Pantalla

En sèrie

LA PITJOR CATÀSTROFE

Una pandèmia mundial que posés en risc la salut de milions de persones no és cap paranoia. De fet, l’Organització Mundial de la Salut ha advertit fa poc que l’amenaça d’un virus letal que s’estengui arreu del planeta és cada cop més gran. La pregunta ja no és quin, ni com, sinó quan. El fenomen que posaria contra les cordes les autoritats sanitàries mundials té fins i tot nom, la malaltia X. Podria ser conseqüència d’un bacteri que s’hagués tornat resistent als antibiòtics coneguts. O una arma bioquímica llançada contra la població de manera indiscriminada. O el resultat d’un error de seguretat en algun laboratori: fa por pensar en la quantitat de patògens com virus i bacteris que els científics guarden emmagatzemats en neveres (èbola, verola, pesta bubònica, àntrax, grip asiàtica, grip aviar...). Ara bé, l’opció que sembla més probable és que es produeixi una mutació i que una malaltia animal faci el salt als humans, o bé que aparegui una soca letal d’algun virus inicialment poc perillós. En qualsevol cas, l’OMS alerta que els governs han d’estar preparats per a totes aquestes possibilitats.

Deixant de banda els múltiples virus zombis i les seves viscerals conseqüències, les pandèmies mundials més famoses en la ficció són les de pel·lícules com Contagi (Steven Soderbergh, 2011) i Esclat (Wolfgang Petersen, 1995). Aquesta darrera és la més comparable a la nova sèrie del canal National Geographic The hot zone, que s’acaba d’estrenar a Movistar. Són sis capítols basats en fets reals que traslladen l’espectador a finals dels anys vuitanta, quan per primera vegada va aparèixer el virus de l’èbola en territori nord-americà. En una època en què tothom es començava a preocupar pel VIH, un grup de científics i militars va haver de treballar contra rellotge per evitar que aquest altre virus es propagués amb una rapidesa devastadora.

Basada en el best-seller del mateix títol publicat el 1994 pel periodista Richard Preston, la sèrie està protagonitzada per Julianna Margulies (The good wife) en el paper de la coronel Nancy Jaax, la responsable de l’equip que es va fer càrrec de la investigació i que va topar amb la desconfiança de molts dels seus col·legues, que inicialment no creien que la malaltia mortal detectada entre els ximpanzés d’un laboratori experimental prop de Washington pogués ser l’èbola, un dels virus més letals que es coneixen, que causa la mort del 90% de les persones que se’n contagien. Jaax va tenir l’ajuda del seu marit, un tinent coronel aquí interpretat per Noah Emmerich (The americans), i d’un doctor que en els anys setanta ja havia rastrejat a l’Àfrica subsahariana els primers casos de la malaltia coneguts. Aquest personatge l’interpreta Liam Cunningham (Sir Davos a Joc de trons). The hot zone –‘la zona calenta’, com es coneix el nivell més alt de protecció a les instal·lacions on hi ha perill biològic– és en definitiva un thriller angoixant i un drama humà que apropa els espectadors, encara que sigui tangencialment, a una realitat colpidora: en l’últim brot que hi va haver a l’Àfrica Central entre el 2014 i el 2016, més de 12.000 persones van morir, però els mitjans no en van fer gaire cas fins que el virus no va arribar a Europa, on va provocar dues morts (una de les quals a Madrid). I llavors sí, es van posar tots els mitjans per contenir-lo.

The Hot Zone Plataforma: Movistar Creador: James V. Hart Protagonistes: Julianna Margulies, Noah Emmerich, Topher Grace, Liam Cunningham, James D’Arcy
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor