de prop de mil cinc-centes pàgines a una de bàsica d’unes cinc-centes planes? Aquesta reducció s’ha fet a través de l’elaboració de 174 quadres resum, que a més de resumir els continguts de la GIEC, faciliten la cerca a l’usuari. Així, per exemple, per explicar l’ús de les preposicions per i per a s’ha passat de les deu pàgines que hi dedica la GIEC a les poc més de tres que hi destina la gramàtica bàsica.

La gramàtica també manté l’esperit de la GIEC, perquè és normativa i també descriptiva, com qualsevol gramàtica moderna. És a dir, descriu els usos com a adequats o no, segons els contextos, amb unes remarques d’ús. Així, per exemple, s’explica que els quantitatius prou i massa són invariables, però que en registres informals, i en alguns dialectes, podem trobar les formes prous i masses (“No té mai prous diners”; “en va portar masses, de llibres”).

“No és una gramàtica escolar, però és un gramàtica per a l’escola”, explica Maria Josep Cuenca, directora de la GBU, “perquè no té el nivell d’adaptació que caldria per als alumnes de primària o d’ESO, però sí per a batxillerat o perquè en puguin fer ús els mestres per preparar els materials didàctics”.

Una novetat que inclou la GBU respecte a la GIEC és que recull informació fonològica a través de codis QR. Per mitjà d’aquests codis, l’usuari és redirigit a un web en què pot escoltar, per exemple, els fonemes dels diferents dialectes.

I una segona novetat és que aquesta gramàtica inclou dins del mateix volum les normes ortogràfiques –a partir de les quals es va dur a terme la polèmica supressió de la majoria de diacrítics–, que el 2016 es van publicar a part de la gramàtica.

A banda de la GIEC i de la GBU, també hi ha la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC, 2018), una gramàtica digital i d’accés gratuït que està a mig camí de les altres dues i que permet fer cerques en línia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor