La cuina catalana ensenya múscul
“Vam tenir la idea de demanar a Ferran Adrià que dirigís un número de la revista perquè era una cosa que no havia fet mai, i ens va dir que sí, però ens va demanar que fóssim valents, i ho vam ser”, explica el director de Cuina, Josep Sucarrats. Dos anys després d’aquesta conversa, el resultat es diu Apart i té 238 fulls de disseny modern que recorren les sis cuines del món que inspiren el xef que va iniciar la revolució bulliniana. Del Brasil i la Dinamarca dels seus deixebles Alex Atala (que dijous serà a Barcelona cuinant amb Albert Adrià a Tickets) i René Redzepi, a altres països com Grècia (bressol de la cuina mediterrània), el Marroc i l’Argentina dels asados, on veu molt potencial per incendiar els fogons. No es tracta d’exportar les escumes i els aires, sinó de donar eines per desenvolupar creativament la tradició de cada cultura.
Adrià ocupa la portada d’aquest magazín que s’ha editat en català, castellà i, en breu, en anglès, i que es ven a 9,95 euros amb unes ulleres 3D de cartró amb les quals es poden veure vídeos dels territoris gastronòmics que tan bé descriu el paper. El pare de l’últim paradigma culinari també ha estat notícia perquè va rebre el Premi Gourmet Català de l’Any en la V Nit del Gourmet Català, que va acollir al Palau de Pedralbes les novetats d’unes quaranta empreses que elaboren el producte català més sibarita. Neules, vins, salmó, embotits, salsitxes, bombons… Un bon assortiment de delicadeses d’un sector que afronta amb ganes reptes com el de la internacionalització, la digitalització, la sostenibilitat i l’evolució constant de l’entorn i el consumidor.
La revista Apart també tenia una paradeta en aquesta festa, tot i que uns dies abans ja havien tingut la seva, de festa, amb Ferran Adrià, el periodista i gastrònom nord-americà Colman Andrews i Najat Kaanache, que explica la seva colpidora història en un bonic reportatge. La cuinera marroquina, nascuda al País Basc (parla èuscar) escenifica la idea d’Adrià d’incorporar una manera de treballar innovadora a l’espai propi. Després de passar per les millors cuines del món (incloent-hi El Bulli) Najat va tornar a Fes, d’on és originària la seva família, per crear el restaurant Nur i fer, amb el seu segell personal, plats que revisin una tradició que té molt de cuina andalusí i poc de tagín i cuscús. Andrews, molt partidari de la revolució bulliniana, és un seguidor de la cuina tradicional catalana, que creu que es coneix poc al món.
El pròxim Fòrum Gastronòmic de Barcelona (ara organitzat també per Fira de Barcelona), que es farà del 18 al 20 d’aquest mes, oferirà moltes oportunitats per canviar impressions i posar-se al dia en propostes i noves tendències gastronòmiques. A banda de reunir prop de 300 firmes expositores al palau 8 del recinte de Montjuïc, hi haurà showcookings, xerrades, trobada de dones cuineres, joves xefs, cuines del territori i l’entrega de diversos premis. Serà tot just quan se celebri la gala de les estrelles Michelin, aquest any a Sevilla, i que esperem que encenguin el cel català.