Guieses
Turisme d’aventura
Quan viatgem, quan fem una visita a una ciutat que no és la nostra o, fins i tot, quan tenim ganes de conèixer la nostra ciutat com si fóssim forans –una activitat molt recomanable–, s’agraeix una guia que et faciliti què val la pena veure. Una altra cosa és que coincidim amb el gust de l’autor o l’autora però, com a base, sempre sol ser profitós. I encara més quan l’escapada, visita, excursió o passejada es vol fer en família i, en concret, amb nens i nenes.
L’editorial Mediterrània està publicant una sèrie de guies pensades per al públic familiar que valen molt la pena per diversos motius. El primer és el format, perquè es tracta de guies relligades com llibretes, amb espiral metàl·lica en comptes de llom encolat. Aquest detall, que sembla menor, demostra que el projecte està pensat amb interès, perquè facilita molt la consulta i la manipulació. No cal marcar la pàgina, tenim el llibre obert per allà on ens convé sense forçar-lo.
En un sentit similar, cal destacar el paper setinat, que és resistent a l’aigua (per si plou o estem suats), però que no impedeix que s’hi pugui escriure amb qualsevol suport (llapis, bolígraf, retolador...). I també cal remarcar el disseny i la tria de continguts, pràctics de localitzar i de posar en marxa, sense textos feixucs, a base de requadres, alguns mapes i plànols, espai per omplir el diari de l’explorador...
La filosofia de la col·lecció és clara: “Es tracta d’una guia que anima els infants a descobrir les ciutats com els antics exploradors, resolent enigmes i complint missions. Per fer-ho, han de formar el seu equip d’exploradors amb pares, germans, avis, cosins..., però ells són els caps de l’expedició. A mesura que van resolent enigmes i fent missions, acumulen punts per optar al diploma de superexplorador. Una proposta perquè els nens i nenes coneguin la història i les curiositats de la seva ciutat, i d’altres, d’una manera divertida i engrescadora”, explica Lourdes Campuzano, que ja va ser la ideòloga de la sèrie, podríem dir, des del primer lliurament.
A més de les missions i dels enigmes –senzills i que, si cal, es poden resoldre amb ajut dels adults o de les solucions que es poden consultar al final–, concrets per a cada ciutat i que constitueixen una manera lúdica i realment temptadora d’obrir la gana de coneixements, també s’inclou una eina cada cop més habitual en els llibres que busquen la interactivitat amb el lector: els codis QR. D’aquesta manera pràctica podem consultar el que ens recomanen, en general vídeos de fons documental, quan som en un carrer, museu, parc...
La primera d’aquestes guies i, per tant, de la col·lecció, que de moment té cinc títols, tot i que segur que en faran més, va ser Explorem Barcelona! Descobrim la ciutat en família, amb text de Lourdes Campuzano i il·lustracions de David Navarro, amb un total de 14 enigmes i 21 missions, que es va publicar el 2016. L’any següent, va ser el torn d’una guia que no feia referència a una ciutat, sinó a tota una illa, Explorem Menorca! Descobriu l’illa en família, amb text d’Aina Tur i il·lustracions d’Andreu Torres, amb un total de 10 enigmes i 21 missions.
Aquest any, l’editorial ha decidit publicar-ne tres de cop i, des de fa poques setmanes, podem comptar amb Explorem Girona! Descobriu la ciutat en família, amb text també de Lourdes Campuzano i il·lustracions de Carles Arbat, amb un total de 12 enigmes i 18 missions; Explorem Lleida! Descobriu la ciutat en família, amb text de Núria Piqué i il·lustracions de Carles Alberdi, amb 18 enigmes i 21 missions; i Explorem Tarragona! Descobriu la ciutat en família, amb text de Cristina Serret i il·lustracions d’Armand, amb 25 enigmes i 23 missions.
A l’inici de cada guia orienten sobre com formar l’equip d’exploradors i recomanen elements d’intendència, com ara crema solar, ulleres de sol, impermeable, brúixola, cinta mètrica, alguna cosa per escriure i un telèfon mòbil o tauleta. Una bona col·lecció per fomentar les relacions familiars i el turisme lúdic i emocionant, el turisme de petita aventura.