Teatre

CARME TIERZ

DIRECTORA DEL FESTIVAL RBLS

‘‘Amb una idea, no fas prou”

AMB JOVES
“ Ens ajuden en la difusió. I els dies de festival, atenen el públic
NOVEMBRE
“El festival el fem al novembre perquè a partir del gener ja comencen les temporades d’exàmens.
MASSA FESTIVALS?
“ Si tots tenen el seu públic, deu ser que va bé. Et sents molt creatiu quan construeixes i un festival però amb les idees no és suficient.

Després d’anys de molt d’esforç el 2017 va arren­car el fes­ti­val RBLS. La peri­o­dista cul­tu­ral Carme Tierz n’és l’ànima. En la seva experiència de tre­pit­jar el car­rer i veure les pla­tees, es va ado­nar que hi havia un buit estruc­tu­ral. I va deci­dir pro­var de cor­re­gir-ho amb aquesta pro­posta. Els fes­ti­vals (també els històrics com els del Grec, Tem­po­rada Alta o tàrrega) exis­tei­xen perquè, abans algú, va con­si­de­rar que era hora de resol­dre una man­cança.

Per què són neces­sa­ris els fes­ti­vals. Posen en evidència les man­can­ces de la car­te­llera?
En tot cas, reso­len man­can­ces que no poden cobrir les pro­gra­ma­ci­ons regu­lats. Per exem­ple, el Tem­po­rada Alta o el Grec per­me­ten gau­dir d’una pro­gra­mació inter­na­ci­o­nal, que és una gran opor­tu­ni­tat tant per als espec­ta­dors com per als artis­tes. En el nos­tre cas, RBLS, va a bus­car un públic que no se soci­a­litza: defen­sem que el tea­tre els reporta bene­fi­cis tant en el seu crei­xe­ment cul­tu­ral com en el per­so­nal i el social. Nosal­tres ofe­rim un marc en el que s’iden­ti­fi­quen fàcil­ment: s’ado­nen que el tea­tre pot ser tan jove i incon­for­mista com ells, arris­cat, nou. Però no crec que els fes­ti­vals detec­tin man­can­ces: símple­ment que hi ha uns tipus de pro­duc­ci­ons que són molt difícils de pro­gra­mar i un fes­ti­val és un meca­nisme idoni.
Són espec­ta­cle que tenen molt difícil fer gira àmplia i tem­po­rada esta­ble?
El TNT [Ter­rassa noves Tendències] els hi pro­cura donar ajuda a a pro­ducció o pre­sen­tar els tre­balls o working pro­gress. Des de RBLS l’apro­pem a un públic que difícil­ment segueix la car­te­llera. Però no sola­ment aquest tipus d’espec­ta­cles: tot el que sigui cre­ació con­tem­porània, diversa, dife­rent, ens interessa.
Una altra difi­cul­tat de RBLS és que no compta amb espai propi. Calen mol­tes més com­pli­ci­tats per tirar-lo enda­vant?
La difi­cul­tat és que, quan pro­ves d’ofe­rir-lo, els tea­tres ja tenen tota la pro­gra­mació reser­vada (si més no fins al gener). Ho fem al novem­bre perquè és quan més fàcil­ment poden assis­tir els alum­nes d’ins­ti­tuts. A par­tir del gener ja comen­cen les tem­po­ra­des d’exàmens. Sí, calen com­pli­ci­tats. Sens dubte, el pri­mer anys és un repte difícil. Perquè has de convèncer sobre una idea, que encara no s’ha con­cre­tat. Però pot­ser ben aviat podrem repren­dre la intenció ini­cial d’obrir-lo a més d’un tea­tre.
Mul­ti­pli­ca­ria el vos­tre des­gast, no?
L’any pas­sat vam anar al Tan­ta­ran­tana i ens van rebre amb els braços oberts perquè fem una pro­gra­mació molt coin­ci­dent. Això ens va a favor perquè com­par­tim un públic simi­lar, que els interes­sarà la nos­tra pro­gra­mació. Aquest any, també ani­rem al CCCB, perquè neces­sitàvem un espai escènic més gran per a un dels espec­ta­cles. Si tot va bé, en el futur podria ser un fes­ti­val en què el Tan­ta­ran­tana sigui la seu prin­ci­pal però també s’incor­po­rin altres sales. Ja hi ha sales que ens han dit que estan interes­sa­des a sumar-s’hi.
Con­ge­niar pro­gra­mació implica haver d’inte­grar algun «impost revo­lu­ci­o­nari»? algun disc sol·lici­tat per part de la sala?
No és el cas del Tan­ta­ran­tana Ells volien recu­pe­rar OI NÉOI (Els nous), un espec­ta­cle de tea­tre comu­ni­tari que van estre­nar al Grec. Ens va anar molt bé perquè com­pleta les jor­na­des que, pre­ci­sa­ment, par­lem de tea­tre comu­ni­tari. Ells són molt col·labo­ra­dors i ens ho posen molt fàcil. Si hi hagués un disc sol·lici­tat, es bus­ca­ria la manera que pogués sonar bé per a totes les parts.
Per tenir èxit en la fórmula, cal que els joves s’ho facin seu; se’ls ha d’impli­car. Com ho feu?
És cert, Tenim un grup jove. Ells ens aju­den en les cam­pa­nyes pro­mo­ci­o­nals, en la difusió, etcètera. I els dies de fes­ti­val, ate­nen el públic. És molt impor­tant. I, enguany, per exem­ple, són el jurat que repre­senta a RBLS a la 1a Fira de Tea­tre per a Joves que mun­tem, una nove­tat de l’edició. Ells escu­llen els pro­jec­tes que es pre­sen­ta­ran davant les res­pon­sa­bles de pro­gra­mació. I la idea és anar inte­grant-los en altres camps.
Els con­vi­deu des de les esco­les de tea­tre.
Per començar, hem d’anar allà on sabem que estan mínima­ment interes­sats; que no tenen el pre­ju­dici pel tea­tre. La nos­tra capa­ci­tat de fer cam­pa­nya és limi­tada. Mica en mica, anem tro­bant ali­an­ces.
És un camí nou que molts pro­ven de llençar-s’hi. Cal ser generós per con­ci­liar camins comuns?
Cal anar adap­tant-lo a les neces­si­tats sense per­dre de vista l’espe­rit ini­cial. Hi ha molta gent que està tre­ba­llant les arts escèniques per a ado­les­cents i joves de manera indi­vi­dual. El que és bonic és que veus que és pos­si­ble arri­bar a enten­dre’ns; cal volun­tat però hi ha mane­res de tro­bar la solució amb ima­gi­nació.
Per què fer aquest fes­ti­val?
No estic d’acord amb els que diuen que són el públic del futur; ho són del pre­sent. Hi ha molts estu­dis que demos­tren que és molt bene­ficiós l’art per als indi­vi­dus. Encara ho serà més, si acce­deix al tea­tre en el moment del salt cap a adult. Ara, per fi, les Admi­nis­tra­ci­ons, par­len de la neces­si­tat de vin­cu­lar Cul­tura i Edu­cació. Estar en con­tacte amb les arts els dona la capa­ci­tat de desen­vo­lu­par recur­sos per resol­dre els pro­ble­mes que els puguin arri­bar més enda­vant.
Una ter­cera edició de RBLS ja marca una tra­jectòria.
Que és con­so­lidi és un estímul, tot i que tin­gui moments esgo­ta­dors. Quan s’acaba una edició ja comen­ces a pen­sar com resoldràs els pro­ble­mes que has tin­gut per a l’any vinent. Vas incor­po­rant nove­tats que hagues­sis fet des de la pri­mera edició , però que no es pot assu­mir per la falta de recur­sos.
Hi ha massa fes­ti­vals a la tem­po­rada de Bar­ce­lona?
Si tots tenen el seu públic, deu ser que va bé. Et sents molt cre­a­tiu quan cons­tru­ei­xes i un fes­ti­val però amb les idees no és sufi­ci­ent. Cal assu­mir una feina de gestió que és tant o més impor­tant com el car­tell final. És un tre­ball que es fa en la inti­mi­tat.
És l’Admi­nis­tració la que li cor­res­pon vet­llar perquè les ini­ci­a­ti­ves per a joves es coor­di­nin?
En unes jor­na­des de RBLS vam plan­te­jar com s’havia de tre­ba­llar per faci­li­tar l’accés dels joves al tea­tre, tea­tre, la cre­ació d’un cir­cuit. Les con­clu­si­ons les vam tras­pas­sar a l’equip que està redac­tant el Pla Inte­gral del Tea­tre. D’entrada, sem­bla que hem de valo­rar fei­nes dife­rents: per una banda, atraure el públic però, per l’altra, for­mar a pro­fes­sors dels ins­ti­tuts i per a garan­tir aquesta con­nexió.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

de perfil

És una periodista de cultural de fons. Directora de ‘Teatre BCN’ (2000-2010) i de ‘Hamlet, Revista de les arts escèniques’ (2012) i ser la directora de l’Entreacte (2012-2017) i a més de crítica a la ‘Revista del Ocio’ (2007-2009 i ‘Time Out Barcelona’ (2009-2010).Col·labora amb la plataforma de crítics de Recomana, des del començament. Inquieta i prudent va avançant els peons en la seva particular partida d’escacs de projectes personals amb molta cautela. Acompanya els projectes que tenen una idea afí. També defensa la història coeditant ‘Memòria crítica. Els anys difícols del teatre català’ del seu estimat Gonzalo Pérez de Olaguer o publicant amb Xavier Muniesa ‘Barcelona, ciutat de teatres’ (1597-2013)

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor