Pantalla

En sèrie

LA PITJOR CATÀSTROFE

Una pandèmia mun­dial que posés en risc la salut de mili­ons de per­so­nes no és cap para­noia. De fet, l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut ha adver­tit fa poc que l’amenaça d’un virus letal que s’esten­gui arreu del pla­neta és cada cop més gran. La pre­gunta ja no és quin, ni com, sinó quan. El feno­men que posa­ria con­tra les cor­des les auto­ri­tats sanitàries mun­di­als té fins i tot nom, la malal­tia X. Podria ser con­seqüència d’un bac­teri que s’hagués tor­nat resis­tent als antibiòtics cone­guts. O una arma bioquímica llançada con­tra la població de manera indis­cri­mi­nada. O el resul­tat d’un error de segu­re­tat en algun labo­ra­tori: fa por pen­sar en la quan­ti­tat de patògens com virus i bac­te­ris que els científics guar­den emma­gat­ze­mats en neve­res (èbola, verola, pesta bubònica, àntrax, grip asiàtica, grip aviar...). Ara bé, l’opció que sem­bla més pro­ba­ble és que es pro­du­eixi una mutació i que una malal­tia ani­mal faci el salt als humans, o bé que apa­re­gui una soca letal d’algun virus ini­ci­al­ment poc perillós. En qual­se­vol cas, l’OMS alerta que els governs han d’estar pre­pa­rats per a totes aques­tes pos­si­bi­li­tats.

Dei­xant de banda els múlti­ples virus zom­bis i les seves vis­ce­rals con­seqüències, les pandèmies mun­di­als més famo­ses en la ficció són les de pel·lícules com Con­tagi (Ste­ven Soder­bergh, 2011) i Esclat (Wolf­gang Peter­sen, 1995). Aquesta dar­rera és la més com­pa­ra­ble a la nova sèrie del canal Nati­o­nal Geo­grap­hic The hot zone, que s’acaba d’estre­nar a Movis­tar. Són sis capítols basats en fets reals que tras­lla­den l’espec­ta­dor a finals dels anys vui­tanta, quan per pri­mera vegada va aparèixer el virus de l’èbola en ter­ri­tori nord-ame­ricà. En una època en què tot­hom es començava a pre­o­cu­par pel VIH, un grup de científics i mili­tars va haver de tre­ba­llar con­tra rellotge per evi­tar que aquest altre virus es pro­pagués amb una rapi­desa devas­ta­dora.

Basada en el best-seller del mateix títol publi­cat el 1994 pel peri­o­dista Ric­hard Pres­ton, la sèrie està pro­ta­go­nit­zada per Juli­anna Mar­gu­lies (The good wife) en el paper de la coro­nel Nancy Jaax, la res­pon­sa­ble de l’equip que es va fer càrrec de la inves­ti­gació i que va topar amb la des­con­fiança de molts dels seus col·legues, que ini­ci­al­ment no cre­ien que la malal­tia mor­tal detec­tada entre els xim­panzés d’un labo­ra­tori expe­ri­men­tal prop de Was­hing­ton pogués ser l’èbola, un dels virus més letals que es conei­xen, que causa la mort del 90% de les per­so­nes que se’n con­ta­gien. Jaax va tenir l’ajuda del seu marit, un tinent coro­nel aquí inter­pre­tat per Noah Emme­rich (The ame­ri­cans), i d’un doc­tor que en els anys setanta ja havia ras­tre­jat a l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana els pri­mers casos de la malal­tia cone­guts. Aquest per­so­natge l’inter­preta Liam Cun­ning­ham (Sir Davos a Joc de trons). The hot zone –‘la zona calenta’, com es coneix el nivell més alt de pro­tecció a les ins­tal·laci­ons on hi ha perill biològic– és en defi­ni­tiva un thri­ller angoi­xant i un drama humà que apropa els espec­ta­dors, encara que sigui tan­gen­ci­al­ment, a una rea­li­tat col­pi­dora: en l’últim brot que hi va haver a l’Àfrica Cen­tral entre el 2014 i el 2016, més de 12.000 per­so­nes van morir, però els mit­jans no en van fer gaire cas fins que el virus no va arri­bar a Europa, on va pro­vo­car dues morts (una de les quals a Madrid). I lla­vors sí, es van posar tots els mit­jans per con­te­nir-lo.

The Hot Zone Plataforma: Movistar Creador: James V. Hart Protagonistes: Julianna Margulies, Noah Emmerich, Topher Grace, Liam Cunningham, James D’Arcy
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor