Teatre

Les 18 reines de Leenane catalanes

La gira de ‘La reina de la bellesa de Leenane’, protagonitzada per Marta Marco, Marisa Josa i Ernest Villegas, carregarà de boires i tempestes els teatres de Catalunya i les Illes aquesta tardor. Resseguiu-ne el mapa i no us la perdeu!

La Bibli­o­teca de Cata­lu­nya va viure l’hivern pas­sat una mena de tem­pesta inte­rior amb l’estrena de La reina de la bellesa de Lee­nane. Un mun­tatge, diri­git per Julio Man­ri­que, que va saber pro­por­ci­o­nar el drama per­so­nal dels per­so­nat­ges amb la comi­ci­tat del cata­clisme des­pre­o­cu­pat. Deu mesos després, aquesta pro­ducció ha enge­gat gira. Va començar el cap de set­mana pas­sat al Kur­saal de Man­resa i s’allar­garà fins a mit­jans de desem­bre, quan arri­barà a Mana­cor, pro­ba­ble­ment, on s’entendrà millor que enlloc aquesta situ­ació quasi claus­trofòbica de viure tan­cat en un poble, sense esca­patòria. Pre­ci­sa­ment, Man­ri­que també ha dis­se­nyat (per al Grec) un altre qua­dre simi­lar amb Jeru­sa­lem, del qual parlàvem tot just fa un mes en aquesta mateixa secció.

A La reina de la bellesa de Lee­nane, la llum poten­cia el fum del tabac i del te i remarca sub­til­ment l’espai. Tot viatja a favor de nar­rar el que podria ser una història romàntica, o un thri­ller, o una peça de con­flicte de per­so­nat­ges tòxics, o un espai on es res­pira la Irlanda oral, que tots conei­xem encara que mai no haguem anat a visi­tar. El text de Mar­tin McDo­nagh té alguns paral·lelis­mes amb La cala­vera de Con­ne­mara. Forma part d’una tri­lo­gia. Per això, hi ha per­so­nat­ges citats en una obra que són pro­ta­go­nis­tes en l’altra. Hi ha una presència dels joves molt excèntrica. En aquesta ocasió, Ray (Enric Auquer) frena l’expan­si­o­nisme còmic d’aquest jove mal­gir­bat més alt que madur. L’actor escolta la resta del repar­ti­ment, tot i que el seu per­so­natge no ho faria. Per això, el seu paper, que és deto­nant invo­lun­tari, no tre­pitja el drama dels altres, que no poden res­pon­dre a la seva llu­mi­no­si­tat esbo­jar­rada perquè par­tei­xen d’una psi­co­lo­gia que els tira molt més endins. Ernest Ville­gas (Pato) és un ten­dre homenàs. Marissa Josa (la mare) sap aixe­car el seu per­so­natge gai­rebé sense moure’s del balancí: simpàtica, víctima, malèvola, pun­ti­mi­rada, ego­ista fins a la medul·la. Final­ment, Marta Marco (la filla) des­plega tots els regis­tres. Dona tòxica amb la seva mare i encan­ta­dora amb la resta. Amb un món que que­darà intuït i que s’anirà veient que cada cop és més dis­tant de la rea­li­tat.A l’obra, hi ha unes tran­si­ci­ons pre­ci­o­ses. El movi­ment dels per­so­nat­ges al vol­tant del casa­lot, com si fos­sin les agu­lles d’un rellotge, dei­xen clar el pas del temps i també li donen l’aire feréstec d’aque­lla Irlanda rural. En aquesta ocasió, no es demos­tra la seva habi­li­tat d’expli­car històries al pub (com a El bon lla­dre). La peça s’enganxa molt més endins dels per­so­nat­ges. I no els deixa anar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor